Kommentar

Kan «mirakelet i Kaukasus» bidra til å redde Ukraina fra korrupsjonshelvetet? | Henning Carr Ekroll

  • Henning Carr Ekroll
    Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef
Ukrainas president Petro Porosjenko (i midten foran) og viseinnenriksminister Ekaterina «Eka» Zguladze (i rødt) fotografert under innsettelsen av en ny politistyrke i Kiev sommeren 2015.

Ukraina har i årevis vært Europas mest korrupte land. Nå kan en oppskrift fra et lite land i Kaukasus være blant grunnene til forsiktig optimisme.

Det har skjedd noe i Kiev, hovedstaden i Ukraina, Europas nest største land. I gatene som i årevis har vært beryktet for sitt underbetalte og korrupte trafikkpoliti, ser man moderne hybridpatruljebiler. Bak rattet sitter tilsynelatende høflige tjenestemenn i nye uniformer. På plakater på hovedflyplassen Borispol, og andre steder der folk ferdes, henger plakater på flere språk som oppfordrer både borgere og besøkende til å varsle om korrupsjon.

Dette er overfladiske observasjoner, men det er også et tegn på at Ukraina nå forsøker å ta relle grep for å håndtere landets største struktuelle problem. En enorm og systematisk korrupsjon som har gjennomsyret alle nivåer i samfunnet. La oss ta et lite tilbakeblikk.

Les hele saken med abonnement