En mørkemann i kvinneform

Et Italia ledet av Giorgia Meloni bør bekymre alle som bryr seg om demokrati.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Fascismen i Italia hører fortiden til.

Det sa kvinnen som trolig blir Italias nye statsminister i en video hun la ut på nettet nylig. Hun sa det faktisk på både fransk, spansk og engelsk for at ingen skulle være i tvil.

Det er gode grunner til at dette var en nødvendig avklaring for Giorgia Meloni. Ikke alle tror på henne. Partiet hun leder, Fratelli d’Italia, har røtter i Benito Mussolinis fascistbevegelse. Noen av medlemmene har vist en forkjærlighet for brunkantet nostalgi.

Selv er Meloni en 45 år gammel alenemor fra Romas arbeiderklasse. Når italienerne går til urnene 25. september, kan hun skrive historie.

Knuser glasstaket

Det mest oppsiktsvekkende er imidlertid ikke at Italia endelig ser ut til å velge en kvinne. Det er hvordan hun har slukt sine rivaler. For bare fire år siden var «det italienske brorskapet» et knøttlite parti på ytre høyre fløy.

Nå tyder mye på at de blir størst. Fratelli d’Italia ligger an til å få en fjerdedel av stemmene. De vil dele makten med to andre partier, Lega og Forza Italia. Stemmer målingene, kan denne koalisjonen være i nærheten av å få rent flertall.

Melonis suksess skyldes delvis at hun sto utenfor koalisjonen som støttet Mario Draghis regjering. Den kollapset i sommer og er grunnen til at det nå skrives ut nyvalg.

Men hun har også hentet støtte og inspirasjon fra et stort internasjonalt nettverk på begge sider av Atlanteren.

Globalt nettverk

Meloni har blant annet knyttet tette bånd til Donald Trumps MAGA-bevegelse. Hun har deltatt på CPAC-konferansen i USA flere ganger. Dette er den viktigste arenaen for den «nye høyresiden».

I år var Meloni en av hovedtalerne. Det ble en oppvisning i klassisk Trump-stil. Hun advarte mot «globale krefter» som vil «ødelegge din identitet».

– Det ekte Europa vil ikke gi opp. Det ekte Amerika vil ikke gi opp, sa Meloni.

Hun har også holdt hoff på hjemmebane. I 2020 kom en rekke politikere fra ytre høyre-universet til en konferanse om nasjonalisme. Tema var «Gud, Hjemland, Familie». Ungarns statsminister Viktor Orban og en representant for Sverigedemokraterna var blant deltagerne. Og i 2018 var tidligere Trump-rådgiver Steve Bannon hovedtaler på Fratelli d’Italias årlige treff i Roma.

Nasjonalisme som fellesnevner

Bannons visjon har hele tiden vært å dyrke frem et nettverk for den nye høyresiden. Politikere som Meloni, Trump og Orbán er bare toppen av næringskjeden. Rundt dem er det bygget opp et økosystem av kjendiser, influensere og andre konservative tenkere. Pengene flyter fra rike velgjørere og millioner av innbitte fans.

Men like viktig er en enorm underskog av nettsteder og alternative medier. De sprer politiske budskap raskt og effektivt til et enormt publikum over hele kloden.

Det har gitt ytre høyre en kjempestor global plattform. Nasjonalisme er alltid en rød tråd. Det samme er kampen mot innvandring. Men det er når politikken blir nær og personlig at velgerne virkelig fyres opp – når det handler om kropp og seksualitet, etnisitet, familie og tro.

Den siste uken har for eksempel «Peppa Gris» fått gjennomgå. En ny karakter i TV-serien, en liten isbjørn kalt Penny, har to mødre. Fratelli d’Italia forlanger at episoden skal forbys. De hevder LGBT-bevegelsen vil hjernevaske og rekruttere barn. Dette har vært et hyppig brukt budskap fra ytre høyre det siste året, ikke bare i Italia, men også i USA og i Norge.

Krise åpner nye dører

Kunsten er å piske opp de flammene som til enhver tid brenner mest intenst. Da terror og innvandring preget Europa i 2015 og 2016, var det «sivilisasjonskrigen» mot islam som gjaldt. Så kom kampen mot alt som lukter woke i kjølvannet av #metoo og Black lives matter, avløst midlertidig av smittevern og vaksiner under covid.

Nå åpner strømkrisen atter nye dører. Energipolitikk ble personlig nærmest over natten. Høye priser rammer familier i hverdagen. De moderate styringspartiene er stuck med å forsvare «systemet». Det skaper store rom for ytre høyre, som kan koble nasjonalisme og klimaskepsis direkte til individuell frihet og nasjonalt selvstyre.

Sårbar tid

Meloni har de siste ukene søkt å fremstå mer moderat og spiselig. Hun har lagt vekk de hardeste ordene mot EU og lovet å støtte sanksjonene mot Russland. Italia har fått en enorm krisepakke fra Brussel som skal hjelpe mot økte levekostnader. Den vil Meloni gjerne beholde.

Likevel er det ingen grunn til å tro at hun plutselig er blitt rundere i kantene. En regjering ledet av Fratelli d’Italia vil føre Italia inn i et landskap med sterke innslag av det høyreradikale. Det bringer nasjonalismen som har blomstret opp i Ungarn og Polen, inn i hjertet av Vest-Europa. Og det skjer i en sårbar tid, med krig og krise.

Det bør bekymre alle som er opptatt av demokrati.