Kommentar

Internrevisjonen: Å gjøre seg avhengig av KrF er veien til fortapelse, ikke frelse

 • Jan Arild Snoen
  Spaltist

I ukens Internrevisjon skriver Jan Arild Snoen om Høyres kontraktbrudd i friskolesaken. Illustrasjonsbilde fra Ryenberget skole, som er en kristen privatskole/friskole, og drives av Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn Nejad Arash A

Regjeringen bryter sin kontrakt med velgerne for å tekkes KrF og tror det er veien til gjenvalg.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ifølge statsminister Erna Solberg står det sentralt i Høyres ideologi at samfunnet bygges nedenfra. For eksempel er det ikke politikere og byråkrater som skal bestemme hva slags skole elever og foreldre skal kunne velge.

Nei, så lenge visse krav er oppfylt, skal skoler kunne etableres og ha rett til statsstøtte. Det er brukernes valg som avgjør om det er rom for dem.

Dette har Høyre programfestet, og denne politikken er det flertall for på Stortinget, siden også FrP og Venstre støtter den. Under Bondevik II-regjeringen var det også slik.

Friheten til å velge en kristen skole

Men nå har utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen funnet ut at det er bedre at politikere og byråkrater bestemmer likevel. Han har gitt etter for KrF, som aldri har skjønt poenget med frihet til å velge noe annet enn det de selv synes er bra. KrF er bare opptatt av friheten til å velge en kristen skole.

En friskole må fremover altså være annerledes , og oppfylle de kravene til annerledeshet som statsråden og hans byråkrater fastsetter. Satser den spesielt på enkelte fag som de på toppen synes er viktige, kan den få ja.

Satser den på å bygge samfunnet nedenfra gjennom å tiltrekke seg elever ved ganske enkelt å være god , får den nei.

Høyre river kontrakten i stykker

De tre borgerlige partiene har gått til valg på en liberal friskolelov. Det er en del av kontrakten de inngikk med sine velgere. De har flertall for å innfri denne kontrakten. Isteden river Høyre den i stykker.

Man må være Høyremann for å være så ettergivende

Kunnskapsministeren oppgir at grunnen til snuoperasjonen er at friskoleloven skal være stabil, og ikke risikere å endres tilbake dersom flertallet på Stortinget skifter. Det er et interessant prinsipp. Da Arbeiderpartiet reverserte den forrige friskoleloven, tenkte de selvsagt ikke at stabilitet var viktigere enn egen politikk – man må være Høyremann for å være så ettergivende.

Den egentlige grunnen til regjeringens svik

Langt fra alle reformer kan gjennomføres med bredt flertall. Noen må kjempes igjennom . Den sikreste måten å hindre at reformene blir reversert er å vinne flere valg, men det viktigste er at reformene faktisk virker , slik at det dannes en opinion og pressgrupper for å beholde dem.

Den egentlige grunnen til at regjeringen svikter sine velgere er strategisk. Erna Solberg tror at hun bare kan bli gjenvalgt med støtte fra KrF. For å få til det, må politikken ligge nært opp til KrFs.

Erna Solberg tror at hun bare kan bli gjenvalgt med støtte fra KrF

Problemet med dette er at regjeringens alternativ blir så ullent at folk ikke gidder å stemme på den.

Bondevik II falt fordi KrF sørget for at den ikke sto for noe tydelig — skolepolitikken var faktisk blant de få unntakene den gang.

Denne saken er bare ett av mange eksempler: KrF, som ikke er et borgerlig parti, gjør det umulig for regjeringen å fremstå som et tydelig alternativ. Derfor tar Høyre-ledelsen feil. Å gjøre seg avhengig av KrF er veien til fortapelse, ikke frelse.

Venstre spiller på riktig lag

Strategien burde isteden gå ut på å splitte KrF fra Venstre. Friskolesaken egner seg ypperlig til det, siden Venstre her spiller på riktig lag. Som partiets stortingsrepresentant Iselin Nybø sier det:

«Hvis regjeringen hadde ønsket, kunne de skaffet flertall med Venstre alene og dermed fått gjennomslag for en politikk som er mer i tråd med regjeringsplattformen. Det har de valgt ikke å gjøre.»

Røe Isaksen vil heller holde KrF i hånden enn å ta sjansen på en heftig affære med Venstre.

Mer fra Internrevisjonen:

Mímir Kristjánsson:

Les også

«Obligatorisk videregående skole er en dårlig idé som fungerer elendig i praksis»

Jan Arild Snoen om frihetsbegrepet:

Les også

Høyresidens idealsamfunn er Singapore – rikt, trygt, autoritetstro, konformt - og kjedelig

Mímir Kristjánsson om vinglepartiet SV:

Les også

Når SV prøver å bli partiet for alle, ender SV som partiet for ingen

Jan Arild Snoen om prinsessebråk og monarki:

Les også

Ikke min konge

Mímir Kristjánsson om det svenske valget:

 1. Les også

  Det nytter ikke å vise finger til Sverigedemokratarna

Les mer om

 1. Kultur
 2. Privatskole
 3. Internrevisjonen

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Torbjørn Røe Isaksen: – Jeg tar meg av og til i å savne Jens Stoltenberg

 2. KOMMENTAR

  Tror noen i KrF at de har vunnet noe?

 3. POLITIKK

  Med disse grepene vil Høyre gjøre Solberg historisk

 4. POLITIKK

  Derfor lever Solberg-regjeringen farlig

 5. KOMMENTAR

  «På ett område representerer Erna Solbergs regjering udiskutabel historie.»

 6. POLITIKK

  Hva slags regjering kan vi få? Her er de ulike alternativene.