Kommentar

Blå himmel over Høyres Norge | Harald Stanghelle

  • Harald Stanghelle
    Harald Stanghelle
    Kommentator
Høyre-leder og statsminister Erna Solberg tegnet et bilde av et Norge under en blå himmel i sin landsmøtetale.

Der Høyre lener seg offensivt fremover, er Ap en stillestående sinke. Det er valgårets budskap fra Erna Solberg.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Høyre-lederen hadde valgt seg utviklingsoptimisme som grunntone i sin landsmøtetale. Her var det ikke mye spor av vrange kommuner og trassige samarbeidspartier. Snarere en insisterende tro på at det meste går i riktig retning. Og at slik vil det fortsette. For himmelen er blå over Høyres Norge, skal vi tro Erna Solberg.

Selvsagt under en helt avgjørende forutsetning: At velgerne til høsten fornyer kontrakten med Solberg-regjeringen.

Velkommen strategi

Strategien er like enkel som den er velkommen hos Høyres kjernetropper på Gardermoen:

Arbeiderpartiet og resten av venstresiden skal stemples som på-parti-med- fortiden, mens Høyre representerer det fremoverlente og nyskapende.

Derfor snakker statsministeren om at valget står mellom «endring og forvitring». Og derfor bruker hun ord som «borgerlig, ikke rødgrønt tempo».

Erna Solberg nevnte ikke Jonas Gahr Støre ved navn, men få i landsmøtesalen er i tvil om at han er kontrasten når hun beskriver behovet for et «tydelig og oppriktig lederskap». Det blir ikke mindre tydelig når Arbeiderpartiet karakteriseres som et parti som «ikke helt vet hva det vil».

  • Hvordan har utviklingen vært i Erna Solbergs regjeringsperiode? Tegn utviklingen og se fasiten her.

Politisk fellessgods

Med usvikelig sikkerhet speiler gjerne landsmøtetaler om partiet er i posisjon eller opposisjon. Opposisjonen dyrker det som ikke fungerer, mens det samme er på stell, bare regjeringsblikket er på.

Tross dette er det bemerkelsesverdig hvor mye politisk fellesgods det var i Erna Solbergs landsmøtetale. De fleste norske partiledere - inkludert Jonas Gahr Støre - kunne holdt store deler av den. Slik illustreres det igjen at de politiske motsetningene i Norge er mindre enn partiene selv liker å tydeliggjøre.

Derfor er det ikke sikkert at velgerne opplever høstens valg som så «historisk viktig» og som et grunnleggende «retningsvalg», for å låne Erna Solbergs formuleringer.

Men i hverdagens møte med en gjenstridig virkelighet kommer det godt med at statsministeren hvelver en høyere, eller kanskje heller en blåere himmel over den politiske tilværelsen.

Sjelden optimisme

Det er i alle fall sjelden kost at en statsministertale er skrevet i så gjennomført optimistiske toneleie. Det er nesten bemerkelsesverdig i en tid der usikkerhet og forvirring preger verden rundt oss, og forandringsbølgene skylder over vårt land. Både de håpefulle og håpløse variantene av dem.

Optimismen gjør nok et spesielt inntrykk nettopp fordi den formuleres av en så gjennomført jordnær politiker som Erna Solberg. Dette er altså hennes politiske testamente etter fire regjeringsår. Mange hadde nok ikke trodd den blåblå regjeringen skulle holde hele perioden. For statsministeren har sine ord i behold når hun som egenmelding sier at det er vist at «vi kan stå i stormen, selv når det blåser».

Men ved landsmøtestart var det snarere en slags maksvær Erna Solberg inviterte til seilas i. Det passet best til årets Høyre-mantra: «Vi tror på Norge. Fordi vi tror på deg.»

Slagordet speiler ganske sikkert stemningen på Høyres landsmøte. Det åpne spørsmålet er om det speiler stemningen ute blant folk flest.

Les mer om

  1. Stortingsvalg 2017
  2. Høyres landsmøte 2017
  3. Høyre (H)
  4. Erna Solberg