Heia den digitale mobben!

  • Joacim Lund
Den moderne gapestokken kan være grusom og nådeløs - og ganske samfunnsnyttig.

Folk er virkelig nådeløse bak tastaturet. På godt og vondt.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Midt i sommerens store plagiatskandale noterer jeg meg at Shazia Sarwars kommentar Vi, den digitale mobben, om tabber og offentlige ydmykelser i sosiale medier, ikke er helt ulik en kommentar jeg selv skrev i 2012, Den moderne gapestokken. Sarwar snakker også om gapestokken.

Jeg beskylder henne ikke for plagiat, altså, men temaet er det samme. Den gangen handlet det om mannen som ble pågrepet i Sigrid-saken, og ble lynsjet på Facebook allerede før han var blitt avhørt av politiet, langt mindre tiltalt og dømt.

I ettertid vil mange si at han fortjente mer jævelskap enn det er plass til på en Facebook-side, men vi kunne ikke vite det da.

Den digitale mobben er nådeløs. Politi, dommer og bøddel på én gang. Sarwar har rett i det. Men Sarwar gjør seg skyldig i en utelatelse, og føyer seg inn i en lang, teknologipessimistisk, norsk pressetradisjon. Den digitale mobben driver nemlig også verden videre.

Den viktige mobben

Da saken om fabrikkering og plagiat i Dagens Næringsliv ble rullet opp denne uken, var det mange av oss som hadde medfølelse med journalisten som hadde syndet. Daniel Butenschøn er en bra mann som gjorde noe dumt. Men få vil være uenig i at det er viktig at folk kan ha tillit til at mediene er etterrettelige, og at det derfor var viktig at jukset ble avslørt.

Er en vilkårlig fyr på Twitter som syntes at DN-teksten minnet om noe han hadde lest før en del av «den digitale mobben»? Og hvis så, har ikke da mobben en viktig funksjon?

Med millioner av lykter rundt deg er det vanskelig å drive med lyssky virksomhet.

Med lys og lykte

Det er ikke tilfeldig at norske journalister saumfarer sosiale medier dagen lang. «Den digitale mobben» oppdager kritikkverdige forhold hele tiden.

Derfor ble bloggeren Mammadamen tatt i å rappe en tekst fra en amerikansk pappablogg i helgen. Derfor strammes det inn på kritikkverdige rutiner både i det offentlige og i det private. Derfor er transparens blitt et hedersbegrep.

Noen mener til og med at økt transparens, og dermed mindre korrupsjon, er blitt en viktig faktor i en skiftende verdensøkonomi, det som trekker verdens fattigste opp av gjørma. Med millioner av lykter rundt deg er det vanskelig å drive med lyssky virksomhet.

Vanlige folk opplever at fortidens mørkeste øyeblikk hefter ved dem, som asbest.

Kleber som asbest

Nettets egenskaper som arena for lynsjing har noen konsekvenser som er så alvorlige at vi nesten ikke klarer å se rekkevidden av dem.

Et debattklima som er så nådeløst at mange ikke orker delta i det, for eksempel, og som derfor er en trussel mot den reelle ytringsfriheten.

Som at vanlige folk opplever at fortidens mørkeste øyeblikk hefter ved dem, som asbest. Men det er på høy tid å nyansere bildet av «den digitale mobben».

Avsløringer vil alltid ramme noen. I sosiale medier rammer de nå og da urettferdig, og ofte knallhardt. På godt og vondt.