Kommentar

Presidentvalg kan knytte Vest-Afrika til islamister | Inger Anne Olsen

 • Inger Anne Olsen

President Yahya Jammeh får konkurranse i årets valg i Gambia. THIERRY GOUEGNON / X01735

(BANJUL, GAMBIA)Torsdag skal det vestafrikanske landet Gambia velge president. Resultatet vil avgjøre om regionen igjen vil se til Vesten, eller knytte seg enda nærmere islamismen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sommeren 1994 tok den 29 år gammel kapteinen Yahya Jammeh makten i Gambia gjennom et ublodig kupp. Maktskiftet var udemokratisk, men svært populært.

Den avsatte presidenten Sir Dawda Jawara hadde sittet med makten helt siden 1965, da Gambia ble selvstendig. Det var på tide med forandring.

I 1996 lot Yahya Jammeh seg presse til å holde valg, etter at både EU og USA truet med å stanse all bistand. Den unge makthaveren var populær, og selv om valget knapt gikk riktig for seg, er det liten tvil om at han da hadde flertall i befolkningen.

Et virkelig valg

20 år senere har populariteten sunket betraktelig. Og for første gang på 22 år ligger det an til at befolkningen har et virkelig valg. Ved torsdagens valg stiller tre kandidater. I tillegg til Jammeh selv har opposisjonen for første gang både klart, og fått anledning til, å samle seg i en koalisjon. Koalisjonen har stilt seg bak en felles, uavhengig kandidat - den nokså ukjente og politiske ubeskrevne Adama Barrow.

I tillegg har en av Jammehs tidligere tilhengere, Mamma Kandeh, i sommer stiftet et nytt parti, og stiller til valg som president.

Heller ikke han er noen kjent figur, og han har har knapt noen mulighet til å vinne.

Men han kan stjele nok stemmer koalisjonen til at president Jammeh fortsatt blir sittende.

Utfordrer Adama Barrow på et valgmøte. THIERRY GOUEGNON / X01735

Enorm interesse blant velgere

Her finnes ingen valgbarometer eller fersk statistikk å støtte seg på. To hektiske uker med valgkamp peker ikke ut noen klar vinner.

President Jammeh har reist land og strand rundt med halve regjeringen på slep, beskyttet av en skokk tungt bevæpnede soldater. Jammeh bedyrer at han ikke har drevet valgkamp, men bare vært på en sin årlige reise for å møte folket. Men stort oppmøte betyr ikke nødvendigvis så mye, Jammeh samler alltid store forsamlinger der han kommer.

Også opposisjonen samler store folkemengder. Mange kommer for å høre et politisk budskap, men en stor del kommer ganske enkelt for å underholdes, enten det er presidenten eller hans opponenter som sørger for festen.

En del av valgløftene er uansett like, samme hvilken presidentkandidat man lytter til: bedre veier, bedre skoler, bedre helsetjenester, vann og elektrisitet til alle.

«Økonomisk supermakt»

Men så skiller de kraftig lag. President Jammeh lover ganske enkelt at Gambia skal bli en økonomisk supermakt allerede neste år - dersom han vinner. På 90-tallet lovet han at Gambia skulle bli det nye Singapore.

Den store koalisjonens kandidat Adama Barrow lover demokrati, fengselsreformer, slutt på tortur, avskaffelse av dødsstraffen som Jammeh har gjeninnført, inn med ytringsfrihet og pressefrihet.

Barrow er om sagt forretningsmann. Men flere av koalisjonens talspersoner er eldre intellektuelle, som appellerer til folks fornuft.

President Jammeh taler derimot til hjertene - og til magene. Gambia er et av verdens fattigste land, og den som lever fra hånd til munn kan ha andre bekymringer enn ytringsfrihet og fengselsreformer.

Mørkemannn

At Jammeh har økt landets statsgjeld kraftig, trukket Gambia ut av Det britiske samveldet, gjeninnført dødsstraff, truet landets homofile på livet, isolert landet fra Vesten, erklært Gambia som islamsk stat, fengslet politiske motstandere og beriket seg selv betraktelig i løpet av de siste årene spiller liten rolle for mange.

At han nylig trakk Gambia ut av Den internasjonale straffedomstolen er slett ikke upopulært.

Selv om Gamba har vært forskånet for etniske oppøyer, ligger etnisitet helt oppe i vannskorpa foran torsdagens valg. Koalisjonen appellerer aller sterkest til folkegruppen mandinka, som er landets største enkeltgruppe, men ikke i flertall. Jammeh selv er jola, en liten gruppe om tradisjonelt har hatt få privilegier.

Flykter fra ekstreme forhold

Flertallet av befolkningen lever i ekstrem fattigdom. Et stort antall gambiere har venner eller familiemedlemmer som har reist bakveien til Europa for å søke asyl. De færreste får, men mange blir værende, som illegale innvandrere. De siste ti årene har også et stort antall gambiere druknet på vei til de de håper er friheten. Først i åpne båter på vei til Kanariøyene, nå i Middelhavet. Mange har også omkommet på vei nordover, gjennom Sahara.

 • De fleste migrantene som ankommer Italia, får ikke asyl i Europa. Likevel blir få sendt tilbake.

Dette triste faktum deler velgerne i to leire: de som mener det er presidentens skyld at så mange ikke ser andre utveier enn å risikere livet på denne måten. På den andre siden finnes det mange om mener det er Europas skyld at forholdene i Gambia er så dårlige.

Sekulært eller islamistisk

Den uforsonlige islamisten sheikh Zakir Naik har tidligere vært gjest hos Jammeh. Naik, som i forrige uke ble utestengt fra India i fem år på grunn av hatefull tale, har tidligere skrytt av at det var han som overtalte president Jammeh til å endre Gambia til en islamsk stat sist desember - stikk i strid med landets grunnlov, som krever en sekulær stat.

Zakir Naik er bare en av president Jammehs allierte islamister. For hvert år som går, fjerner Jammeh landet lenger fra moderne demokratiske idealer, og har knytter seg tettere til en rekke arabiske bistandsgivere.

Den nyeste allierte er Tyrkia, som både har åpnet ambassade og investert i Gambia.

Bli han sittende,vil denne utviklingen fortette. Mens opposisjonen, på sin side, ikke anerkjenner Gambia som islamsk stat. De ønsker å fortsette å bo i et land med sekulær grunnlov.

reinolse@hotmail.com

Inger Anne Olsen har arbeidet som journalist og kommentator i Aftenposten. Hun har fulgt utviklingen i Gambia tett siden 1991.

Likte du denne kommentaren? Da er du kanskje interessert i denne nettserien: I Ghana blir jenter sendt hjemmefra for å tjene penger fra de er 6 år gamle. Ofte bor og jobber de langt unna sine hjem.

Les mer om

 1. Gambia

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Livet etter diktatoren | Inger Anne Olsen

 2. VERDEN

  Gambias mangeårige president erkjenner valgnederlag

 3. VERDEN

  Turistene forlater Gambia mens soldater samler seg på grensen

 4. VERDEN

  Nytt forsøk på å overtale Gambias valgtaper etter invasjon

 5. VERDEN

  Ekspresidenten går med på å forlate Gambia

 6. VERDEN

  – Gambias ekspresident plyndret statskassen før han dro