Kommentar

Et sjokk, men ingen overraskelse | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator

To verdenskriger gjorde tyskerne sindige og moderate. Nå koker det i landet. Terroren i Berlin kan utløse mye.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er halvt tysk og vokste opp med Christkindlesmarkt i Nürnberg, et av landets mest kjente julemarkeder. Det sier seg selv, terror kan vanskelig ramme hardere enn på et slikt. Det sier seg også selv at dette var poenget for den eller dem som sto bak: Ikke å kjøre inn i en hvilken som helst menneskemengde, men i en med juleglade familier.

Målet var å skape mest mulig redsel og hardest mulige reaksjoner.

På den annen side kan ingen tyskere være overrasket. Tyske medier har meldt om det ene avslørte terrorkomplottet i landet etter det andre de siste årene: minst syv bare i 2015 og 2016.

Så effektive politimyndighetene enn er blitt, kan ingen regne med at de avverger alt. Den antatte gjerningsmannen, en 23-årig pakistaner som ble arrestert, viste seg dessuten å være feil mann. Dette øker naturligvis følelsen av usikkerhet.

Les også

Berlin-terroren: Dette vet vi, og dette vet vi ikke

Mistenker jihadister

Inntil noe håndfast foreligger, er det liten tvil om at tyskernes tanker går i retning av den typen terrorister som har myrdet så mange de siste årene: Jihadister eller radikale islamister eller hva man nå skal kalle de blodtørstige.

Antagelig vil det islamfiendtlige partiet Alternativ for Tyskland (AfD) øke sin oppslutning ytterligere, mens kansler Angela Merkel igjen vil bli stilt spørsmålet hun ikke liker: Var det virkelig nødvendig å åpne landets grenser for over en million flyktninger i 2015?

Beslutningen vil prege Merkels ettermæle. Den preger allerede Tyskland, og kvinnen på toppen vet det så godt: «Skulle en flyktning stå bak, vil det være ekstra tungt å fordøye,» sa Merkel tirsdag.

Ikke minst for henne selv, kan man legge til. Hun kunngjorde nylig at hun går for gjenvalg i forbundsdagsvalget neste høst.

Les også

Angrepet i Berlin følger IS' nye terroroppskrift til punkt og prikke

Tyskerne frykter fremtiden

Kun 21 prosent av tyskerne tror denne siste millionen av flyktninger vil bli godt integrert i landet, ifølge tall fra i høst. Samme undersøkelse viser at et flertall av tyskerne frykter fremtiden, selv om de anser sin økonomiske situasjon som god og kun få frykter for jobbene. Renate Köchner fra Allensbach-instituttet sier til Spiegel Online at årsakene er blant annet flyktningstrømmen, mer terror og redusert indre sikkerhet samt grunnleggende samfunnsendringer.

En annen undersøkelse viser hvor skoen klemmer mest: Fire av ti tyskere mener at landet undergraves av islam. 35 prosent mener staten bekymrer seg mer for flyktninger enn for tyskere som trenger hjelp, 28 prosent at staten svindler sitt folk.

Angela Merkel utviser fortsatt stoisk ro, men man kan frykte at hun snart er alene om det. Ropet om stengte grenser, hardere integreringspolitikk, rask utsending av avviste asylsøkere og flere fullmakter til politiet kommer nå fra mange kanter. Merkel har for lengst justert kursen i denne retningen. Terroren i Berlin vil trolig tvinge henne til mer.

Les også

Politiet i Sveits etter moskéskyting: – Ikke noe som tyder på terror

Krise for tyske muslimer

For Tysklands muslimer er situasjonen også et helvete. Det går kort tid mellom hver rapport om angrep på asylmottak eller annen voldelig selvtekt. Tyske moskeer er blitt angrepet mer enn 400 ganger de siste 15 årene.

I går erklærte muslimske ledere i landet dyp sorg og gjentok sin vilje til fullt samarbeid i kampen mot terrorisme.

Flere islamistiske terrorplaner er avslørt ved hjelp av tips fra det store flertallet av muslimer som ikke er ekstreme. En mye omtalt sak fra oktober, handler om en syrer som planla en terroraksjon i Berlin, men ble overmannet, bundet og overlevert politiet av tre andre syrere.

Fremdeles finnes de moderate stemmene. Den tyske terrorismeeksperten Peter R. Neumann, tilknyttet International Centre for the Study of Radicalisation i London, sa for få uker siden at Europa er inne i en terrorbølge, som bare delvis er religiøst betinget, som vil kreve et bredt spekter av virkemidler og som vil vare i 20 eller 30 år.

Les også

Volden som traff der det gjør vondest for Tyskland

Samarbeid eller konflikt?

Slik var det også med den anarkistiske terroren på slutten av 1800-tallet og med venstreradikale Røde Armé Fraksjon (RAF) i Vest-Tyskland på 1970-tallet, påpekte Neumann overfor Der Spiegel. Den siste RAF-cellen er fortsatt aktiv i dagens Tyskland.

Han peker på tett samarbeid med flyktningmiljøer som nøkkelen, hvis man skal få bukt med den moderne terroren.

Spørsmålet er om tyskerne vil lytte til slike som Neumann, eller snarere til AfD-leder Frauke Petry. Hun lover nå fornyet kamp på alle fronter og anklager Merkel, som «under dekke av et ønske om å hjelpe, har oppgitt vår indre sikkerhet totalt».

Les flere kommentarer av Frank Rossavik:

Les også

 1. Russlands informasjonskrig er en dyster suksess | Frank Rossavik

 2. Trump hopper ikke etter Wirkola | Frank Rossavik

 3. Ekstremåret 2016 ryster også ytringsfriheten | Frank Rossavik

Les mer om

 1. Berlin
 2. Angela Merkel
 3. Terror