Kommentar

Kommentar: Et sjansespill med Alexander Rybak

 • Robert Hoftun Gjestad
  Robert Hoftun Gjestad
  journalist
Alexander Rybak er tilbake som vinner av MGP.

Å sende en tidligere ESC-vinner inn i dette sirkuset på nytt, kan slå begge veier: Fullt oppstyr med ny suksess – eller sviende nederlag.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
 • Les intervjuet med en uvanlig skjelven Rybak etter MGP-seieren: – Jeg klarer ikke helt å tro på dette

Det er naturligvis delte meninger om hvor smart det er for Norge at Alexander Rybak igjen skal representere landet i internasjonale Eurovision Song Contest. Mannen som aldri skulle delta igjen, etter superseieren med «Fairytale» i 2009, vant lørdag den norske finalen med låten «That’s how you write a song».

Passende tittel, får man si.

Reaksjonene på Twitter delte seg kjapt. Mellom de som hørte en fengende, energisk poplåt som kan sjarmere lyttere og tittere verden over i Lisboa i mai, og de som frykter at Rybak vil gå på et sviende nederlag og dermed skade sin historie som tidenes mest suverene vinner.

Hvem får rett? Ikke lett å si, men dette er et sjansespill.

 • Vi fulgte finalen i norske Melodi Grand Prix live lørdag kveld. Se igjen her.

ESC-fansen elsker Rybak

Det er et par ting som taler for Rybak, og det første merket man klart i Oslo Spektrum lørdag. Mannen har en ekstremt smittende scenepersonlighet. Han brukte sine tre tilmålte minutter på å lage fest.

Det gjorde han med en låt som ikke er spesielt original, selv om den er fengende, og et digitalt sceneshow som helt manglet timing mellom utøver og instrumenter. Der må det terpes frem til Eurovision-finalen mai.

Det andre som taler for mulig suksess, er all den ekstra oppmerksomheten han får som tidligere vinner. Den internasjonale ESC-fansen elsker Rybak helt ekstremt, og i Lisboa kommer det til å bli styr rundt ham. Mye styr.

Spørsmålet er om dét er nok?

Vil være en bragd om han vinner

Det er også et par ting som taler mot ny Eurovision-suksess for Rybak. Låten hans er som sagt ikke unikt god, og den kan fort drukne blant de mange andre bidragene.

I denne konkurransen teller jurystemmer halvparten, og juryene kan straffe låten hardt for manglende originalitet. Husk også at alle de som ser showet på TV og stemmer frem vinneren, ikke nødvendigvis husker «Fairytale» fra ni år tilbake. Hvem er Rybak for dem?

Historisk er det heller ingen suksessformel å delta igjen. På 62 år er det bare Johnny Logan som har klart å vinne Eurovision to ganger som artist.

Skulle Rybak bli den første til å gjenta det, vil det være en bragd. En bragd som det akkurat nå er lettere å håpe enn å virkelig tro på.

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

 1. Eurovision Song Contest
 2. Melodi Grand Prix
 3. Alexander Rybak
 4. TV
 5. Musikk