Et opprør som ikke lar seg ignorere | Frank Rossavik

En plakat for Bernie Sanders på et møte for Donald Trump. Sanders støttet Hillary Clinton under valget, men en del av hans tilhengere stemte trolig ikke på henne. Opprørene bak Trump og Sanders har visse likhetstrekk.

Valget av Donald Trump vil endre amerikansk politikk, men også europeisk. Ingen vil kunne overse lavt utdannede hvite i fremtiden.

Det er en vanlig påstand at USA og Europa er så ulike at de knapt kan sammenlignes, men det er fort gjort å overdrive. Amerikanerne valgte Barack Obama to ganger. Forskjellen er at ingen med svart hudfarge er blitt valgt til president eller statsminister i Europa. Sannsynligvis er det lenge til det skjer også. I lynne og politisk profil, derimot, er Obama ganske så europeisk.

Donald Trump er heller ikke så særamerikansk. Europa har sett lignende (ikke like) størrelser som Silvio Berlusconi, Carl I. Hagen, Jean-Marie Le Pen og nå datteren hans, Marine Le Pen. Trump fikk 47,5 prosent av de avgitte stemmene (litt færre enn Clinton), noe som for øvrig utgjør litt over 25 prosent av de stemmeberettigede.

Les hele saken med abonnement