Kommentar

Feiring av fersk selvtillit | Harald Stanghelle

 • Harald Stanghelle
  Harald Stanghelle
  Kommentator
Frp-leder Siv Jensen får følge av blant andre partifellene Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde på årets Oslo Symposium. Hun talte der i 2013 også (bildet).

I Folkets Hus skal de kristenkonservative nå feire at drømmen om KrF og Frp i samme regjering er gått i oppfyllelse.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er igjen tid for Oslo Symposium – en kristenfundamentalistisk kraftsamling som elsker å spille på politiske strenger. En løst sammenvevd bevegelse som nå «skal feire at vi har fått den regjering vi ønsker oss», slik lederen for det hele, Norge IDAG-redaktør Bjarte Ystebø, formulerer det i et Vårt Land-Intervju (krever innlogging).

Slik skal også en fersk maktfaktor vise seg frem.

Kommentator Harald Stanghelle

På offensiven

Vi mer enn aner en ny selvtillit hos norske kristenkonservative som hyller Donald Trump og avskyr homofili.

Det er ikke lenge siden tonen var mer mollstemt.

Budskapet var da at de kristenkonservative verdiene var på vikende front. At Arbeiderpartiet hadde lykkes med en «aggressiv avkristningsagenda». Og at det var nødvendig med en nasjonal bønneaksjon for å få selveste Gud til å gripe inn for å redde Norge fra et moralsk havari.

I år er tonen en annen.

«Den kristne grasrota er på offensiven», skrev Bjarte Ystebø da han for seks måneder siden inviterte til 2019-samlingen.

Det kan være verdt å ta ham på alvor.

Les også

Biskopenes kvinneoppgjør | Harald Stanghelle

Et stoppested

Oslo Symposiums inspirasjonskilde er Values Voter Summit, en innflytelsesrik kristenkonservativ konferanse i USA, påpeker Hanne Linn Skogvang, som har skrevet masteroppgave om symposiet.

Målet er å være et viktig stoppested for sentrale politikere, som møter 700 troende entusiaster som er kampklare for kjernefamilien, kristenkonservative verdier og nasjonal identitet.

Bjarte Ystebø, leder for Oslo Symposium, vil feire den nye regjeringen der både Frp og KrF er med.

Så kommer da også Siv Jensen til Folkets Hus. Christian Tybring-Gjedde likeså. Det samme gjør favoritten Sylvi Listhaug («Vi er alle listhaugianere», sa møteleder Sven Anker Hognestad sist hun entret scenen.) Og det varsles at statsrådene Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad vil få en spesielt varm velkomst.

De to representerer jo det som for denne delen av Kristen-Norge, lenge var et uoppnåelig mål:

Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet i samme regjering.

«Vi har bidratt til å holde venstresiden unna regjeringskontorene. Det har gitt oss den mest proisraelske regjeringen på mange år», skriver en fornøyd Bjarte Ystebø.

Svar til det liberale

For nå skal det lages «en kjempefest for Norge og Israel», erklæres det. Men også en feiring av at abortspørsmålet igjen er blitt en del av det politiske maktspillet. Og det loves at nå skal det svares på en liberal tidsånd der «det homofile «ekteskapet» er blitt et ideal».

Kanskje det er derfor styrelederen for det omstridte nettverket Til Helhet er invitert til Folkets Hus. Til Helhet har som formål å «bistå deg som har en – for deg – uønsket seksuell orientering eller følelser» gjennom sjelesorg eller terapi.

Dette er blitt skarpt kritisert. «… heksejakt mot kristne», kaller lederen for Oslo Symposium kritikken. Nå skal det vises solidaritet og støtte til dem som arbeider for seksuell «reorientering» av homofile.

Les også

Netanyahu ønsker ikke at verden skal få vite hva som foregår i Hebron | Harald Stanghelle

Trump som ledestjerne

Det har tradisjonelt vært en traust ekthet over norsk kristenkonservatisme. Forkynnelsen kunne være intens nok, men de store faktene lå ikke for jordnære småkårsfolk som bar frem det lavkirkelige Norge.

Nå er også dette forandret. Og helt nytt er det at den elleville Donald Trump på underlig vis er blitt en slags ledestjerne. Noen mener til og med at Trump-seieren er Guds svar på bønn fra det evangelisk-kristne USA. Nettopp disse gruppene er da også de mest lojale mot presidenten, nærmest uansett hva han finner på.

Den konservative republikanske politikeren Michele Bachmann – her under et valgkampmøte i 2011 – kommer også til Oslo Symposium.

Grunnen er hans nyanskaffede moralkonservatisme, som innskrenker homofiles rettigheter, motarbeider familieplanlegging, utnevner konservative dommere, bekjemper kvinners abortrettigheter og ensidig aksepterer Jerusalem som Israels hovedstad.

Derfor er det en slags logikk i at den ekstremkonservative Tea Party-dronningen Michele Bachmann er hovedattraksjonen på årets Oslo Symposium. Hun står for alt dette – og mer til. For denne norskættede eks-kongresskvinnen fra Minnesota er også vaksinemotstander og vil forandre skolenes aksept av evolusjonsteorien.

Det siste passer utmerket til Norge IDAG-tankegangen. Avisen ga i fjor ut et spesialbilag, hvis mål var å «bevise» at evolusjonslæren ikke er en vitenskapelig teori.

På fremmarsj

Det er ikke så lenge siden alt dette kunne arkiveres som rariteter. Det bør det ikke lenger.

Snarere ser vi at strømninger som dyrker antiliberale holdninger, er på fremmarsj i mange demokratiske land. Rettighetskamp lider nederlag, og nasjonalkristen retorikk finner veien til samfunnets politiske hovedscener.

Norge trenger ikke være noe unntak. Også derfor er det verdt å følge Oslo Symposiums maktlyst med våken interesse. Riktignok er det mer skryt enn realitet når man nærmest tar æren for at KrF og Fremskrittspartiet har funnet sammen i regjering. Men i en tid der det bygges opp til nye kulturkamper, er det ikke så dumt å merke seg Bjarte Ystebøs advarsel til det liberale Norge:

«Det er noen som tror at kristenfolket er svake og ikke til å regne med. De vet ikke hva de har i vente.»

Les mer om

 1. Harald Stanghelle
 2. Verdidebatt
 3. Religion
 4. Norge IDAG
 5. Siv Jensen
 6. Sylvi Listhaug
 7. Kjell Ingolf Ropstad