Kommentar

«Ny Blair» kan bli fransk president | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Kommentator

Sentrumskandidaten Emmanuel Macron kan minne om Tony Blair på sitt beste -en pådriver for den «tredje vei» -en sosial markedsøkonomi. Michel Euler / TT / NTB scanpix

Sentrumskandidaten Emmanuel Macron styrker seg i kampen om Elysee-palasset.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den franske presidentvalgkampen tok onsdag en slags fransk vending: Høyrekandidaten François Fillon holdt pressekonferanse der han forsikret om at han fortsatt stiller til valg.

Dette til tross for at han nå er under formell etterforskning for å ha latt offentlige midler tilflyte familiemedlemmer på ureglementert vis.

Tidligere har Fillon sagt at han ville trekke seg dersom det ble etterforskning. Nå snudde han tvert og påberopte seg å være offer for en sammensvergelse.

Republikanernes kandidat er ikke den første politikeren i fransk historie som har ansett seg hevet over strafferettslige fortredeligheter, men det spørs om han overlever dette.

Oppmerksomheten rettes nå mot Marine Le Pen og Emmanuel Macron foran første runde av presidentvalget 23. april.

Le Pen fra ytre høyre-partiet Front National har ledet lenge, med mellom 25 og 28 prosents oppslutning. Hun er favoritt til å gå videre til andre runde.

Les også

Fransk påtalemyndighet innleder formell etterforskning av presidentkandidat Fillon

Le Pen kan straffes

Riktignok har også Le Pen har fått et rettslig problem: Torsdag opphevet Europaparlamentet, der hun er medlem, hennes parlamentariske immunitet, etter krav fra en fransk dommer. Nå kan hun straffes for å ha brukt grusomme bilder av IS-henrettelser i politisk propaganda. Om dette svekker hennes kandidatur, er mer tvilsomt.

Tre kandidater er med i kampen om den andre plassen i «finalen» 7. mai: Sosialistpartiets Benoît Hamon, som ifølge målingene anses for å være ærligst av alle, Macron og kanskje fortsatt Fillon.

Hamon har ligget litt bak, mens Macron de siste ukene har fått et overtak på Fillon.

Les også

Marine Le Pen kan vinne presidentvalget – og ta knekken på euroen

Vil ha en «Lex Fillon»

Går han videre, er Macron favoritt til å slå Le Pen i andre runde, fordi han vil få støtte fra alle som er mot henne. Han kan til og med vinne første runde. På de siste målingene ligger Macron på 24 prosent, kun ett eller to bak Le Pen.

39-årige Macron har fortid i Sosialistpartiet, også som statsråd, men stiller for det han kaller en bevegelse, En Marche! (Fremad!).

Torsdag la han frem sitt program, og det er uten overraskelser. Macron er for EU, NATO og frihandel, vil satse på utdanning i kampen mot sosiale forskjeller, et bedre forhold mellom politiet og unge immigranter og å stimulere næringslivet.

Av nærliggende grunner vil han også ha en lov som hindrer politikere i å ansette familiemedlemmer for offentlige penger.

Les også

Han kom fra intet og slo knockout på alle. Nå er han favoritt til å bli Frankrikes neste president.

Motvind for ytre høyre?

Det er lett å skjønne at han av og til kalles en fransk Tony Blair, britisk statsminister fra 1997 til 2007. Merkelappen klinger av fiasko, men britens ettermæle er primært ødelagt av rollen som ivrig pådriver for Irak-krigen. Ellers var Blairs sosiale markedsøkonomi – i grove trekk – en suksess. Tre valgseirer forteller sitt.

Mange lurer på om ytre Høyres oppsving nå er i ferd med å legge seg foran årets tre viktige valg i Europa. Det ser ut til å butte litt mot for Le Pen i Frankrike, Geert Wilders (PVV) i Nederland og Frauke Petry (AfD) i Tyskland.

Men lærdommen fra 2016 var ikke å legge stor vekt på de små meningsmålingene. Det er tryggest å vente på de store.

Les flere kommentarer av Frank Rossavik:

 1. Les også

  Den omforente presidenten | Frank Rossavik

 2. Les også

  Håpet om status quo | Frank Rossavik

 3. Les også

  Rakettskjoldet er usikkerhetspolitikk | Frank Rossavik

Les mer om

 1. Emmanuel Macron
 2. Marine Le Pen
 3. Frankrike

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Åpenheten slo tilbake for franske storpartier | Frank Rossavik

 2. VERDEN

  Le Pen og Macron videre. Valgresultatet er et jordskjelv for det politiske systemet.

 3. VERDEN

  Sosialistene og de konservative har styrt landet i mange tiår. Nå snur 2 av 3 velgere dem ryggen.

 4. VERDEN

  Hvem overtar ruinene etter François Hollande?

 5. VERDEN

  I dag velges sosialistenes presidentkandidat: Disse to kjemper om et politisk konkursbo i Frankrike

 6. KOMMENTAR

  Eliten kan slå tilbake | Frank Rossavik