Kommentar

Heller dobbeltmoral fra Hamar enn pokerbuler i hele Oslo | Halvor Hegtun

 • Halvor Hegtun
  Journalist

Pokerens venner har ikke kjempegode kort på hånden etter politiets store razzia i Oslo.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kortspillerne syntes det var en meningsløs overreaksjon da politifolk stormet inn i lokalene deres 1. mars.

100 mann, flere av dem utstyrt med våpen og hunder, slo til samtidig mot ulovlige pokerklubber på fem forskjellige adresser i Oslo.

Sjelden blir sosiale samvær avbrutt så brutalt. Hadde ikke ordensmakten viktigere ting å gjøre?

I august i fjor gikk fiskeriminister og Frp-nestleder Per Sandberg ut på partiets internettsider med en fyndig, norsk-engelsk overskrift: All in for ny pokerlov.

“Vi vil doble dagens tillatte maksinnskudd i mesterskap fra 10 000 til 20 000 kroner. I tillegg vil vi gjøre det lovlig med pokerklubber i Norge”, meldte Sandberg.

Det ble brått avbrekk i sosiale sammenkomster da politiet slo til med sin store razzia i Oslo 1. mars. Stein Bjørge

En frukt fra Sundvollen

Under regjeringssonderingene på Sundvollen i 2013 var det stor ståhei rundt at Høyre og Frp ville si ja til proffboksing, vannscootere og tohjulingen Segway. Det var lettvinte og billige poenger for mediene å hefte seg ved, færre la kanskje merke til at dette også skulle være pokerspillernes regjering.

“Regjeringen vil tillate mesterskapsturneringer i poker med klare beløpsgrenser gjennom et unntak i lov”, het det i erklæringen.

Legalisering av pokerklubber ble ikke inntatt i plattformen. Men året etter, uten at det ble offentlig kjent før her i avisen nå i mars, ble Frps daværende kommunikasjonssjef André Melchior Larssen klubbmester i den ulovlige klubben Norwegian Poker Team på Sinsen.

2014 brakte også med seg et viktig gjennombrudd for lobbyistene i det nokså nystartede Norsk Pokerforbund: Poker om penger ble tillatt i private hjem, samt på et årlig NM på Gardermoen.

Inge Grødum

Mafia vil ikke Oslo ha

Dyktige pokerspillere vil ha seg frabedt å bli stemplet som snuskete kjeltringer, de vil heller fremstå som hobbyutøvere av et ferdighetsspill der dette med penger er en bisak. Ikke desto mindre så det ut til at politiet hadde svært gode grunner for å slå til mot de fem pokerklubbene i Oslo. Særlig alvorlig var mistanken om at klubbene sto under press fra kriminelle gjenger som krevde beskyttelsespenger. Tilløp til mafiastrukturer må bekjempes jo før jo heller.

Så hva sier liberaliseringstilhengerne nå – etter den store razziaen med beslag i penger, spillebord, tusenvis av sjetonger, samt fem konkrete siktelser?

«Det ville være bedre om det ble tillatt og satt under kontroll», sa straks Frps spillpolitiske talsmann Morten Wold.

Synspunktet er ikke uten poeng. Får pokerklubber drive lovlig, i ryddig dialog med revisor og kemner, vil eiere og ansatte betale skatt til fellesskapet. Forretningsmodellen rakner for inndrivere av beskyttelsespenger.

Argumentet ligner på det som liberalere kommer med om hasjrøyking og prostitusjon. Lar man alminnelige, skikkelige mennesker ta seg en rev og hore litt for penger i all åpenhet i ny og ne, får man lettere også ryddet opp i smugling og menneskehandel i kriminelle nettverk.

Statens tombola

Pokerlobbyen kan også vise til at folk flest uansett går med en spillebule på innerlommen – mobilen – og at trykket fra den globale gamblingen uansett ikke lar seg stanse. Endelig er det veldig lett å pirke borti statens egen dobbeltmoral:

«Regjeringens handlingsplan mot spilleproblemer finansieres av spillemidler», skrev Norsk Tipping uten blygsel i sin års- og samfunnsrapport for 2016. Mens våre flyplasser driftes med penger fra tobakks- og alkoholsalg, holdes idretten, kulturen og forskningen økonomisk oppe av statens lotteritapere. Særlig påfallende er det å se hvordan landets lisensbaserte kringkaster bruker sin beste sendetid på lørdager til direkteoverføring av kuler med tall som spretter ut av en tombolaboks på Hamar.

Følg magefølelsen

Hvorfor skal bare staten få holde på med dette – hale penger ut av svake karakterer uten anlegg for sannsynlighetsregning?

Tja, det er lett å skjønne at spørsmålet blir stilt, men enda lettere er det å følge magefølelsen om at pokerklubber ikke er noe berikende tilskudd til Oslos kultur- og fornøyelsesliv. Like lett er det å si at vi ikke savner spillautomatene som ga alle butikkene våre en fert av danskebåt og Las Vegas, helt til de så befriende forsvant en julidag i 2007.

Enerettsmodellen – Norsk Tippings spillmonopol – ble stadfestet av et enstemmig storting så sent som i mai i fjor. Med alle sine paradokser er det fortsatt den beste veien å gå for å holde hasarden innenfor trygge og forutsigbare rammer – det går det an å vedde på.

Les mer om

 1. Poker i Norge
 2. Gambling
 3. Poker
 4. Oslo

Poker i Norge

 1. NORGE

  – Poker er et ferdighetsspill. De gode spillere vet hvordan de skal spille en dårlig hånd.

 2. NORGE

  «Pokermamma» i retten: – Det var flere triste skjebner på slutten. Baksiden av dette ble veldig tydelig.

 3. NORGE

  Spilleavhengige med pokergjeld: Solgte falske russebilletter, rundlurte sin egen far og smuglet mafiapenger

 4. A-MAGASINET

  – Da får jeg klar beskjed: Mannen har en kule med mitt navn på

 5. NORGE

  Politiet mener hun sto bak ulovlig klubb. Kvinne (34) tiltalt for å ha arrangert pokerspill i flere år.

 6. NORGE

  SKUP-diplom til Aftenposten for poker-sakene