Kommentar

Liten hjelp fra politiet

  • Inge D. Hanssen
    Inge D. Hanssen
    rettskommentator

Ran. Det kan ikke være slik at offeret må gjøre politiets jobb.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Saken til Frode Nicolaysen-Bye (30) bekrefter dessverre inntrykket mange har av norsk politi i dag: Det er liten hjelp å få av etaten dersom du ikke er blitt slått halvt i hjel – og dermed blir et prioritert tilfelle.

Vi har sett plakatene i Politihuset og andre steder. «På jobb for en trygg hovedstad». Visjonen er at Oslo skal bli den tryggeste hovedstaden i verden.

Det er et godt stykke igjen dit, selv om jeg er enig med dem som sier at Oslo er en relativ trygg by bare du holder deg noenlunde edru og ikke roter deg bort i de mørkeste krokene i byen.

Dopet ned.

Nicolaysen-Bye ble ranet i sitt eget hjem etter å ha invitert med seg to ukjente unge menn på nachspiel. I ettertid er det lett å si at det var dumt gjort; på den annen side regner de færreste med at de kan bli dopet ned og rundstjålet i sin egen stue.

Det er en spesiell traumatisk opplevelse å bli ranet i sitt eget hjem. Ved ran av kiosker eller bensinstasjoner holder gjerningsmennene seg helst til David Toskas metode – kjapt inn, kjapt ut.

Ved hjemmeran vil ofrene ofte være prisgitt gjerningspersonene i et betydelig lengre tidsrom. Det øker redselen og belastningen.

Nicolaysen-Bye var heldig. Han ble ikke utsatt for vold. Etter at han sovnet, tok de to tyvene med seg det de ville og forsvant. Han har navngitt en 22-åring som den ene av gjerningsmennene.

22-åringen ble sammen med en kamerat dømt for et tilsvarende ran i 2010. Den gang ble offeret bundet fast, truet med kniv og utsatt for grov og massiv vold.

Også han traff gjerningsmennene på London pub.

22-åringen ble dømt til tre års fengsel, hvorav ett år betinget med en prøvetid på tre år. Dommen falt i januar 2011.

Noen tastetrykk unna.

Ranet hjemme hos Nicolaysen-Bye skjedde natt til lørdag 4. januar i år. Samme lørdagen ville han anmelde forholdet til politiet, men fikk beskjed om at han måtte komme igjen på mandag.

Komme igjen på mandag? Hva slags holdning er det til en mann som har vært utsatt for en så traumatisk historie i sitt eget hjem?

At fornærmede selv må drive etterforskning for å finne frem til mistenktes identitet, må være forsmedelig for politiet etter at de selv har henlagt hele saken. Tar man seg ikke en gang bryet med å undersøke i sitt eget register etter saker med samme modus? Den gamle saken lå bare noen tastetrykk unna.

Det er ikke slik man skaper trygghet for hovedstadens innbyggere.

Les også:

Les også

  1. Ransoffer sporet opp mistenkt på to timer - politiet hadde ikke kapasitet

Les mer om

  1. Kultur