Kommentar

Trump hopper ikke etter Wirkola | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Kommentator

Foto: Inge Grødum

Høyreorienterte amerikanere mener Donald Trumps utenrikspolitikk i alle fall ikke kan bli verre enn Barack Obamas. De står ikke uten argumenter.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En aldrende, uerfaren og ømskinnet mann med fri adgang til atomkofferten? Nei, det er ikke betryggende. Men om nå Trump holder fingrene fra kofferten, og det er tross alt sannsynlig, hvor ille kan det egentlig bli?

Her kommer litt spekulasjon.

Et annet spørsmål må stilles først: Hva etterlater Barack Obama seg?

Forholdet mellom USA og Russland har ikke vært dårligere siden 1980-tallet, og russerne har opptrådt stadig mer aggressivt de siste årene.

EU er sterkt svekket, blant annet av britenes forestående exit, og er ikke i stand til å håndtere sitt eget kontinents sikkerhet. EU trues også av flyktningkrisen, det samme gjør land i Midtøsten og Afrika.

Et stadig mer autoritært Tyrkia er i ferd med å bli et alvorlig problem for NATO.

Les også

Tortur, Obamacare og klima: Trump gjør glideflukt i kampsak etter kampsak

Det meste har gått galt

Situasjonen i Afghanistan og Irak er alt annet enn bra. Det samme gjelder Libya. Alt dette er delvis en følge av amerikansk krigsinnsats.

Syria er også i ruiner og krigen raser. I Syria har Obama latt Russland få en nøkkelrolle. For første gang siden 1970-tallet har Moskva innflytelse i Midtøsten. Grunnen er at president Bashar al-Assad overskred grensen Obama hadde satt ved å bruke kjemiske våpen mot egen befolkning, uten at det fikk konsekvenser.

Den jihadistiske terroren får stadig større omfang og truer folk alle steder.

Den arabiske «våren» ble fort til høst og vinter.

Les også

Donald Trumps Taiwan-samtale kan snu opp-ned på forholdet mellom verdens to mektigste land

Har noe positivt skjedd?

Atomavtalen med Iran betyr egentlig at et av verdens verste regimer får frihet til ytterligere å øke sin makt i Midtøsten. Sikkerhet mot at Iran lager atomvåpen, har verden ikke.

I det hele tatt: Spredning av atomvåpen til nye land – og kanskje terrorgrupper – er en økende bekymring.

Kina bruker stadig mer makt, økonomisk, politisk og militært, uten at USA evner å demme opp.

Har det skjedd noe skjedd noe positivt i verden i løpet av Barack Obamas åtte år i Det hvite hus? Oppmykingen av forholdet mellom USA og Cuba, kanskje, hvis det er positivt at Castro-diktaturet får bedre økonomi.

Ok, det ovenstående er verden sett gjennom de sterkt Obama-kritiske brillene til amerikansk høyreside. Enkeltspørsmål kan diskuteres, for eksempel Libya. Men hvor mye bedre ser verden som helhet ut med andre briller på?

Les også

Noen av Trumps største valgløfter minner om Obamas. Han endte med å skuffe mange.

Manglende erfaring

Ikke alt er Barack Obamas skyld, selvsagt, men som leder av verdens mektigste land forventes han å ha stor innflytelse.

Mange var – med rette – bekymret for hans manglende erfaring da han tiltrådte, akkurat som mange nå bekymrer seg for Trumps.

Enten har USA falt som verdens mektigste land på Obamas vakt, noe Johan Galtung for lenge siden spådde ville skje innen 2020, eller så har den sittende presidenten vært ute av stand til å bruke makten fornuftig.

Hvis amerikanerne hadde nytt godt av det norske språkets rikdom, ville de ha sagt at Trump ikke akkurat hopper etter Wirkola.

Les også

Aftenposten mener: Trumps manglende disiplin virker skremmende

Realitetsorientering

Når den påtroppende presidenten sier at han vil at USA skal engasjere seg sjeldnere i verdens konflikter, kan man si at han bare foretar en realitetsorientering: Hvis et aktivt USA bare kludrer det til – med store menneskelige og økonomiske kostnader også for amerikanerne selv – er det vel tross alt bedre å være mindre aktiv?

Når Trump sier han vil ha et bedre forhold til Vladimir Putin, behøver konsekvensen strengt tatt ikke bli at Russlands makt øker. Det kan også bety at USA får en bedre mulighet til å påvirke russerne.

Når Trump snakker med Taiwans leder, kan det – som mange har påpekt – føre til en farlig forverring av både USAs og Taiwans forhold til Kina, men det kan også bety at kineserne demper virketrangen fordi de nå ser at USAs president kan gjøre noe helt uventet.

Les også

Trump skal ha hyllet diktator i telefonsamtale

Ikke nødvendigvis verre

Nettopp det siste er et viktig poeng for Trump: USA skal ikke alltid være så forutsigbar og regelbundet. Litt usikkerhet om hvordan USA reagerer, kan gi positiv effekt, akkurat som i forretningslivet.

Å oppheve avtalen med Iran, hvis Trump virkelig gjør det, er risikabelt. Men det kan også hende at iranerne føler seg tvunget til å godta nye betingelser. Det samme gjelder for Cuba.

Hvordan Trump kan tro at USA tjener på å skrote store handelsavtaler med Europa og Asia, er derimot i det blå. Det vil redusere USAs politiske makt og sannsynligvis ha negative økonomiske konsekvenser.

Alt i alt er det likevel ikke sikkert at utenriks- og sikkerhetspolitikken til Donald Trump blir veldig annerledes enn forgjengernes. Utnevningen av moderate James Mattis til forsvarsminister tyder på det. Det er heller ikke sikkert at endringene som kommer, blir til det verre.

Les flere av Frank Rossaviks kommentarer:

 1. Les også

  Ekstremåret 2016 ryster også ytringsfriheten | Frank Rossavik

 2. Les også

  EU er ytre høyres naturlige fiende | Frank Rossavik

 3. Les også

  Trumps ego kan bli redningen | Frank Rossavik

Les mer om

 1. Russland
 2. USA
 3. Barack Obama
 4. Donald Trump
 5. Utenrikspolitikk
 6. Midtøsten

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Dette er det verste, og det beste, med Trump

 2. VERDEN

  Russland gleder seg, Europa er nervøst, Kina og Afrika er forberedt på trøbbel, og Midtøsten tror alt kan skje

 3. VERDEN

  Trumps kraftigste Iran-sanksjoner er seks uker unna. Slik setter de verden på prøve.

 4. VERDEN

  Fem punkter der Trumps utpekte utenriksminister ikke er enig med sjefen sin. Og ett punkt der de to har samme mening.

 5. VERDEN

  – Viljen til å bruke gulrot og pisk er for liten. Derfor har Trump rett.

 6. VERDEN

  Obama: «Alvorlig tabbe»