Kommentar

Frankrike: Macron flyr høyt, kanskje for tidlig | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator

Emmanuel Macron er i medvind foran det franske presidentvalget, men det er fortsatt langt frem. Foto: Michel Euler, TT / NTB Scanpix

PARIS: Storbritannia går ut av EU. Frankrike kan komme til å gå sterkere inn – hvis presidentvalget går som nesten alle tror.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Presidentvalget i Frankrike er kaotisk og oversiktlig på samme tid. Kaoset skyldes at de tradisjonelle hovedmotstanderne, sosialistpartiet og høyrepartiet som nå kaller seg republikansk, begge synes å være utslått.

Oversiktlig er valget fordi forløpet nå virker opplagt. Marine Le Pen fra ytre høyre-partiet Nasjonal Front går videre til andre runde. Det gjør etter alt å dømme også Emmanuel Macron, en slags lyseblå sosialdemokrat med egen, nystartet «bevegelse».

I andre runde, 7. mai, ventes Macron å slå Le Pen med en margin på rundt regnet 60 mot 40.

Les også

Marine Le Pen: – Russland og Frankrike bør samarbeide for å redde verden fra globalisering og islamsk fundamentalisme

Overtydelige alternativer

Valget er oversiktlig også fordi alternativene er så klare: Le Pen vil ha et nasjonalistisk, innadvendt Frankrike, skjermet for frihandel og globalisering, mest mulig stengt for (muslimsk) innvandring. Hun vil forlate euroen og distansere seg fra EU og NATO. I stedet vil hun samarbeide med Russland for å verne det hun ser som Europas kulturarv.

Macron er for euro, EU, NATO og globalisering – og han vil trolig opptre internasjonalt med større styrke enn den avtroppende, tafatte Francois Hollande.

Macron har en pragmatisk innvandringspolitikk. Han har ikke vært særlig opptatt av Russland, men etter at russerne startet en propagandaoffensiv mot ham og prøvde å bryte inn i hans webservere, har han skjerpet tonen.

Les også

François Hollande har vært Frankrikes mest upopulære president. Hva gikk galt?

Le Pen er farlig

I Paris har jeg snakket med fire som alle er eller har vært tett på ulike presidenter og presidentkandidater. To av dem vil ikke la seg sitere. Alle var tydelige om én ting: Selv om Macron trolig vinner, kan Le Pen ikke utelukkes - ikke nå og særlig ikke på sikt.

Hvis mange av tilhengerne til Francois Fillon fra republikanerne i andre runde stemmer Le Pen, mens de øvrige stort sett holder seg hjemme, kan hun sjokkere med seier i mai. Hun plukker nemlig også noen stemmer fra tilhengerne til fire sosialistiske kandidater som ventes å ryke ut.

Sjansene hennes øker dersom det skulle komme et nytt stort islamistisk terrorangrep før valget. Macrons svakheter er at han er urutinert og lett å stemple som naiv om innvandring.

Les også

Får Frankrike en avmektig president? Kaj-Martin Georgsen

Effekten mest psykologisk

Skulle Marine Le Pen bli president, vil det fremfor alt ha psykologisk effekt. For første gang vil en leder for et ytre høyre-parti i Europa få stor politisk makt.

Bruno Tertrais, visedirektør for Fondation pour la Recherche Stratétique og ekspert på geopolitikk, har vært rådgiver for presidentene Nicholas Sarkozy og Francois Hollande. Nå rådgir han Emmanuel Macron.

Tertrais frykter mest økonomiske konsekvenser av et valg av Le Pen – fallende markeder, høyere renter, økende statsgjeld. Når jeg innvender at Brexit og valget av Donald Trump foreløpig ikke har hatt slike følger, svarer Tertrais at de kan komme senere, dessuten er USA ikke med i EU og Storbritannia er ikke et euroland.

Les også

Fem grunner til at Wilders’ dårlige valg ikke nødvendigvis innleder slutten for høyrepopulismen i Europa

Neppe avstemning om euro

Med Le Pen som president vil Frankrike bli en passiv eller negativ deltaker i EU-samarbeidet, men de konkrete virkningene blir ikke nødvendigvis så store. Hun vil for eksempel være nærmest dømt til å tape en folkeavstemning om å forlate euroen, noe som betyr at hun mest sannsynlig vil la ballen ligge.

Selv om presidentembetet er mektig, vil Le Pen trenge et samarbeid med regjeringen og nasjonalforsamlingen som velges i juni. Siden systemet er flertallsvalg i enmannskretser, har Nasjonal Front ingen muligheter til flertall der. Le Pen vil måtte samarbeide med en regjering som trolig kommer fra den tradisjonelle høyresiden. Det vil neppe bli lett.

Et mer sannsynlig scenario er at Marine Le Pen taper, men ikke knusende, og at hun så kommer enda sterkere i presidentvalget i 2022.

Les også

Emmanuel Macron (39)

Friskt, elitistisk pust

Emmanuel Macron er på én måte et friskt pust: han er ung, nokså urutinert og står ikke i spissen for noe tradisjonelt parti. På den annen side har han en typisk eliteutdannelse, han er bankmann og står for den tradisjonelle politikken fra både høyre og venstre: For EU, for NATO, for globalisering, for innvandring.

De frustrerte blant franskmennene står altså i fare for å bli enda mer frustrerte – og flere. Derfor håper etablerte krefter at Le Pen ikke bare taper, men at hun taper grundig.

Tertrais sier at 60 prosent eller mer for Macron vil være «et godt resultat», da er Front National slått tilbake. Skulle Macron vinne med bare 53 prosent, derimot, ville det ikke være så bra med tanke på fremtiden.

Emmanuel Macron har stor oppdrift nå, men fortsatt er det fire uker til første runde går, 23. april.

Les andre kommentarer av Frank Rossavik:

 1. Les også

  EU er en union av ti tusen fillesaker | Frank Rossavik

 2. Les også

  Terroren i London: Keep calm and carry on | Frank Rossavik

 3. Les også

  Når sensasjoner nesten blir gjesp | Frank Rossavik

Les mer om

 1. Marine Le Pen
 2. Emmanuel Macron
 3. Frankrike
 4. Presidentvalget i Frankrike

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  «Putin vil ikke like dette utfallet. Det vil heller ikke Donald Trump»

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  De diametrale motsetningers duell | Frank Rossavik

 3. VERDEN
  Publisert:

  Le Pen og Macron videre. Valgresultatet er et jordskjelv for det politiske systemet.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Slik skal Le Pen vinne valget

 5. VERDEN
  Publisert:

  Hennes velgere er helt oppslukt av innvandring, hans velgere bryr seg knapt

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Får Frankrike en avmektig president? Kaj-Martin Georgsen