Kommentar

Angela Merkels makt smuldrer

 • Frank Rossavik
  Kommentator

Etter et nytt nederlag i valget til byparlament i Berlin, er det kanskje bare mangelen på alternativer som sikrer Angela Merkels politiske liv.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I elleve år har hun styrt, men nå sliter Angela Merkel. Foto: LEONHARD FOEGER / X00360

For få uker siden gikk det aldeles galt i forbundskanslerens hjemstat, Mecklenburg-Vorpommern, der hennes Christlich-Demokratische Union (CDU) ble nummer tre i valget til delstatsparlament, slått av både sosialdemokratiske SPD og høyrepopulistiske Alternative für Deutschland (AfD).

I den mer progressive hovedstaden, der det var valg til byparlament i går, endte det ikke fullt så galt. Ifølge prognosene, klarte Berlins CDU andreplassen etter SPD, som sist, dog etter en kraftig tilbakegang. AfD ble nr. fire med 12 prosent av stemmene - opp fra null.

I snart elleve år har Merkel sittet ved makten i Tyskland. Alene av den grunn er det trygt å si at hennes tid går mot slutten, og det selv om 62-åringen ikke har sagt annet enn at hun vil ha en periode til på kanslerkontoret.

Les også

Ikke lett å rikke på Merkel | Per Kristian Haugen

Ingen arvtager

Om dronningen nå har ønsket det slik eller ikke, det finnes ingen kronprins eller kronprinsesse i hennes parti. Ulempen for Merkel er at dette gjør det vanskeligere å regissere avgangen og sikre at etterfølgeren styrer videre etter samme kurs. Fordelen er naturligvis at det går an å beholde makten lenger.

Heller ikke andre partier later til å ha noe alternativ å by på. Merkels koalisjonspartner i forbundsregjeringen, SPD, gjør det også svakt.

Sittende borgermester Michael Müller «vant» riktignok i Berlin i går med ca. 23 prosent av stemmene, etter en nedgang nesten like stor som CDUs.

«Historiens minste valgseier», lød dommen fra Der Spiegels onlineutgave.

Les også

Angela Merkel ble ydmyket av høyrepopulistene i AfD.

Svake SPD

SPD tørster etter endelig å kunne bryte ut av rollen som hennes juniorpartner, og utfordre Angela Merkel om makten ved forbundsdagsvalget neste høst. Men SPD har kun CDUs og Merkels svakhet å muntre seg opp på. Selv gjør sosialdemokratene det fortsatt altfor svakt. Partileder Sigmar Gabriel later ikke til å kunne ha styrke nok til å overta kanslerkontoret.

Alt har naturligvis med flyktningkrisen å gjøre. Først ønsket Angela Merkel en million for en stor del syriske flyktninger hjertelig velkommen, for deretter å få et svare strev med å håndtere mengden. SPD var med på notene og fikk følgelig også svi.

Nå er strømmen kraftig redusert, takket være en kontroversiell avtale med Tyrkia. Ingenting virker lenger akutt vanskelig.

Les også

Ett år etter at Merkel åpnet grensen: Slik har Tyskland endret seg.

For sent og for skjevt

Men politisk kom løsningen for sent og for skjevt. AfD er på stø kurs mot nasjonalt gjennombrudd neste høst. CDUs koalisjonspartner i Bayern, det mer konservative CSU, har murret lenge. I det siste har også murringen i CDUs rekker begynt å tilta. Merkels folkelige popularitet er langt unna hva hun har vært vant til.

I Berlins rådhus vil storkoalisjonen CDU-SPD nå etter alt å dømme bli avløst av en koalisjon mellom SPD, venstrepartiet Die Linke og Die Grünen.

Hva som skjer på landsplan, er nokså usikkert. Angela Merkel kan kanskje overleve en runde til på grunn av mangelen på alternativer, men orker hun hvis hun ikke klarer å gjenvinne et minstemål av glød og tillit før den tid?

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Krisevalg for Merkel

 2. KOMMENTAR

  Tyskerne er kanskje leie av Angela Merkel, men neppe leie nok til å foretrekke Martin Schulz | Frank Rossavik

 3. KOMMENTAR

  Angsten har grepet tyskerne | Per Kristian Haugen

 4. KOMMENTAR

  Tyskland venter på Merkel | Per Kristian Haugen

 5. VERDEN

  I Tyskland kommer den største spenningen først etter at valget er over

 6. VERDEN

  Valgdagsmålinger i Hessen: Merkels parti går på et massivt nederlag