Kommentar

Ebola er de rikes plage, men de fattiges pest

 • Inger Anne Olsen

Verden er forskjellig. Da en spansk prest som var smittet med ebola før helgen ble fraktet hjem til Madrid, ble han tatt imot av en hel kolonne med helsearbeidere. Daniel Ochoa de Olza

Fordi det er farlig å være fattig, er ebola farligere i Afrika enn i Europa.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Selv om en norsk helsearbeider skulle bli smittet av ebola og brakt hjem til Norge, betyr ikke det at ebola har kommet til Norge. En slik situasjon vil være kritisk for pasienten, men knapt for samfunnet. Pasienten kan isoleres, behandles og kanskje overleve.

Mer kritisk blir situasjonen dersom et menneske som ikke har vært på reisefot viser seg å være smittet. Da starter en omfattende jakt på smittekilder som må isoleres og behandles, da kan spesielle tiltak bli satt i gang.

Men selv om smitten skulle slippe løs her, og selv om Verdens helseorganisasjon (WHO) har varslet at ebolautbruddet nå er en internasjonal helsekrisene, er det lite sannsynlig at ebola vil koste mange liv i Norge. WHO vil ikke advare mot forretningsreise eller familiebesøk til Liberia, Sierra Leone eller Guinea.

Skremt i Norge også

Ingen kan foreløpig helbrede ebola. Men i Norge har vi kunnskap, utstyr, og penger til å stoppe smittespredningen. Derfor er ebola ganske enkelt farligere i Afrika enn i Europa.

Men heller ikke hos oss vet alle like mye. Siden ebola først ble kjent, i Kongo i 1976, er sykdommen blitt tildelt en nesten mytisk evne til å spre skrekk og gru. Selv om den altså er lite smittsom, og ikke smitter i inkubasjonsperioden.

I Norge er det Folkehelseinstituttet som har ansvar for å informere om ebola. Foreløpig har informasjonen vært lavmælt. Men ebola skremmer, også i Norge.

Da VG i forrige uke lot en smittevernlege fra Folkehelseinstituttet svare på spørsmål fra lesere, spurte en bekymret leser om en som har ebola kan smitte hele Oslo bare ved å bade, hoste eller spytte i byens vannreservoar.

En annen leser var engstelig for at han selv kan få ebola ved å ta på gelender og dørhåndtak som naboene har tatt på, siden naboene pleide å besøke slektninger i land med ebola.

Legen svarte benektende og beroligende. Men når angst som dette finnes i befolkningen, er det på tide at Folkehelseinstituttet går høyere ut på banen og banker inn fakta.

Dreper ulikt

Kunnskap i de brede lag av befolkningen, utstyr og penger er tre viktige våpen som er mangelvare i de berørte vestafrikanske landene. Det er knapt tilfeldig at 74 prosent av de smittede i Guinea har dødd, mot 52 prosent i Liberia og 42 prosent i Sierra Leone. Guinea har vært preget av nød og elendighet i nesten et århundre. Da ebola brøt ut i desember 2013, skjedde det i Guinea, i en del av landet som er avskoget og på alle måter utarmet. På Mo Ibrahim-indeksen, som hvert år måler og rangerer kvaliteten på styre og stell i 52 afrikanske land, ligger Guinea nær bunnen, mens Liberia og Sierra Leone ligger en god del høyere. Til tross for ødeleggende kriger.

Sjansene for å overleve er bedre dersom allmenntilstanden på forhånd er god. Kanskje er de høye dødstallene i Guinea bare nok en pris å betale for landets fattige?

"Hvit" medisin

Denne uken skal WHO vurdere om man skal ta i bruk eksperimentell behandling i det utbruddet som nå pågår. Men i de berørte landene er en stor del av befolkningen i utgangspunktet skeptisk til vestlige leger og vestlige medisiner. Fattigdom fører ofte til mangel på kunnskap om moderne vitenskap. I Vest-Afrika er det først og fremst middel— og overklassen som bruker "hvit" medisin. Fattige går heller til tradisjonelle helsearbeidere, der de får tradisjonell lokal medisin.

Skepsisen skyldes mer enn fordommer og vrangvilje. Deler av den internasjonale legemiddelindustrien har i årevis brukt afrikanere som forsøkskaniner for å teste ut nye medikamenter som aldri ville blitt tillatt forsøkt i Vesten.

Med ebola ble det omvendt. Det er en mulighet for at medisinen ZMapp kan virke mot ebola, men den er bare testet på aper. Da to amerikanere ble smittet med ebola i Liberia, ble ZMapp fløyet til landet og gitt amerikanerne. Ingen afrikanere fikk medisinen.

Det ble ikke tatt nådig opp – hvorfor var bare amerikanere verdt medisin, og ikke afrikanere?

Flere fordommer

I kjølvannet av sykdommer som dette følger også fordommer. "The Africans, sorry Ebola, are coming" , skriver blogg-kollektivet Africa is a Country . Mange afrikanere opplever panikken og retorikken rundt ebola som stigmatiserende, og som en gjentagelse av fordommene om afrikanere som oppsto i fotsporene til aids.

I det vestlige Afrika er både faren for sykdom og død og for stigma stigende. Fordommene finnes overalt. I Ghana har liberianske flyktninger opplevd å få boligene sine rasert av redde ghanesere.

Ebola er påvist i Nigeria, sannsynligvis i Ghana - og kanskje i Mali og Senegal. Lokale og regionale aktivister har samlet lister med kilder til informasjon formidlet av medisinere, forskere og journalister med afrikansk bakgrunn. Det er viktig, når mistroen er så stor, og det generelle kunnskapsnivået så lavt.

Den skriftlige informasjonen er god, men i Nigeria har det versert en sms-aksjon som forteller at man kan beskytte seg mot ebola ved å spise store mengder salt, drikke mye vann og spise bitre kolanøtter. Til denne «kuren» har til nå tatt livet av flere nigerianere enn ebola har.

Farlig forskjell på folk

Da svineinfluensaen truet, brukte Norge mer enn tre milliarder på å bekjempe sykdommen. WHO har meldt at det i Vest-Afrika vil koste i overkant av 600 millioner kroner å få utbruddet av ebola under kontroll.

Det sier sitt om forskjellene i verden, og er nok et bevis på at det ikke bare er slitsomt og vanskelig å være fattig. Det er farlig også.

Medisinsk sett er ebola ingen pest. Men definisjonen betyr lite for den som blir smittet. Og når sykdom herjer, er det den fattige som dør først.

 1. Les også

  WHO: Ebola-utbruddet er en internasjonal helsekrise

 2. Les også

  Slik vil vi håndtere ebola i Norge

 3. Les også

  WHO mener ebolautbruddet er en internasjonal helsekrise

 4. Les også

  Ebola-smittet prest på europeisk jord

 5. Les også

  Obama: - For tidlig å sende ny ebolamedisin til Afrika

Les mer om

 1. Kultur
 2. Ebola
 3. Helse
 4. Helsepolitikk

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Vertsnasjon krever utsettelse av mesterskap - frykter ebola

 2. FOTBALL

  Spansk topplag krever vest-afrikaner hjem fra landslagsspill

 3. VERDEN

  WHO erklærer ebolaepidemi i Kongo

 4. FOTBALL

  «Vi er Vest-Afrikanere. Vi er ikke et virus»

 5. KOMMENTAR

  «Strenge-Raymond Johansen kan ikke holde Oslo stengt uten regjeringen i ryggen»

 6. KRONIKK

  Vrangforestillingene om ebola smitter, og konspirasjonsteorier spres