Kommentar

På siste snurr

  • Cecilie Asker
    Cecilie Asker
    Avdelingsleder
CD-samlingen er i ferd med å gå samme vei som VHS-kassettene og laserdisken – i søppelet.

Er det på tide å skrote resten av CD-samlingen, spør kommentator Cecilie Asker.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I likhet med mange andre har jeg de siste årene gjort en real opprydning i platesamlingen min. Mesteparten av CD-ene er blitt stuet vekk i esker i kjelleren, mens et lite eksklusivt utvalg har fått nytt hjem i bokhyllen.

Vinylplatene derimot har fått bli i leiligheten, og til og med fått nye skreddersydde hyller, nøysomt laget av min favorittsnekker, pappa.

Tar opp bodplass

Ikke en eneste gang i løpet av denne perioden har jeg hatt behov for å rote frem noen nedstøvede CD-er fra kjelleren, tvert imot har jeg klart meg ypperlig med blandingen av analog lyd på vinyl og digital lyd via strømming.

Den eneste grunnen til at CD-samlingen har fått ta opp 1/3 av bodplassen vår, har vært lydkvaliteten. Men med den nye tjenesten Wimp HiFi bortfaller jo denne grunnen også.

Klar tale

Er du blant dem som fortsatt tviler på CD-ens død? Tallenes tale er klare; strømming er kommet for å bli.

I 2012 gikk det digitale platesalget i Norge for første gang forbi det fysiske platesalget, og av dette utgjorde strømming hele 45 prosent av totalsalget.

I løpet av det første halvåret i år har strømmeinntektene i Norge økt til 63 prosent av totalsalget, og mye tyder på at denne trenden vil fortsette.

Nye musikkbehov

Behovet for bedre lydkvalitet har hele veien vært det største ankepunktet for audiofile forkjempere. Men hvor mye av dette som skyldes fininnstilt hørsel og hvor mye som skyldes lydsnobberi kan være greit å stille spørsmål ved.

Professor i informatikk ved Universitetet i Oslo, Sverre Holm, har gjennom sin forskning på digital og analog lyd kommet frem til at forskjellene i større grad skyldes produksjonen enn formatene, og at dagens digitale kvalitet langt på vei er bra nok for de fleste.

Små nyanser

Selvfølgelig er det forskjell på komprimerte digitale lydfiler og analoge høykvalitets lydfiler. Men etter hvert som musikkbruken blir stadig mer mobil, vil de aller fleste av disse nyansene forsvinne med bakgrunnsstøyen. Tenk deg selv, hvor ofte sitter du i din egen stue, uforstyrret av annen lyd, og hører på musikk? Sikkert ikke like ofte som for ti år siden.

Men behovet for å få den fullverdige opplevelsen av musikken er der fortsatt. Og med Wimp HiFi vil det bli mulig å gjengi musikkstrømming med CD-kvalitet – selvfølgelig for en pris.

Hvor stor folks betalingsvilje for god lyd faktisk er i dag, skal bli spennende å se. Men uansett vil dette føre til at det eneste det digitale musikkuniverset ikke kan by på i dag, er estetikken, lukten og berøringen, men den jobben tar jo vinylplatene seg av.

Les mer om

  1. Kultur