Kommentar

Sosiale langdistanseforhold

 • Helle Skjervold

Justin Bieber pleier forhold til en stadig økende fanskaer gjennom heftig bruk av sosiale medier. Justin Bieber Instagram

Lojalitet. Få forhold er like givende som digitale fanforhold. Artistene som vet å utnytte sosiale medier, får fans like lojale som din nærmeste familie, kjæreste og bestevenn.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

OSLO NORWAY! Im up Im up. #wakeupcall #wakeupcall

Det startet selvsagt med en tweet. Der kom de, i horder,bort fra tastaturet og ut i gatene. Til storsamfunnets overraskelse var det enormtmange av dem, og de var så intense. Det man så onsdag utspille seg i Oslosentrum, var lite annet enn det som foregår digitalt hver eneste dag, dog utentilsvarende logistiske utfordringer; en rekke enkeltindivider som deler sammedesperat ønske om å interagere med sin favorittartist Justin Bieber. Nå var hangeografisk nærmere enn noen gang, og vi ble vitne til deres interaksjonstrang ifysisk form.

OSLO ... press today and then a couple songs maybe? staytuned.

Pop 2.0

Justin Bieber er vår tids første virkelige popstjerne 2.0 –skapt av interaksjonen med sine fans gjennom sosiale medier. Han involverer demi alt fra hva han har på brødskiven til hvordan dagens konsert skal foregå. Hanog Beliebersene har tross alt kommet hit sammen, minner han om. Derfor er denkortfattede tweeten over, en langt bedre konsertinvitasjon enn et utfyllendepresseskriv distribuert via presseagenter til nyhetsbyråer og til tradisjonellemedier. Du får se dagens planer ta form i (tilsynelatende) sanntid viaartistens stadig mer konkrete tvitring.

Forhold

Popartister er ikke bare kulturelle arketyper og flateunderholdningsfigurer, de er mennesker vi gjennom mediene bygger sosialelangdistanseforhold til. Vi kjenner dem, på et vis. Nettopp derfor er de somskapt for sosiale medier, der vi alle kan ha et én-til-én forhold med dem; deter kun ett ledd fra min konto til Justin Biebers, og det leddet er bare vårt.

Da jeg vokste opp, var det skuespiller Leonardo DiCaprio somgjaldt, og de mange leddene som skilte ham og meg, syntes uendelig.Medietilgangen som knyttet meg til ham den gang, var et knapphetsgode beståendeav de få månedsmagasinene jeg fikk kjøpt på kiosken, med ett og annetLeo-intervju gjort av en journalist langt borte. Ikke hørte jeg noe fra ham,heller.

Hett forhold

Det har aldri vært bedre tider for fankultur. Nå kan mandyrke sitt forhold til artister gjennom en endeløs strøm av nye bilder, videoerog meldinger lagt ut av stjernene selv. På Biebers Twitter-profil presentererhan seg slik:

I GOT SO MUCH LOVE FOR THE FANS ... you are always there forme and I will always be there for you. MUCH LOVE.

På Twitter er du og Bieber der for hverandre, og dere haraltså et forhold fylt med MYE kjærlighet som aldri vil ta slutt, lover han.Ingen dårlig deal for de 22.5 millioner følgerne. Du kommer ingen vei i sosialemedier uten å by på deg selv, og derfor inntar Bieber rollen som et titallmillioner følgeres digitale kjæreste.

Personlig

Det er likevel popstjernen Lady Gaga som er aller størst påTwitter. Inngår du et forhold med henne her, vil hun være din nære venn. SomMother Monster presenterer hun seg på sin profil, en familiær lederskikkelsenært forbundet med sine 25 millioner følgere, kalt Little Monsters.

På scenen er hun dekadent og karikert til fingerspissene,men blir du kjent med henne på Twitter, får du koselige nattameldinger og småoppdateringer om at hun ikke får sove i Paris fordi en liten fugl kvitrerså intenst utenfor hotellvinduet. Vi ser det for oss, det er som å være der medhenne.

Som sosiologen Richard Bennett påpekte i sin klassiker Fallof Public Man (1977), har vi de siste tiårene sett en stadig mer intimorientertoffentlighet, der dét å være personlig tillegges større verdi. Med sosialemedier har denne offentlighetsutviklingen tatt en ny vending, det er ikkelenger de profesjonelle mediene som jakter og grafser etter stadig mer intimebilder og intervjuer. Det har oppstått en medieform som i sin essens erpersonlig.

Sosial makt

I fjor vippet Gaga TV-dronningen Oprah Winfrey ned fraførsteplassen over Forbes' årlige kåring av klodens mektigste berømtheter. Hunsom regjerer i tradisjonelle mediekanaler, måtte etter syv år på listetoppenvike for henne som mestrer sosiale medier. Spørsmålet er om Forbes' førsteplassnoen gang igjen vil toppes av en som ikke er verdensledende i sosial mediebruk.

Sosialt medienærvær et konkurransefortrinn både somkrisehåndteringsverktøy og omdømmebygger, fordi bruken forutsetter en klarholdning til ærlighet, direkthet og åpenhet. Selv når ikke alt går på skinner.

Torsdag morgen var ikke bare dagen derpå for de mange tusennorske jentene som hadde skreket seg hese. Men hva gjør vel det når man kanvåkne opp sammen med sin ærlige og like slitne popstjernekjæreste?

Dear world ... being told i have to tweet to tell youwhatsup. Im grumpy. just woke up. #beinghonest

Også Lady Gaga kan bli din nære venn på Internett. Twitterpic/LadyGaga

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Ariana Grandes støttekonsert vises på norsk TV

 2. KULTUR

  Forsvarer statsråders rett til å være på Facebook

 3. KOMMENTAR

  Stenge Twitter? Slapp av, han bløffer.

 4. FOTBALL

  Cristiano Ronaldo er verdens best betalte idrettsutøver. Nå blir også sønnen (7) «big business»

 5. KULTUR

  Mann (47): – Derfor elsker jeg Justin Bieber

 6. LANGRENN

  Ekspert stusser over Bjørgen og Sundbys strategi: - Dette er rart i 2016