Kommentar

Denne helgen er hele Aftenposten produsert fra hjemmekontor

  • Jostein Ihlebæk
    Jostein Ihlebæk
    Redaksjonssjef

Slik så det ut i Aftenpostens redaksjon søndag formiddag. Foto: Morten Uglum

Mye er annerledes for tiden. Også i Aftenposten.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I begynnelsen av mars innkalte Aftenpostens stabssjef Morten Andersen til et beredskapsmøte om koronaviruset. Vi diskuterte et «worst case»-scenario der hele Aftenposten skulle produseres fra hjemmekontor.

De fleste av oss anså dette som fjernt og nesten utenkelig. Denne helgen ble det en realitet.

Spredt utover Østlandet

Vaktsjefene som er ansvarlige for papiravisene du har fått i postkassen, har dirigert medarbeiderne på papirdesken fra sine hjem i Drøbak og Kongsvinger. Redigererne på papirdesken har vært spredt utover stor-Oslo. De operative nyhetssjefene, som har sørget for at du har fått siste nytt på Aftenposten.no, har sittet i Bærum og Drammen.

Lørdag morgen ble forsiden på ap.no redigert fra en kjellerstue på Høvik. Lørdag kveld ble redigeringen gjort fra en leilighet i Oslo. Aftenpostens reportere og fotografer har levert artikler og bilder fra både Stortinget, New York - og stue- og kjøkkenbord i Oslo. Selv sitter jeg på hjemmekontoret mitt i Fredrikstad.

Fortsatt ute i felt

Det er halvannen uke siden Aftenposten besluttet å flytte de fleste av medarbeiderne våre ut til hjemmekontor.

Selv om mange fotografer og journalister har hjemmet sitt som base, er vi fortsatt ute i felt og oppsøker kilder, beslutningstagere, situasjoner og hendelser for å dokumentere og avdekke nyheter for leserne våre. På forsvarlig avstand.

Inntil lørdag har et lite knippe medarbeidere også jobbet fra redaksjonslokalene våre i Akersgata. Korte kommandolinjer og raske avklaringer er viktige når vi skal være kjapt ute med nyheter. Derfor har de operative lederne og reporterne som jobber tettest på nyhetsbildet, jobbet sammen fra Akersgata - med strenge tiltak for smittevern.

Aftenpostens papirdesk flyttet sin produksjon til hjemmekontor allerede forrige helg. Her redigerer vaktsjef Asbjørn Bakke avisens førsteside fra kjøkkenbordet. Foto: Privat

Digital kommunikasjon

Men denne helgen har vi for første gang i avisens 160 år lange historie testet å flytte hele driften ut av redaksjonslokalene. De kjappe, muntlige avklaringene mellom desken, reporterne og fotografene er flyttet over til kontinuerlige videomøter. Kommunikasjonen går ellers via chattekanaler og telefon.

Vi mener å ha bestått denne helgens test.

Hos Aftenposten har du fått en tett dekning av forhandlingene rundt regjeringens kriselov, vi har ettergått beslutningsgrunnlaget for regjeringens krisetiltak, vi har levert datadrevet journalistikk om spredningen av viruset i Oslo og du har kunnet lese om krisens konsekvenser flere steder i verden - og om hvordan verden kan se ut i etterkant av krisen.

Foto: Morten Uglum

Nye løsninger og muligheter

Mandag vil en gruppe medarbeidere være tilbake i Akersgata igjen. Men ingen vet hvor lenge denne unntakstilstanden vil vare. Og selv om det virket utenkelig for noen uker siden, kan det bli aktuelt å flytte alle til hjemmekontor på kort varsel igjen.

Denne helgen har gjort oss noen erfaringer rikere. Vi er enda bedre rustet til å levere kvalitetsjournalistikken som forventes av oss, også under slike arbeidsforhold.

Hvis det skal komme noe som helst positivt ut av denne krisen, er det at vi lærer å jobbe - og leve - på helt nye måter. Vi ser nye løsninger og muligheter. Og vi ser en forsterket glede og verdi i en helt elementær ting: Å være sammen.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Hjemmekontor
  4. Aftenposten