Kommentar

Ungdommens råskap

 • Journalist Oslopuls
 • Tone B. Værvågen

Er vi bare hysterisk moraliserende når vi snakker om unge menneskers selveksponering på nett?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tone Værvågen Hansen Mariell Amélie Lind

MOBBING, utpressing, identitetstyveri og i verste fall overgrep i den virkelige verden følger i kjølvannet av vårt stadig mer aktive liv på Internett.Torsdag 23. oktober skrev Aften om unge som legger ut lettkledde/nakenbilder av seg selv på nettsamfunn.

Flere avisoppslag den siste uken, om ressurssterke og betrodde menn som har begått slike overgrep, illustrerer betydningen av å skrive om temaet – selv om slik omtale kan ha uønskedeeffekter som økt trafikk til de omtalte nettstedene.

Et mer alvorlig problem kan være at unge oppfatter diskusjonen som moraliserende og dermed avfeier hele problemstillingen med at «voksne ikke forstår dem og er gamle og teite».

Eksperimenterer

«Ungdommens råskap» har voksne alltid klaget over. Voksne fordømmer unges uttrykksformer og eksperimenter med selvrealisering og seksualitet. Vi er alle opptatt av både sex og anerkjennelse av egen tiltrekningskraft, unge som gamle. Forskjellen er at unge har en helt annen oppfatning enn sine foreldre av hva som tilhører privatsfæren og hva som tilhører det offentlige rom.

Flere bloggere mener det er skremselspropaganda fra moralister at de kan bli misbrukt. De har selv lagt ut nakenbilder uten å ha opplevd negative konsekvenser – selv om mange innrømmer å ha fått en rekke uønskede seksuelle tilnærmelser fra fremmede på nett. Men, det betyr ikke at overgrep ikke skjer, enten det er fra kåte tenåringsgutter som ikke alltid forstår konsekvensene, eller fra pedofile. Et problem er at arenaene de unge bruker styres av kommersielle krefter som ofte har liten eller ingen interesse av å verifisere brukerne, de ønsker volum.

Uten kontroll

I fjor trykket hele 3009 på POLITI-knappen, en lenke til Kripos’ tipsmottak, som ligger på en rekke nettsteder. De meldte fra om alt fra onanerende menn til dyresex og barnesex. Mer enn halvparten av tipsene førte til reaksjoner fra politiet. Så langt i år har rundt 2000 trykket på knappen.

Bilder sprer seg lynraskt. Man har ingen reell kontroll over informasjonen som legges ut. En fjorten år gammel norsk jente opplevde å få lagt ut nakenbilder av seg selv på Pirate Bay. Kripos’ ba nettstedet om å fjerne siden, hvilket de øyeblikkelig gjorde. Men, som de meddelte etterforskerne: Bildet var allerede blitt lastet ned 14000 ganger av brukere over hele verden. Disse var det ingenting man kunne gjøre noe med.

Kanskje vi skal våge å moralisere litt, tross alt.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. NORGE

  Psykolog: – Vi har sett at unge som er med i serier som «Paradise Hotel» blir kjendiser for å ha utilslørt sex på TV

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Ikke behov for ny hevnpornolov

 3. SID

  Vet vi unge egentlig konsekvensene av å dele nakenbilder på nett?

 4. A-MAGASINET

  Derfor skriver vi om nettovergriperne

 5. NORGE

  Eksplosiv økning i tips om nettovergrep: – Risikoen for å bli avslørt er nokså liten, sier professor

 6. OSLOBY

  Helsesøster: - Før holdt man et speil i dusjen for å se på jentene. Nå har du det på film.