Kommentar

Oljefondet er viktigst når verden er verst

  • Ola Storeng
    Ola Storeng
    Tidligere økonomiredaktør
sz678ba6_doc6nneon3ej74tdn1s96l-1h_KCvcRnn.jpg

Lav oljepris og lave rente er en elendig kombinasjon for Norge. Vær glad for at Oljefondet foreløpig tar smellen, skriver økonomiredaktør Ola Storeng.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det var langt mellom de gode nyhetene da Statens pensjonsfond – utland, bedre kjent som Oljefondet, la frem sitt årsregnskap. Avkastningen på fondets investeringer i aksjer, obligasjoner og eiendom var i fjor 2,7 prosent, halvparten av hva som har vært vanlig det siste tiåret.

Likevel oppsummerte Norges Bank resultatene slik: «Tilfredsstillende resultater i et urolig år».

Språkbruken forteller antagelig mest om hva som har skjedd inni i hodene til lederen for fondet, Yngve Slyngstad og sentralbanksjef Øystein Olsen, som er styreleder.

Oljefondet googlet seg til milliarder i fjor, men:

Les også

Oljefondets avkastning i fjor halvert sammenlignet med året før

Skuffende dårlig

En avkastning 2,7 prosent fremstår som «den nye normalen». Korrigert for prisstigningen gir det en avkastning – en realavkastning – på under to prosent.

Det i så fall skuffende dårlig.

Utsiktene når vi ser fremover er ikke bedre. En tredjedel av Oljefondet er investert i obligasjoner som knapt gir rente i det hele tatt. I en verden hvor renten beveger seg mot null, er det, selvsagt, ingen som rammes hardere enn de som har penger til gode – penger på bok.

Den norske stat har for alvor skrittet over i rentenistenes rekker akkurat på det tidspunktet da det er blitt mye mindre lukrativt enn før å være rentenist.

Det slutter ikke der: Oljefondet må avskrive alle håp om å få mer oljepenger fra staten. En epoke er over.

Så mye oljepenger tror sentralbanksjefen at Regjeringen vil ta ut i år.

Les også

Oljefond-sjefene tror Jensen og Solberg tar ut 80 mrd. kroner i år

En oppmuntring for svartsynte

Likevel: For den som nå blir deprimert, finnes det trøst.

I andre oljeproduserende land har lave oljepriser blåst et stort hull i statsbudsjettet. Uten Oljefondet ville Norges ha stått overfor en budsjettkrise. Statsrådene i Erna Solbergs regjering ville ha vedtatt dramatiske kutt på statsbudsjettet for 2017 på Regjeringens budsjettkonferanse i Hurdal denne uken.

Slik kommer det ikke til å gå. Tvert imot, Regjeringen kommer neste år til å bruke mer penger enn noen gang før. Det er ikke en gang sikkert at økningen i pengebruken blir mye mindre enn de siste par årene.

Mellomlegget, for å få regnestykket til å gå opp, dekker Oljefondet.

Etter gullalderen kommer hverdagen

Oljefondets gullalder kan alt være historie. Frem til i fjor hadde staten alltid masse oljepenger til overs etter å ha dekket underskuddet på statsbudsjettet. I gjennomsnitt for det siste tiåret snakker vi om 230 milliarder kroner i året – omtrent et femtedels statsbudsjett. Disse pengene ble plassert i Oljefondet som vokste i rekordtempo.

Men i fjor var statens innskudd i oljefondet krympet til 42 milliarder kroner. Og i år snur pengestrømmene. Staten må ta penger ut av Oljefondet for å få balanse på sitt budsjett.

Vi står ved et vendepunkt. Men det er akkurat når pilene peker nedover at Oljefondet er viktigst som støtdemper.

Likevel: Oljefondet er ikke bare en støtdemper. Det er også en sparegris som skal sikre at også kommende generasjoner skal få sin del av den oppsamlede oljerikdommen. Opptrappingen av oljepengebruken kan ikke fortsette som før.

Så her gjelder det å ha to tanker i hodet samtidig. Situasjonen ville ha vært mye mer dramatisk hvis vi ikke hadde satt mye penger til side i Oljefondet. Men lavere oljepris og lavere avkastning betyr at det også i Norge – gradvis – blir mindre penger å dele.

  • Interessert i politikk? Her er ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les også

  1. Stiger valutakursen igjen, kan lønnsnedslag komme på dagsordenen

  2. Nå er det «alles kamp mot alle» som gjelder i pengeverden

  3. Ekspertene: - Verktøykassen begynner å bli tom

Les mer om

  1. Kultur