Kommentar

Hygienetiltak med trang fødsel. Bør influensavaksine for helsepersonell bli obligatorisk? | Ingeborg Senneset

 • Ingeborg Senneset
  Ingeborg Senneset
  Journalist

Bildet viser ulike typer fryste influensavirus. Vaccine Research Center, National Institutes of Health. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix

Obligatorisk vaksinasjon er ikke «tvangsvaksinasjon». Vi sier ikke at vi tvangsbeltelegger mennesker i bil heller.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den gode nyheten fra Folkehelseinstituttet er at andelen helsepersonell som tar ansvar og tar influensavaksine har gått kraftig opp. Fra 9 prosent i 2015, til 28 prosent i år. God informasjon, tilgjengelighet og at den er gratis, fungerer. Den dårlige nyheten er at dette er langt under pari.

Helsebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), tok i fagbladet til Oslo legeforening til orde for «obligatorisk vaksinasjon» av alle kommunens helsepersonell mot sesonginfluensa.

NRK vinklet det på «tvangsvaksinasjon», et banalt tabloid grep som nører opp under frykt i stedet for samarbeid. Vi sier ikke at vi tvangsbeltelegger mennesker i bil heller, men påbudet står.

Uvaksinert helsepersonell utsetter pasienten for en betydelig risiko. Helsetjenesten er dessuten en beredskapsorganisasjon, og avhengig av å kunne stille opp dersom mange faller syke. Når landet brekker foten, kan ikke krykkene være knekt.

Les også

Jeg har tidligere tatt til orde for å gjøre barnevaksinasjonsprogrammet obligatorisk. Bør samme prinsipp gjelde for helsepersonell?

Se til USA

Norsk helsepersonell skiller seg negativt og markant fra sine amerikanske kolleger. En undersøkelse fra 2016 viser at hele 65 prosent av helsepersonell der tok influensavaksinen. Er de reddere for influensa enn oss? Er tilgjengeligheten bedre?

Erfaring har mye å si. En studie viser at amerikanerne er mer ivrige på å vaksinere seg i år enn året før, på grunn av en hard influensasesong i fjor. 2017-sesongen var ifølge The Centers for Disease Control and Prevention den hardeste siden 2009. Minst 80.000 døde, hvorav 180 barn.

Sykefraværsordningene er dårligere i USA og mange andre land enn i Norge. Er vi slappere på personlig forebygging fordi vi så lett kan ta noen dager hjemme?

En annen interessant forskjell er at uvaksinert helsepersonell i USA må bruke munnbind hele sesongen. De av oss som har jobbet i sykehus vet hvor klamt det er bak masken. Om et stikk kan erstatte fem måneder med svette og mumling er det ikke rart andelen vaksinerte går opp.

Les også

Hvis halve verden blir influensasyke – hvem bør få hjelp først?

Antibiotikaspøkelset

Mens en forkjølelse gjerne er noe man går og «brygger litt på», er influensa en akutt luftveisinfeksjon som slår deg i bakken.

Selv om du ikke er rammet av de mest alvorlige tilfellene er en influensarunde noe du gjerne husker i flere år etterpå. De hardest rammede kan få organsvikt eller i verste fall dø. De aller fleste tåler viruset, samtidig legges flere tusen inn på sykehus. I fjor var det rekord med 7600 innleggelser.

En del av dem som får influensa er mer utsatt for å få en bakteriell lungeinfeksjon. Å bruke vaksiner for å beskytte oss mot sykdom i stedet for å bruke antibiotika som behandling kan bidra til å bremse utviklingen av antibiotikaresistens.

Risikogrupper er i hovedsak barn og voksne med kroniske sykdommer eller svært alvorlig fedme, alle over 65 år, og gravide over 12. svangerskapsuke. Dette er anslått å være 1,6 millioner mennesker. I tillegg anbefales ansatte i helsevesenet med pasientkontakt å ta vaksinen. Dette har de til gjort i oppsiktsvekkende liten grad. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Vår tids Semmelweis-problematikk

Det mangler altså ikke på incentiver, så bør det bli obligatorisk?

Helsedirektør Bjørn Guldvåg vil ikke gå så langt som byråden, men åpner for at ikke-vaksinert personell kan bli «omplassert». Det i seg selv er et kraftig signal. Han sammenligner med håndvask: Dette er vår tids Semmelweis-problematikk, et hygienetiltak.

Hvordan ville debatten sett ut om sykepleiere og leger passerte håndvasken med et skuldertrekk?

Tips, kritikk og tilbakemeldinger:

Twitter: @Ingeborgborg

Facebook: IngeborgSenneset

Snapchat: ingeborgsenn

Delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Influensa
 2. Folkesykdommer
 3. Antibiotikaresistens
 4. Ingeborg Senneset
 5. Folkehelseinstituttet

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Byråd vil ha obligatorisk influensavaksine for helsepersonell

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Jeg er reddere for et aggressivt influensavirus enn for å bli smittet med hiv. Hvorfor det?

 3. NORGE
  Publisert:

  Flere vaksinerte seg mot influensa sist sesong

 4. DEBATT
  Publisert:

  Det går et skarpt skille mellom anbefaling og tvang. Her trår man over en alvorlig grense.

 5. NORGE
  Publisert:

  – «Ugreit» med utbrudd av influensa og covid-19 på samme tid. Helsemyndighetene anbefaler foreløpig at 1,6 millioner vaksinerer seg.

 6. NORGE
  Publisert:

  Nå er influensaen trolig like rundt hjørnet. Aldri har så mange vaksinert seg.