Kommentar

Også vi beboere må innrømme hvor belastet Grønland er | Andreas Slettholm

 • Andreas Slettholm
  Andreas Slettholm
  Kommentator

Om det er grunn til å være utrygg på Grønland i Oslo er et umulig spørsmål.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Området rundt Vaterland har i mange år vært kjent for narkotikatrafikken. Nå har NRK laget dokumentar om politiets kamp mot de kriminelle her. Foto: Monica Strømdahl

Heldigvis er vi mennesker forskjellige. Noen av oss liker å bo i hus på landet, andre i små leiligheter midt i byen. Noen foretrekker vestkantens rolige charme, andre liker asfaltjungelen og tempoet i indre øst.

Jeg tilhører de siste. Derfor blir også jeg engasjert av NRKs nettdokumentarer «Gatekampen» og «Politi og røver», om politiets kamp mot det voldelige narkotikamiljøet på Grønland og Tøyen i Oslo.

Den tegner et rimelig dystert bilde av mine nærområder. Jeg skjønner godt at mine naboer har reagert på det de mener er svartmaling, og forstår dem som har behov for å svare ved å fremstille Grønland som et multikulturelt Kardemomme-samfunn. Statskanalen burde være mer nyanserte, eller trekke frem andre, mer positive kvaliteter ved Tøyen og Grønland, tenker vi som beboere. Ikke bidra med stigmatisering av et område som fra før har dårlig rykte.

Bekymringsfullt ungdomsmiljø

Men vi tar feil. Ingen er tjent med at medier ikke skal rapportere om til dels alvorlig kriminalitet og et bekymringsfullt ungdomsmiljø midt i det sentrale Oslo.

Når unge menn går rundt med macheter og kriger om territorier i narkotikahandelen, og det utarter til væpnet slåsskamp på offentlig sted, er det medienes plikt å sette søkelys på hva det er som skjer. Beboere bør frykte alternativet mer: At eliten og medier gir blaffen i sosiale utfordringer og kriminalitet på steder de ikke selv bor.

NRKs smått spekulative effektbruk og overdramatiserende presentasjon fortjener riktignok kritikk. Jeg er heller ikke imponert hvis dette er alt de har fått til gjennom måneders journalistisk arbeid – til det er fremstillingen for overfladisk og informasjonen for fragmentert. Like fullt er dette et interessant innblikk i politiets arbeid for å bekjempe narkotikamiljøet i Grønland-området.

Uakseptable forhold

Selvfølgelig finnes dem som vil se dokumentaren gjennom sine innvandringskritiske forvrengningsbriller. De vil få sine falske bekreftelser av hvordan integreringen har feilet totalt og Grønland blitt en «no-go-zone». Det er en stor avsporing. Men skal man snakke om de objektive fakta, er Grønland og Tøyen blant de mest belastede bomiljøene når det gjelder vinnings- og narkotikakriminalitet i Oslo, og kanskje i hele Norge.

Noe av årsaken er så enkel som at konsentrasjonen av folk i området er veldig høy.

Men likevel: Blålysene farer forbi leiligheten min flere ganger om dagen, narkotika omsettes åpenlyst bare 150 meter fra Norges største politistasjon, og like ved Urtehagen barnehage har rusmisbrukermiljøet i Oslo daglige samlinger.

For mange er dette uakseptable forhold, og et argument for aldri å sette sin sofa på Grønland.

 • Nærmiljøaktivist Helene Gallis skriver: Vi må anerkjenne prisen Plata-seieren har hatt for bomiljøene i indre øst

Ingen tapt sak

Om det er grunnlag for å være utrygg på Grønland, er et umulig spørsmål. Trygghet er en subjektiv følelse som bare delvis henger sammen med de faktiske forhold, og terskelen for utrygghet varierer stort.

Undersøkelser viser at folk som bor i bydelen i all hovedsak føler seg trygge, dog litt mindre enn beboere i andre sentrale bydeler.

Det som er sikkert, er at hverken Grønland eller Tøyen er noen tapt sak. Snarere tvert imot. Vi blir neppe kvitt narkotikatrafikken helt – til det er narkotika for populært blant Oslos innbyggere.

Men politiet gjør en formidabel innsats for å holde selgere i sjakk, engasjerte beboere legger økende press på politikere, som beviselig virker genuint opptatt av at for eksempel barnefamilier skal kunne trives i disse områdene. Det mye omtalte Tøyen-løftet er et godt eksempel på nettopp det. Videre er mye av kriminaliteten rettet mot andre kriminelle, og mange berøres derfor ikke, selv om det kan oppleves ubehagelig at den foregår i nærmiljøet.

Stortrives

Selv stortrives jeg her. Tross dop, vold og bråk er det ingen grunn til å blåse problemene ut av proporsjoner: Grønland og Tøyen tilhører Norge, og Norge er et særdeles trygt land. Områdene kan ikke sammenlignes med de mest belastede delene av København, Malmø eller Stockholm. Kriminaliteten i Oslo går ned, og det gjelder i høyeste grad også i disse områdene. Dét alene burde være grunn til å forkaste troen på at Grønland og Tøyen er belastet på grunn av innvandring.

Boligprisøkningen i disse områdene tyder på at jeg på ingen måte er alene om å akseptere et høyere uronivå i bytte mot at nabolaget totalt sett oppleves mer interessant og levende. For mange er en slik holdning vanskelig å fatte.

Heldigvis er vi mennesker forskjellige.

Innspill? Kontakt Aftenpostens Oslo-kommentator her! Twitter: @slettholmen

Les mer om

 1. Integrering
 2. Krim
 3. Grønland

Relevante artikler

 1. NORGE

  «Utlendingens egentlige formål med oppholdet i Norge er å bedrive straffbar virksomhet». Mæland skjerper praksis for utvisning.

 2. NORGE

  Justisministeren om Grønland: – Jeg forstår godt at situasjonen er frustrerende for dem som bor her

 3. NORGE

  Drømmen var at dette skulle bli en av Oslos fineste gater. Så kom gjengene.

 4. OSLO

  I noen få bydeler i Oslo sentrum ble det begått 36.000 straffbare lovbrudd i fjor

 5. DEBATT

  Beboerne på Grønland må forhandle med det private næringslivet

 6. DEBATT

  Lekepark er ikke det rette for å snu utviklingen på Grønland