Kommentar

Arbeiderpartiets spagat

  • Harald Stanghelle
    Harald Stanghelle
    Kommentator
Aps politikk passer jo perfekt for et posisjonsparti, men er ikke egnet til å bygge en opposisjonstilværelse på. Aps leder: Jonas Gahr Støre.

Aps handlingsrom i flyktningpolitikken er knøttlite. Det sliter på et selvbevisst parti.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Arbeiderpartiet er ikke enig med seg selv om en konsekvent linje i utmeislingen av nasjonens nye flyktningpolitikk i en tid som har tatt pusten fra Europas politikere.

Det murres i partirekkene over støtten til Solberg-regjeringens innstramningsforslag. Eller som Trond Giskes nordenfjeldske våpendrager, Tore O. Sandvik, formulerer det: «Ap bør slutte å konkurrere med Frp om å være tøffest.»

Nå er «streng»-ordet tilbake, og det snakkes ikke lenger om en «human» politikk

Samtidig skjønner de fleste at det ligger i Aps styringssjel å være med på brede forlik når landet skal loses gjennom så urent farvann som det vi nå opplever. Egentlig har ikke partiet noe valg. Spesielt når det ikke selv har en troverdig alternativ politikk å vise frem.

Aps politikk passer jo perfekt for et posisjonsparti, men er ikke egnet til å bygge en opposisjonstilværelse på.

Ny retorikk

For Arbeiderpartiet har aldri ønsket seg et rykte som et innvandringsliberalt parti. Snarere var det mot Aps politikk at det i sin tid ble etablert en flyktningopposisjon av sentrumspartiene og SV.

"Streng og rettferdig" var mantraet gjennom mange Stoltenberg-år.

Det ble forandret på landsmøtet for ti måneder siden. Da ble "streng" byttet ut med "human". Nå er "streng"-ordet tilbake, og det snakkes ikke lenger om en "human" politikk. En ny virkelighet krever ny retorikk.

I Arbeiderpartiets ledelse vet man så inderlig vel at det blant partiets velgere er svært mange som nærer en dyp skepsis til all innvandring. Velgere som står klar til å forlate partiet. Samtidig har Ap også tilhengere som gjerne skulle sett mer av den inviterende Jonas Gahr Støre som sto frem i april.

Bevegelige mål

Men alt har forandret seg på disse få månedene.

På landsmøtet gikk Ap inn for å ta imot 10.000 syriske flyktninger i løpet av to år. I juni vedtok stortingsflertallet å invitere 8000 over tre år. I august oppfordret Siv Jensen kommunene til å si nei til bosetting av flyktninger. I september gråt vi alle over den 3 år gamle Alan, skylt i land, død, på en gresk strand, og innvandringkritiske Frp gikk på et stort valgnederlag. I oktober nådde det store kaoset oss, og i november var Storskog-panikken et faktum: Frp steg sterkt på målingene, og i desember fikk Sylvi Listhaug ansvaret for hele dette kompliserte politikkområdet.

Hvor vi er om en eller fem måneder, finnes det knapt et fornuftig menneske som tør spå om. Det eneste vi kan regne som sikkert, er at det vil komme overraskelser.

Sjelden har vi sett en lignende rekke stemningsskifter. Og like sjelden har vi opplevd at virkeligheten bak dem forandrer seg så raskt. Denne vinteren er politikkutforming blitt som å skyte på bevegelige mål.

Frustrerende

Det er denne situasjonen Jonas Gahr Støre skal håndtere som opposisjonsleder med statsministerambisjoner. Da er ikke linjevalgene misunnelsesverdig lette.

"Støres problem er ikke tåkeprat, men at hans kompromissløse asyllinje krasjer med bildet av den Støre vi trodde vi kjente", skriver Vårt Lands politiske redaktør, Berit Aalborg. Det er spennende observert, men bildet er mer sammensatt.

For mens noen nå observerer en streng Støre på lag med Frp, spiller Frps folk på hans rykte som en forfinet elitist. Eller som Sylvi Listhaug parerte det i VG da Støre kritiserte hennes gullstol-metafor:

"Jeg kommer aldri til å legge av meg mitt folkelige språk, der jeg kaller en spade for en spade, og bytte det ut med elitespråket Støre bruker."

Med disse to utsagnene som utgangspunkt må nødvendigvis en Ap-leder i dagens krevende situasjon befinne seg i en slags midten-posisjon. Der kan nok handlingsrommet oppleves frustrerende lite, men det er der Arbeiderpartiet akkurat nå befinner seg.

Les mer om

  1. Kultur
  2. Arbeiderpartiet (Ap)
  3. Migrantkrisen i Europa