Kommentar

Kjære KrF. Lærte dere ingenting av reservasjonsrettdebatten? | Helene Skjeggestad

 • Helene Skjeggestad
  Helene Skjeggestad
  Journalist
8. mars-toget i Oslo for 2014 var rekordstort. Parolen "Nei, nei, nei, nei til reservasjonsretten. Vern om abortloven!" skapte særlig engasjement.

Abort er vanskelig. Derfor er det lett politisk.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det mest krenkende kvinneforslaget kom ikke under 8. mars i år. Det kom en uke etterpå.

Kristelig folkepartis forslag om at det «skal være en obligatorisk refleksjonstid på 1–2 døgn før en abort kan gjennomføres», har fått kraftig motbør det siste døgnet.

Med god grunn.

UENIG? LES HELE FORSLAGET TIL KRF HER:

Les også

KrF foreslår «obligatorisk refleksjonstid» før abort

Unødvendig forslag

Selve forslaget i seg selv antyder at kvinner ikke tenker seg om før de tar abort. Det må jo være derfor de skal trenge en ekstra refleksjonsperiode. For meg er det helt umulig å se for seg at en kvinne plutselig en dag tar en sipp av morgenkaffen, én bit av skiven med gulost og deretter bestemmer seg for å sporenstreks ta abort.

Skal en skremmes til å fullføre et uønsket svangerskap?

Ingen tar kontakt med helsevesenet uten å ha reflektert. En refleksjonsperiode er helt unødvendig, og det er også ganske krenkende å ymte frempå at abort skjer uten at man har gått mange runder med seg selv.

Og hva skal helsevesenet egentlig si som gjør at kvinnen forandrer mening? Skal en skremmes til å fullføre et uønsket svangerskap?

Historisk svakt

I tillegg er det overraskende, på grensen til fascinerende, at KrF igjen ikke klarer å se hvilke konsekvenser og reaksjoner et slikt forslag vil få.

Det er ikke mer enn to år siden spørsmålet om fastleger bør ha mulighet til å nekte å henvise kvinner til abort satte fyr på den norske debatten. Forslaget var en del av prisen Høyre og Frp måtte betale for å få KrFs støtte til regjeringsprosjektet.

Det året gikk over 10.000 mennesker i 8. mars-toget i Oslo. Hovedparolen var motstanden mot reservasjonsretten.

FOR TO ÅR SIDEN VAR ERNA SOLBERG UKLAR LENGE OM RESERVASJONSRETTEN. ALLEREDE NÅ SIER HUN DET ER UAKTUELT MED EN REFLEKSJONSPERIODE:

Les også

Erna Solberg: Ikke aktuelt med ventetid for abort

Etter et enormt engasjement og mobilisering i sosiale medier, ble det ikke innført reservasjonsrett for fastleger.

Dagrun Eriksen sier til Aftenposten hun har fått tilbakemelding på at det går for fort fra en kvinne som er uønsket gravid kontakter helsevesenet til abortinngrepet igangsettes.

Hvorfor?Hvis forslaget ikke er nødvendig, og en må regne med at ledelsen i KrF ikke har glemt bråket rundt reservasjonsretten, hvorfor kommer så dette nå?

Kristelig Folkeparti mener nok at de med sitt programforslag har tatt et skritt mot flertallet i norsk politikk. De skjønner at abortloven ikke lar seg rikke.

Men med et grunnsyn som sier at retten til liv er den mest grunnleggende menneskeretten, og at denne gjelder fra unnfangelse til naturlig død, må partiet gjøre noe.

Derfor kommer temaet opp gang på gang i form av forslag som provoserer og engasjerer.

Det siste er viktig, for abort er vanskelig. Det skader ikke at abort med jevne mellomrom diskuteres i den offentlige debatten.

Likevel, en refleksjonsperiode? Det blir bare for dumt.

Twitter: @Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Mer fra samme kommentator? Da kan du lese disse:

 1. Les også

  Takk for brosteinen du har lagt for min generasjon, Kaci. 

 2. Les også

  Det føles godt å hevne seg på Anders Behring Breivik | Helene Skjeggestad

 3. Les også

  Til deg som undrer og ikke har alle svar. Vi må kreve plass i innvandringsdebatten.

 4. Les også

  Fire ubehagelige spørsmål om innvandring

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

 • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen og kulturredaktør Sarah Sørheim diskutere denne saken i ukens politiske podkast, Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les mer om

 1. Kultur