Healing virker! Helbredelse er ekte! Mirakler finnes! | Ingeborg Senneset

Tro er ikke alt. Og det er langt fra nok, skriver Ingeborg Senneset.

Vil vi unngå helvete, trenger vi mer enn falske løfter om helbredelse.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Jenta står på en scene. Hun var døv fra fødselen av. Ingen leger kunne hjelpe henne. Men nå kan hun høre, og hvem har æren? En pastor holder rundt jentas hode og roper: Jesus utførte mirakler i kveld!

Videoen, som er å finne på Facebook, er en invitasjon til konferansen «Jesus helbreder i dag» i Telenor Arena 3. – 5. mai, hvor man kan møte denne pastoren og apostelen.

Mandag var det ifølge TV Visjon Norge 2300 påmeldte. Arrangørene forventer mirakler . Barn ingen hindring.

I NRK-serien Guds lærlinger forsøker bibelskoleelever å gro et brukket bein ved å påkalle Jesus. Margreth Olins film om Snåsamannen slo alle rekorder. Biskop Per Arne Dahl i Tunsberg mener kirken bør tilby mer helbredelse.

I VGTV-serien Frelst ser vi pastorsønnen, i dag agnostiker og medforfatter av boken Jesussoldaten , Anders Torp forsøke å helbrede folk i Oslos gater.

Kuriøst, tenker noen. Svindel, tenker andre. Tenk om, tenker den håpefulle.

Den tynne linjen mellom helbredelse og helvete

En gudsrelasjon kan være sunn og oppbyggende. Men for barn som i enkelte kristne miljøer vokser opp med trusler om utstøtelse eller straff om de ikke oppfører seg riktig, eller har risikoen for demoner eller helvete hengende over seg, er ikke troen lenger sunn eller trivelig. Den kan være psykisk tortur.

Trusler og omsorgssvikt og tro og helbredelse er uløselig bundet sammen av Gud.

I et intervju i Vårt Land presiserer psykolog og forsker Kari Halstensen at trusler kan være like skadelig som fysisk vold. I en menighet «vil den største trusselen ofte være at du kan miste relasjonen din til Gud. Konsekvensen av det er eksistensielt ødeleggende».

Gudstroen er veien til helbredelse. Fortsatt ikke frisk? Vel, da har du ikke gått riktig vei.

I Jesussoldaten får en nyskilt dame hjelp til å bli kvitt «demonene» som var skyld i at ekteskapet hennes røyk.

En blind kvinne som ønsket synet tilbake var en verre nøtt å knekke – selv etter flere møter og tre-fire utdrivelser kunne hun fortsatt ikke se. Pastorene drøftet denne muligheten med henne: «Kanskje hun ikke ønsket noen endring? At det å være blind var blitt en slags komfortsone for henne, som ga en rekke offentlige goder?»

Man trenger ingen apostel. Virkelig helbredelse finnes.

Medier har viderebrakt nyheter om folk som skal ha blitt helbredet, enten av Snåsamannen eller gjennom hypnose å bli ført tilbake til tidligere liv og «justere hendelser som har gjort en syk». Sistnevnte skal ha vært kommunelege i dette livet og en ridder i middelalderen. Men de fleste seriøse medieaktører har fått hermetegnet på plass rundt ord som synsk, evner eller healer. Men aller helst burde vi rapportere om miraklene som faktisk skjer.

Vil vi unngå helvete på jord og beholde og videreutvikle medisinske mirakler, trenger vi mer enn tro

Vi lever i helbredelsens tidsalder. Strengt tatt lever mange av oss på grunn av helbredelsens tidsalder.

Fremstillingen av antibiotika er som «et eventyr» i kampen mot infeksjonssykdommene – tilstandene som for bare noen tiår siden krevde aller flest menneskeliv. Vi kan operere en ettårings avrevne hode på igjen. 3D-printere brukes for å lage proteser. Og nei, ekte helbredelse er ikke ensbetydende med medikamenter, skalpeller eller maskiner.

Barnepsykiater Bruce Perry beskriver i den sterke boken The boy who was raised as a dog hvordan traumatiserte barn kan bli friske voksne – bli healet – gjennom de riktige relasjonene.

Tro er ikke alt. Og det er langt fra nok.

Virkelig helbredelse finnes, men den står på spill. Antibiotika er i mange tilfeller en forutsetning for å utføre de fleste andre medisinske «mirakler». Antibiotikaresistens – hvor antibiotikaen blir uvirksom – er en tikkende bombe som kan sprenge oss tilbake til tiden hvor det vi i dag anser som uskyldige infeksjoner, kan bety døden.

Skulle et hudrisp, noen betente mandler, eller en vanlig fødsel, igjen bety livsfare – da kan vi godt snakke litt mer om helvete.

Vil vi unngå helvete på jord og beholde og videreutvikle medisinske mirakler, trenger vi mer enn tro. Vi trenger mer enn falske løfter om helbredelse.

Vi trenger forskning, vi trenger ressurser, vi trenger utholdenhet, vi trenger nøkternhet, vi trenger de gode relasjonene, vi trenger medmenneskelighet, vi trenger vitenskap.

Amen.

Twitter:@Ingeborgborg

Vi gjør oppmerksom på at Tonje Egedius, som har skrevet boken «Jesussoldaten» sammen med Anders Torp, er journalist i Aftenposten.


Følg Aftenposten meninger påFacebookogTwitter

Les også disse sakene:

Her kan du lese flere kommentarer fra Senneset: