Kommentar

Dommernes skjønn avgjør

 • Inge D. Hanssen
  rettskommentator

Steven (Paco) Dan Danielsen er tiltalt for drapet på Anja Weløy Aarseth på Aksla-fjellet i Ålesund i august 2013. Vaglieri, Marco

Samfunnsvern. Statsadvokaten gjør jobben sin når hun påstår 21 års forvaring med ti års minstetid.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ålesund.

Er det nødvendig med

Les også

Aktor ber om 21 års forvaring for Aksla-drapsmannen

for å verne samfunnet mot Steven Dan Danielsen (24)? Eller er det tilstrekkelig med vanlig fengselsstraff omtrent like lenge?

Det er vurderingen dommer Kjetil Gjøen og hans to meddommere må foreta i dagene som kommer. Hvordan samfunnet best kan vernes mot farlige forbrytere, blir som regel en skjønnsmessig vurdering. Og når vi kommer opp i så mange år som i denne saken, blir det ikke enklere.

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim støtter seg til rettspsykiaterne som mener det er en høy og nærliggende risiko for nye alvorlige forbrytelser. Derfor kommer hensynet til samfunnsvernet inn for full kraft, selv om den alternative fengselsstraffen vil være 21 år.

Ikke i kjerneområdet.

Forsvarer Per Herman Thori-Aamot trekker naturlig nok frem forarbeidene til bestemmelsen om forvaringsstraff. Der heter det at forvaring er et alternativ til rene fengselsstraffer fra noen måneder og opp til seks til åtte år.

Les også:

Les også

- Gjemte seg bak et trefør han overfalt Anja

Selv om Høyesterett har satt sitt godkjenningsstempel på forvaringsdommer langt høyere enn dette, mener forsvareren at man i denne saken vil være langt unna kjerneområdet for forvaring dersom retten følger aktors påstand.

Neppe strafferabatt.

Danielsen tilsto voldtekt og drap på Anja Weløy Aarseth allerede i første politiavhør. Normalt gis det solid strafferabatt i slike tilfeller, men det er ikke noe aktor anbefaler retten. Dette begrunner hun med at tiltalte aldri har oppgitt noe motiv for drapet på Anja. I stedet trakk han inn en Mr. X som skulle ha medvirket, samt at drapet nærmest var et bestillingsdrap.

Under hovedforhandlingen har tiltalte vært taus og oppført seg respektløst og støtende. Derfor har ikke Anjas foreldre fått svar på noen av de mange spørsmål de har om hvorfor nettopp deres datter skulle bli offer for drapsmannen. Noen strafferabatt kommer derfor ikke på tale, skal vi tro aktor.

Tilfeldig offer.

Statsadvokaten setter ord på selve handlingen tiltalte skal dømmes for:

Anja var ei ung jente som ble et tilfeldig offer for en kynisk voldtekt med påfølgende drap. Gjerningsmannen slo henne hardt i ansiktet for å sette henne ut av spill. Den redsel, smerte og dødsangst hun må ha følt, er umulig å beskrive. Etter drapet skjuler han den døde med gress og planter. Dagen etter er han tilbake på åstedet for å forvisse seg om at Anja fremdeles ligger der. Død.

Forvaring eller ikke; det blir lenge til Steven Dan Danielsen igjen blir en fri mann.

inge.d.hanssen@aftenposten.no

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Tingretten avviser rettspsykiaternes konklusjoner | Inge D. Hanssen

 2. KOMMENTAR

  Bare én gang tidligere er et barn dømt til forvaring. Dét drapet har mange likhetstrekk med drapet på Marie Skuland.

 3. KOMMENTAR

  Dommen ble som ventet. Det kunne ikke bli noe annet enn 21 års forvaring for Philip Manshaus.

 4. KOMMENTAR

  Ingen enkel øvelse å utmåle straff for barn som dreper

 5. NORGE

  Aktor krever 21 års forvaring: Det var et overlagt drap

 6. NORGE

  Aktor: Vil legge ned påstand om forvaring for Manshaus