Kommentar

«Stem på en statsminister» | Harald Stanghelle

 • Harald Stanghelle
  Harald Stanghelle
  Kommentator

Foto: Solveig Ruud

2017-valget blir et tydelig statsministervalg. Og nå leder Jonas Gahr Støre statsministerduellen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Med 45 prosent mot Erna Solbergs 37 har Ap-lederen igjen tatt posisjonen blant velgerne som den foretrukne statsministeren, viser en måling Respons Analyse har utført for Bergens Tidende og Aftenposten.

Det er et nytt trekk etter at flere ulike statsministermålinger i årets første halvår viste at Erna Solberg sto sterkest.

Kaos-argumentet gjelder ikke lenger

«Stem på en statsminister» var KrFs slagord ved stortingsvalget i 2001. Da var Kjell Magne Bondevik partiets sterke kort. Denne strategien ble ikke gjentatt.

De fleste valganalyser viser da også at norske velgere ikke primært stemmer på personer, men lar sakene styre stemmegivningen. Riktignok ble det gjennom deler av 1990-tallet fra Arbeiderpartiets side argumentert med «Gro eller kaos», men det var da også i en periode da det rådet stor uklarhet til høyre for den politiske midtstreken.

Foran valg etter valg har kaos-argumentene hatt gode tider. Høyre har skremt med et rødgrønt kaos, mens Arbeiderpartiet har dyrket skremslene om like stort kaos på borgerlig side. 2017-valget blir første valg på mange år da dette ikke gjelder.

For én ting virker sikkert: Jonas Gahr Støre kommer ikke til å presentere et flertallsalternativ før stortingsvalget. Heller ikke Erna Solberg kan gjøre det. Slik nuller de hverandre ut i kaos-debatten. Også fordi begge leder partier som i praksis har vist at de er å stand til å etablere styringsdyktige regjeringer.

2017-valgets ekstra spenningsmoment

Dette kan bety at statsministerduellen mellom de to får en større betydning enn tidligere. Hvis da ikke begges sterke stilling gjør at de også her nuller hverandre ut.

Ingen er i tvil om at Jonas Gahr Støre har kvaliteter i seg til å lede Norge. Og etter snart tre år vet velgerne at Erna Solberg er en god regjeringssjef.

Lenge lå Støre langt foran Solberg på statsministermålingene. Så vokste respekten for Solberg, mens Støre tapte terreng. Nå er det altså Støre som leder duellen mellom de to. Og for Arbeiderpartiet har den lange valgkampen et ekstra spenningsmoment: Det er første gang på 16 år at partiet ikke har Jens Stoltenberg som sin statsministerkandidat.

KrF-velgerne foretrekker Erna Solberg

«Jeg mener Erna defintivt har potensial til å bli en landsmoder», skryter Trine Skei Grande i et intervju med Dagens Næringsliv denne uken. Og Knut Arild Hareide slår fast at «det ikke er tvil om at Erna Solberg står sterkt som statsminister i KrF».

Det siste bekreftes i dagens statsministermåling:

Hele 60 prosent av KrF-velgerne foretrekker Erna Solberg som statsminister. Bare 22 satser på Jonas Gahr Støre. Dette er selvsagt ikke avgjørende for KrFs valg mellom de to, men det illustrerer ett av problemene Knut Arild Hareide står overfor hvis han ønsker å fristille seg fra dagens samarbeidsavtale med Solberg-regjeringen.

Hos Venstre er det bildet annerledes: Der foretrekker 43 prosent Erna Solberg, mens 38 prosent heller ser Jonas Gahr Støre som statsminister. Til gjengjeld har Venstre-lederen vært klokkeklar på at det er uakuelt for partiet å hjelpe Arbeiderpartiet til makten.

Svekket flyktningeffekt

På dagens partimåling fra Respons Analyse er det så jevnt som det kan bli mellom «blokkene»:

85 representanter utgjør et rødgrønt stortingsflertall, 84 utgjør dagens samarbeidskonstellasjon. Med målingenes feilmarginer betyr dette at alt er åpent. Men det viser også hvor jevnt det kan bli hvis både Venstre og SV holder seg over sperregrensen på 4 prosent. Faller ett av partiene under den, ja, da forandrer bildet seg dramatisk.

Et annet trekk ved augustmålingen er Fremskrittspartiets tilbakegang. Det kan være et tilfeldig utslag uten langsiktig betydning, men bakgrunnstallene viser at det nå er langt flere Frp-velgere fra 2013 som setter seg på gjerdet enn det har vært de siste ti månedene.

For regjeringspartiet Frp slet med velgeroppslutningen inntil flyktningstrømmen på senhøsten i fjor fullstendig dominerte også vår politiske dagsorden. Da fikk partiet stor fremgang på samtlige målinger. Den fremgangen har det tatt vare på.

Nå ser vi en tilbakegang til et nivå Frp ikke har hatt siden før alt dette skjedde. Det kan bety en svekket flyktningeffekt. Hvis et slikt velgerbilde bekreftes av flere målinger, vil det ganske sikkert også sette sitt preg på den politiske debatten denne høsten.

Twitter: @HStanghelle

 • Interessert i politikk? Hør podkasten Aftenpodden hver uke. Den finnes i Itunes og andre podkastspillere, og her:

Les mer om

 1. Arendalsuka
 2. Analyse
 3. Stortingsvalg
 4. Arendalsuka

Arendalsuka

 1. NORGE

  Foto: Torgeir Strandberg

 2. NORGE

  Cybersikkerhet: Telenors sikkerhetsdirektør maner til økt samarbeid

 3. POLITIKK

  Høyre dropper karakterer fra 5. klasse

 4. OSLO

  Nasjonalt bylivsenter skal styrke byutviklingen

 5. POLITIKK

  - Jeg har sett hvordan skandalene kommer og går, de har blitt større og større

 6. OSLO

  Lover tøffere boligpolitikk i Oslo