Skal vi jukse?

Hallvard Flatland og Alexandra Kakurina i aksjon i Skal vi danse i oktober 2009. Moro og alvor.

En heleridømt Skal vi danse-deltager er beskyldt for å ha kjøpt stemmer for 170 000 kroner. Endelig begynner det å bli litt fart over lørdagsunderholdningen!

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg snakker nok ikke for alle når jeg sier at Skal vi danse er god humor. Helt siden jeg så filmen Strictly ballroom i 1992 har jeg humret litt hver gang jeg har kommet over selskapsdans på skjermen, og særlig når det er litt odde kjendiser som gir seg hen til en helt ubegripelig estetikk og trekker på seg trikoter og paljettkjoler for å vrikke seg over parketten på lørdagskvelden.

Før dere hisser dere opp, selskapsdansere: Jeg tror det er meningen at det skal være morsomt for seerne. Ufarlig. Bare for moro, liksom.

Fra morsomt til hysterisk

La oss leke programskaper et øyeblikk. Skal vi danse er morsomt, det er vi enige om, men hva må til for å løfte det til et nytt nivå? Hva skal til for å gjøre det helt hysterisk morsomt? Så morsomt at folk ikke kan sette seg ned for å se på det uten å ha tissebøtte og lommetørkle tilgjengelig i sofakroken? Hei! Jeg har det! Eureka! Hva skjer hvis vi trekker inn et mørkt element i alt det lyse, ufarlige og festlige? Hva med å la en tidligere heleridømt deltager betale teleoperatøren for å jukse med stemmene?

Fleip og fakta

For ordens skyld: Vi vet ikke helt hva som har skjedd. Det vi vet med sikkerhet, er at Hallvard Flatland i januar 2005 ble dømt i høyesterett for uaktsomt utbytteheleri av penger som travkjendis Atle Hamre presset ut av en skipsreder i Sandefjord. Og vi vet at Flatland fikk 34356 stemmer fra ett og samme telefonnummer da han var med i Skal vi danse i 2009. Rundt regnet er det stemmer for 170000 kroner. Vi vet også at Flatland har betalt inn det samme beløpet til teleoperatørens søsterselskap i det aktuelle tidsrommet, og at han nekter å kommentere det. Men det kan selvsagt være at det finnes en styrtrik blodfan av Hallvard Flatland der ute. For all del. Slik jeg forstår det, er det ikke engang ulovlig å kjøpe stemmer på denne måten, bare ”ikke i tråd med tanken bak stemmegivningen i programmet”, ifølge TV 2. Så la oss ikke ta dette altfor alvorlig, og heller gå tilbake til å leke programskapere.

Duket for komikk

OK, vi skriver videre på manus. Ved å trekke inn en tidligere heleridømt deltager som kjøper stemmer i dansekonkurransen, oppnår vi flere ting. For det første skaper vi en bihistorie, og det er alltid lurt. Dernest skaper vi en lyssky karakter ønsker å bli likt, som vil skinne på dansegulvet, bare litt til, i alle fall til han får en pallplassering. Og han er villig til å gå over lik for å få det til. Jeg ser det for meg. Trange bukser. Glitter på jakken. Velpleid bart. Bredt smil på dansegulvet, dramatisk klipp til svettetokter og frådende telefonsamtaler i garderoben. Jeg sier ikke at det er slik, men ut fra det vi vet, går det altså an å se for seg dramaturgien på omtrent denne måten.

En kjent teknikk for å skape en komisk karakter, er å gjøre gapet så stort som mulig mellom hvordan en karakter virkelig er og hvordan han oppfatter seg selv eller ønsker å fremstå. Hvis noen har lest Tåpenes sammensvergelse , skjønner dere hva jeg mener. Eller sett The office . Eller George Constanza i Seinfeld .

Mazurka på sofakanten

Det spiller ikke så stor rolle hva Flatland har holdt på med denne gangen. Har han kjøpt stemmer, er det en dårlig investering, ikke en kriminell handling. Og det er altså ikke engang sikkert at han har gjort det. Uansett har tanken på at han kan ha gjort det gitt meg en lang og god latter. Og TV 2s talsmann bør heller klappe i hendene enn å legge ansiktet i alvorlige folder. Nå begynner det virkelig å bli fart på lørdagsunderholdningen her i landet. Hvem er the dark horse i Skal vi danse denne sesongen? Fra nå av kommer til og med jeg til å begynne å følge med. Med tissebøtte og lommetørkle i sofakroken.

Halvard Flatland (midten) lovte dommer Tor Fløysvik (t.v.) å ta barten hvis han gikk videre. Han gikk videre.