Kommentar

Twitter er for demokratiet, ikke for eliten

 • Vidar Kvalshaug

FS00013354.jpg Skjermdump fra Twitter

Twitter er det stikk motsatte av det eliteprosjektet som mediene og de såkalte ekspertene på sosiale medier har prøvd å klistre på nettsamfunnet.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kommentator Vidar Kvalshaug. Aftenposten

Norge renner over av folk som kaller seg eksperter på sosiale medier. Disse holder foredrag, blir intervjuet og hørt, men heller ikke disse har klart å tilbakevise det inntrykket som festet seg sist uke, nemlig at Twitter er for eliten. Den logiske følgen av en slik tanke er nemlig at Facebook er for «resten» – eller «røkla», om du vil? Begge stedene har mange felles brukere, men Twitter og Facebook benyttes på forskjellig vis.

Eliteprat

Forrige helg startet med at kronprinsesse Mette-Marit tok i bruk Twitter. Hun var personlig, litt privat – og hun var ikke en falsk profil. Det var virkelig henne.

Hun snakket med folk under navnet @CrownprincessMM, delte dikt, tanker og opplevelser og det skjedde på Twitter. Sosiale medier gikk i spinn. 8000 mennesker fulgte hennes oppdateringer de første timene, og når du leser dette, har tallet sikkert passert 25 000. Hun har valgt å følge oppdateringene til under 500 personer foreløpig.

Dette fikk VG til be Marius Eriksen, digitalrådgiver i Geelmuyden. Kiese, om å lage en slags analyse:

«Hun kommuniserer at hun er en del av eliten og Kjendis-Norge,» sa Marius Eriksen.

Det var ny bensin til elitebålet.

Brukes som verktøy

Til en viss grad er det riktig: Det er fremtredende personer innenfor sine felter som vrimler rundt på Twitter. På Twitter må man nemlig ha noe å melde eller være i stand til å diskutere om det skal bli interessant, men det er et absolutt lavterskeltilbud.

Du behøver ikke få bekreftet «venner» som på Facebook, registreringen og innloggingen er langt enklere, og da har du tilgang meldingene fra til landets fremste døtre og sønner, uansett hvem du er og hvor du står.

Twitter er et åpent og demokratisk verktøy, med to streker under verktøy. På samme måte som LinkedIn, hvor du kan legge inn CV og karrièreplaner, benyttes Twitter mer som verktøy enn som et sted for koseprat, sending av digitale hjerter og bamser eller invitasjoner til Farmville.

Hovedkilde 22. juli

 1. juli i fjor kjørte forlegger Anders Heger bilen sin inn i Akersgata for å hente sin gravide datter. Så smalt det. Heger var en av de første til å rapportere om bomben i Regjeringskvartalet og legge ut bilder.

Twitter ble umiddelbart et åsted for øyeblikksskildringer, og Twitter ble en hovedkilde for å forstå forløpet på Utøya. Redde ungdommer ba om hjelp fra land via Twitter, som de kunne bruke fra mobilene sine. Tradisjonelle medier lå langt bak i sin rapportering fordi de måtte sjekke opplysninger først.

Sosiale medier er umiddelbare, men ikke helt uproblematiske. Man er sin egen redaktør.

Flere lokalpolitikere har vært uforsiktige med sosiale medier om kveldene i helgene og delt meninger som har lagt karrièrer døde. Twitter har også hatt sin del av rykter uten hold og drittslenging, men jeg våger påstanden at Twitter har de brukerne i Norge som er mest øvd i å omgås og dele informasjon, og at uhellene er færre her enn for eksempel Facebook.

Brukerne er også færre, rundt 250 000 mot Facebooks 2,5 millioner registreringer.

Styrkeforholdet er i ferd med å endre seg, akkurat som Twitter er i konstant organisk endring.

Folket kommer

Etter hver jul og skoleferie har jeg inntrykk av at mange nye har brukt fridagene til å skaffe seg en konto.

«I andre land er Twitter i høyeste grad et ungdomsfenomen, og det er det i ferd med å bli i Norge også. Twitter har forlengst flyttet seg over fra journalister og kommunikasjonsbransjen til å bli et mye mer folkelig sted. Det har bare ikke kommet seg ut i den store massen ennå,» sa Øyvind Solstad i Carat media i det samme VG-intervjuet som eliteholdningen ble luftet.

Jeg har brukt Twitter aktivt noen år og dannet en bukett av folk jeg følger. Dette har endret medievanene mine kolossalt. Før jeg går til postkassen eller skrur på radioen hver morgen, sjekker jeg Twitter på telefonen for å se hva som har skjedd og hvordan det oppfattes og tolkes. Samfunnets pulsslag fyker gjennom feeden, og det er både nytte, fjas, uenighet og førstehånds kommentering. Noe av det som blir adressert til makthavere, blir også besvart av makthavere.

Bokormen Mette-Marit

Hva er det Mette-Marit gjør på Twitter? Kronprinsparet har vært der en stund, men på offisielt vis.

Denne gangen går hun solo, og det var stikkordet «bookworm» som gjorde at jeg begynte å følge henne for åtte døgn siden. Hun begynte å følge min strøm noen døgn senere. Onsdag diskuterte vi Torgny Lindgrens forfatterskap på en åpen tråd, synlig for alle, sammen med en bibliotekar fra Trondheim og en kvinne fra Moss med interesse for hunder. Var det noen som sa elite? Eller skal vi heller kalle det et treff over felles interesser på det digitale biblioteket?

Twitter.com/Kvalshaug

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Nå vil Facebook og Instagram at du skal bruke mindre tid på dem

 2. KOMMENTAR

  Trump: «Sensur er en veldig farlig ting»

 3. VERDEN

  Facebook ber deg gi karakter til nyhetsmedier i kampen mot falske nyheter

 4. FAMILIE OG OPPVEKST

  Personvernekspert: – Ville aldri tatt i bruk Snapchats nye funksjon

 5. KOMMENTAR

  Sosiale medier har et stykke på vei erstattet NRK som «nasjonens lim»

 6. NORGE

  Listhaugs nye ankomstsenter: Vil tappe mobiler og bruke avansert datainnsamling for å sjekke asylsøkere