Ingen moralsk storrengjøring | Harald Stanghelle

Selv Winston Churchill på Solli plass står på privat grunn. Det er ikke slik at Oslo kommune kan fjerne ham, om bystyret skulle ønske det, skriver Harald Stanghelle.

I 1905 planla aktivistiske nynorskstudenter å sprenge Karl Johan-statuen foran Slottet. Nå åpner Raymond Johansen for en «statuekommisjon». Det er en nesten like håpløs idé.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Grønn ungdoms forslag om å fjerne Winston Churchill og Ludvig Holberg fra sine sokler ble starten på den norske utgaven av debatten om hvem som er verdig en fast plass i bybildet. Det er blitt en rar debatt. Også fordi den ikke tar inn over seg det virvar av motstridende ideer, epoker og interesser som preger byens ansikt.

En langsiktig og gjennomtenkt «monumentpolitikk» har aldri eksistert. Snarere har det poppet opp statuer og minnesmerker over verdige og uverdige i et salig virvar. Stil og kvalitet er like forskjellig som epokene da statuene ble til. Og mange av statuene er satt opp på privat initiativ på privat grunn.

Les hele saken med abonnement