Kommentar

Tapernes festaften

 • Cecilie Asker
  Avdelingsleder

Kevin Spacey i House of Cards fikk ingen av de gjeveste prisene under Emmy Awards, men har likevel all grunn til å feire. Seriens tilstedeværelse under prisutdelingen var historisk i seg selv. Foto: MARIO ANZUONI, REUTERS

Det er ingen grunn til å droppe seiersdansen bare fordi man ikke har en statuett å holde rundt.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Aaron Paul og Bryan Cranston fikk endelig oppleve at Breaking Bad vant prisen for beste dramaserie under Emmy Awards. Serien sender sin aller siste episode i USA førstkommende søndag. Foto: Jordan Strauss, AP

TV-serien Modern Family vant prisen for beste komiserie for fjerde år på rad. Foto: Chris Pizzello, AP

Claire Danes vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en dramaserie. Den prisen fikk hun også i fjor. Foto: Chris Pizzello, AP

The winner takes it all/ The loser standing small, synger ABBA. Men det stemte ikke for amerikansk TV-bransje største pris, Primetime Emmy Awards, som ble delt ut natt til søndag.

At Breaking Bad endelig stakk av med den gjeveste statuetten, nemlig prisen for beste dramaserie, var både høyst forventet og på høy tid. Serien, som sender sin aller siste episode i USA på søndag, har vært storfavoritt både blant kritikere og på sosiale medier i år.

Helt siden starten har serien måtte se seg slått av Mad Men år etter år. Og i fjor kom nykommeren Homeland inn fra sidelinjen og snappet prisen. Dette var altså siste mulighet for Breaking Bad å få anerkjennelse mens dramaserien fortsatt går.

Ingen utfordrere

Årets beste komiserie var om mulig en enda mindre overraskelse. Også i år gikk den til Modern Family . Helt siden serien tok over stafettpinnen fra 30 Rock i 2010, har de taktfast hentet hjem prisen.

Man skulle kanskje tro at HBO-serier som Girls og Veep kunne by på reell konkurranse i år, men de blir likevel for smale til å nå helt opp i en kategori som er kjent for å hedre humorsatsingene til de største kringkasterne.

Men det er ikke umulig at vektforholdet vil endre seg neste år, når også Netflix' nye storsatsing Orange is the new black trolig vil gi de tradisjonelle tv-kanalene utfordring.

Les også

Hvordan ville du taklet ett år bak murene?

Historisk prisvinner

Serien det var knyttet mest spenning til under årets Emmy Prime Time Award var uten tvil Netflix-produserte House of Cards. Det er første gang i historien at en nettbasert tv-serie er nominert til Emmy, og serien har gjort et solid førsteinntrykk ved å bli nominert til hele ni priser.

House of Cards måtte denne gangen nøye seg med tre statuetter, en for beste regi av dramaserie, samt to tekniske priser, for rollebesetning og filmfoto.

Tiden på sin side

At House of Cards ikke fikk noen av de største prisene var en skuffelse, men serien står likevel igjen som en av kveldens største vinnere – bare i kraft av å være der. I forkant av prisutdelingen uttalte komitélederen til New York Times at Netflix-nominasjonene illustrerer endringen som TV-industrien er inne i, og at dette bare er begynnelsen.

Les også

«Dette kan bli årets mest spennende dramaserie»

House of Cards må nok finne seg i å tape for både Homeland og Game of Thrones i fremtiden, men serien er bare i startgropen, og har både tid og ressurser til å vente på de store seirene.

Den kuleste festen

I mellomtiden kan Netflix nyte de seirene som nattens festaften faktisk bød på. De var nok garantert invitert til den mye omtalte taperfesten som Jon Hamm fra Mad Men og Amy Poehler fra Parks and Recreation arrangerte.

Så mens Bryan Cranston og resten av Breaking Bad nippet champagne til taffelmusikk på Emmy Awards Governors Ball, kunne Kevin Spacey og hans kumpaner røyke sigarer og drikke whisky med Don Draper i Loser Lounge.

Jeg vet hvilken fest jeg ville valgt.

 1. Les også

  I natt kan Emmy bli historisk

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Her er vinnerne etter en politisk ladet Emmy-utdeling

 2. KULTUR

  Vince Gilligan: Netflix og «bingewatching» reddet Breaking Bad

 3. VERDEN

  Jubler for fem Emmy-priser

 4. KULTUR

  Game of Thrones ble historisk i natt

 5. KULTUR

  Få de beste serietipsene fra Aftenposten annenhver fredag

 6. KULTUR

  «Game of Thrones» nominert til 22 Emmy-priser