Kommentar

Heia den digitale mobben!

 • Joacim Lund
  kommentator

Den moderne gapestokken kan være grusom og nådeløs - og ganske samfunnsnyttig. Illustrasjon: Joacim Lund

Folk er virkelig nådeløse bak tastaturet. På godt og vondt.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Midt i sommerens store plagiatskandale noterer jeg meg at Shazia Sarwars kommentar Vi, den digitale mobben, om tabber og offentlige ydmykelser i sosiale medier, ikke er helt ulik en kommentar jeg selv skrev i 2012, Den moderne gapestokken. Sarwar snakker også om gapestokken.

Jeg beskylder henne ikke for plagiat, altså, men temaet er det samme. Den gangen handlet det om mannen som ble pågrepet i Sigrid-saken, og ble lynsjet på Facebook allerede før han var blitt avhørt av politiet, langt mindre tiltalt og dømt.

I ettertid vil mange si at han fortjente mer jævelskap enn det er plass til på en Facebook-side, men vi kunne ikke vite det da.

Den digitale mobben er nådeløs. Politi, dommer og bøddel på én gang. Sarwar har rett i det. Men Sarwar gjør seg skyldig i en utelatelse, og føyer seg inn i en lang, teknologipessimistisk, norsk pressetradisjon. Den digitale mobben driver nemlig også verden videre.

Den viktige mobben

Da saken om fabrikkering og plagiat i Dagens Næringsliv ble rullet opp denne uken, var det mange av oss som hadde medfølelse med journalisten som hadde syndet. Daniel Butenschøn er en bra mann som gjorde noe dumt. Men få vil være uenig i at det er viktig at folk kan ha tillit til at mediene er etterrettelige, og at det derfor var viktig at jukset ble avslørt.

Er en vilkårlig fyr på Twitter som syntes at DN-teksten minnet om noe han hadde lest før en del av «den digitale mobben»? Og hvis så, har ikke da mobben en viktig funksjon?

Med millioner av lykter rundt deg er det vanskelig å drive med lyssky virksomhet.

Med lys og lykte

Det er ikke tilfeldig at norske journalister saumfarer sosiale medier dagen lang. «Den digitale mobben» oppdager kritikkverdige forhold hele tiden.

Derfor ble bloggeren Mammadamen tatt i å rappe en tekst fra en amerikansk pappablogg i helgen. Derfor strammes det inn på kritikkverdige rutiner både i det offentlige og i det private. Derfor er transparens blitt et hedersbegrep.

Noen mener til og med at økt transparens, og dermed mindre korrupsjon, er blitt en viktig faktor i en skiftende verdensøkonomi, det som trekker verdens fattigste opp av gjørma. Med millioner av lykter rundt deg er det vanskelig å drive med lyssky virksomhet.

Vanlige folk opplever at fortidens mørkeste øyeblikk hefter ved dem, som asbest.

Kleber som asbest

Nettets egenskaper som arena for lynsjing har noen konsekvenser som er så alvorlige at vi nesten ikke klarer å se rekkevidden av dem.

Et debattklima som er så nådeløst at mange ikke orker delta i det, for eksempel, og som derfor er en trussel mot den reelle ytringsfriheten.

Som at vanlige folk opplever at fortidens mørkeste øyeblikk hefter ved dem, som asbest. Men det er på høy tid å nyansere bildet av «den digitale mobben».

Avsløringer vil alltid ramme noen. I sosiale medier rammer de nå og da urettferdig, og ofte knallhardt. På godt og vondt.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Det nye emojikratiet | Knut Olav Åmås

 2. A-MAGASINET

  Offentlig ansatte hetses grovt i sosiale medier: «Du må være en kald psykopat.»

 3. SID

  Kjell Ingolf Ropstad bør lese litt blogg i løpet av ferien.

 4. KOMMENTAR

  Demokratiets trojanske hest | Harald Stanghelle

 5. KOMMENTAR

  Vi er et land av lyrikklesere

 6. SPORT

  «Idretten må tvangsmedisineres med åpenhet»