Kommentar

Et skritt nærmere «galehuset»

 • Harald Stanghelle
  Kommentator

Psykiaterne Agnar Aspaas (t.v.) og Terje Tørrissen i retten i går. Den rettmedisinske kommisjonen ga deres rapport minst én ripe i lakken i går. Junge, Heiko

Forvirringens kommisjon har igjen talt. Det ripes i lakk og egges til spørsmål - også til kommisjonen selv.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

harald stanghelle.jpg Signe Dons

I går førte Den rettsmedisinske kommisjon Anders Behring Breivik et skritt nærmere utilregnelighetens behandlende rom. For der kommisjonen er meget fornøyd med psykiaterne som vil plassere 33-åringen på det «galehus» han selv frykter, mener den fortsatt at rapporten fra de to som mener han kan straffes, har «vesentlige mangler».I klartekst betyr dette at det på rettens bord ligger bare en rapport med et faglig «godkjentstempel». Den andre — som retten selv ba om - har det ikke. Det gjør sjansen for at påtalemyndigheten snur i spørsmålet om tilregnelighet mindre. Og det igjen gjør terskelen for at de fem dommerne velger bort den første rapportens psykosediagnose, høyere.

Barnet Anders

En slik konklusjon må likevel følges av flere forbehold:

Retten skal selv høre begge sett med rettpsykiatere forklare seg i rettssal 250. Da skal de begrunne sine konklusjoner. Før dette kommer en rekke sakkyndige vitner. En av de mer interessante kan bli den norske psykiatrinestoren, Einar Kringlen. Et annet er psykiateren som møtte Breivik-familien i dyp livskrise da barnet Anders var fire.

Kringlen er noe så sjeldent som en professor som åpent erkjenner at han tok feil: Fra å tro på Behring Breiviks utilregnelighet, mener professoren nå at han kan stilles strafferettslig til ansvar for sine ugjerninger. Denne faglige snuoperasjonen kommer etter Anders Behring Breiviks opptreden i åpen rett. Og Kringlen har fått følge av en rekke psykiatere av mer varierende kvalitet.

Tunnelsyn

I dommernes yrkeskodeks stikker det dypt å ha full konsentrasjon på det som skjer i retten - og bare det. Men dommere er også både mennesker og samfunnsborgere. Derfor vil det være nesten naturstridig om ikke fem oppegående dommere har fått med seg den intense kritikken fra det psykiatriske fagmiljøet mot den første rapporten. Det raser en prisverdig åpen debatt om dette.

I alle fall vet vi at dommerne de to siste dagene fra vitneboksen har hørt skarp faglig kritikk av to psykiatere som i et anfall av tunnelsyn har sykeliggjort ekstremistbegreper og ideologisk visvas som dessverre er mer vanlig enn vi liker å tro. Anders Behring Breiviks politiske virkelighetsoppfatning kan nok oppfattes som sykt, men det er ikke dermed gitt at de tenkes av en syk mann.

Politiske pussigheter

Retten har fått synliggjort en nesten pinlig mangel på politisk og språklig innsikt hos de to som kommisjonen uten et eneste kritisk spørsmål stemplet som feilfrie. Da blir spørsmålet om den samme kommisjon nå har så sterk prestisje i dette utilregnelighetsprosjektet, at man gjør hva som helst for at ikke den siste rapporten skal få samme rettslige status. Eller kanskje kommisjonen rett og slett ikke vil åpenbare ergrelsen over at de ikke hadde innsikt nok til å se åpenbare svakheter.

En ting er i alle fall sikkert: Tross noen pussigheter av politiske vitner retten får høre i neste uke, er det fra nå av bare Anders Behring Breivik tilregnelighet det dreier seg.

«Gjøre det-knekken»

For selv om det ikke er noen tvil om at 33-åringen på tiltalebenken fylte seg med et tankegods som ble delt av andre i den mangfoldige nettverdenen, så utførte han aksjoner verden aldri har sett tidligere: Et bombeangrep som raserte nasjonens maktsenter etterfulgt av en massakre på regjeringspartiets ungdom. Han gjorde det alene. Og han planla det fra gutterommet på Skøyen og en gård på Rena.

Hva er drivkraften bak denne «tenke det, ville det, men gjøre det-knekken?», som psykiater Torgeir Husby kalte det. Svaret vil være avgjørende for om retten sender tiltalte i fengsel eller til behandling i fengsel. Uansett er det en lukket verden som venter ham.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Lekkasjer og rettspsykiatri

 2. KOMMENTAR

  Skal fortolkningen av vold bli kappløp om lettvinte forklaringer?

 3. KOMMENTAR

  Dommen ble som ventet. Det kunne ikke bli noe annet enn 21 års forvaring for Philip Manshaus.

 4. KOMMENTAR

  Utfordrer forståelsen av menneskerettigheter | Per Anders Madsen

 5. NORGE

  Lagmannsretten om Behring Breiviks soningsforhold: Ikke brudd på menneskerettighetene

 6. NORGE

  Regjeringsadvokaten: Vil "fargelegge beskrivelsen" av Breiviks hverdag i fengselet