Kommentar

Nå vil Putin bruke kunstig intelligens til å skaffe seg verdensherredømme

 • Joacim Lund
  Joacim Lund
  kommentator

Foto: Mikhail Klimentyev / TT / NTB scanpix

Vladimir Putin har kullsviertro på kunstig intelligens i det militære kappløpet. Kinas Xi Jinping har det samme. Og ingen av dem vil la Vesten vinne kappløpet.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Først en god nyhet: USA, Kina og Russland ser ut til å være vel forlikt om at bakkekriger med store menneskelige kostnader tilhører fortiden.

Så den dårlige nyheten: Russlands president Vladimir Putin har annektert det gamle Audi-slagordet Vorsprung durch Technik og vedtatt en plan som skal sørge for at 30 prosent av Russlands militære slagkraft utgjøres av fjernstyrt og selvstyrende robotteknologi innen 2030.

Les også

Norsk forsker: – Robotkrigen kommer enten vi vil eller ikke

«Den som tar ledelsen på dette feltet, tar ledelsen over verden,» sa Putin da han åpnet skoleåret med en direktesendt tale til 16.000 skoler. «Dette feltet» er kunstig intelligens. Og Putin er – av svært gode grunner – ikke den eneste statslederen som er opptatt av det.

Vladimir Putin hilser på en robot på en russisk IT-konferanse i september. Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Reuters

Kina melder seg på i kappløpet

I sommer lanserte Kinas president Xi Jinping en ambisiøs strategi som skal gjøre Kina til verdensledende innen kunstig intelligens innen 2030. Strategien beskriver den potensielle gevinsten som et kinderegg som oppfyller (minst) tre ønsker på en gang: En lederposisjon innen forskning, etableringen av en inntektsbringende og strategisk viktig industri og tilgang til viktige varer og tjenester. Og sterkere forsvar, da.

Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping bruker begge kunstig intelligens for å vinne det militære kappløpet. Foto: REUTERS/Wu Hong

USA, som har vært verdensledende innen kunstig intelligens inntil nå, uttrykker en viss bekymring.

«Det (kunstig intelligens, red.anm.) må bli bedre integrert av forsvaret, fordi jeg ser at mange av de største fremskrittene her på vestkysten skjer i det private næringslivet,» sa Trumps forsvarsminister James Mattis nylig.

Skal USA fortsatt være verdens ledende militærmakt, må Mattis gjøre noe. En fersk rapport fra Belfer Center ved Harvard forklarer hvorfor kunstig intelligens har stort potensial på tre områder:

1. Cyberkrigføring

Alle nasjoner har sikkerhetssystemer som skal forhindre at vitale funksjoner som vann, elektrisitet, kloakk, avfallshåndtering og annen infrastruktur blir slått ut.

Kunstig intelligens kan automatisere jakten på svakhetene i motstanderens sikkerhetssystemer i et tempo menneskestyrte systemer ikke kan holde tritt med. Tilsvarende teknologi kan dessuten finne sikkerhetshull i eget forsvar og tette dem før et angrep kommer.

Som Pedro Domingos skriver i boken The Master Algorithm: «Hvis tredje verdenskrig kan avgjøres i løpet av noen sekunder, ved at den ene krigførende parten tar kontroll over den andre partens systemer, er det fint om vårt nettverk er det smarteste, raskeste og mest motstandsdyktige» (en tosekunders verdenskrig høres for øvrig ikke så verst ut, om det først skulle bli så ille).

2. Krigsroboter

Kunstig intelligens kan analysere høyoppløselige bilder av hele klodens overflate daglig.

Utviklingen, for eksempel hos Amazon, går enormt raskt når det gjelder å konstruere droner som kan forstå omgivelsene sine og fly lange strekninger for å levere en pakke. Masseproduksjon presser prisene ned, og snart kan en nasjon eller en annen type organisasjon kjøpe omtrent en million droner for samme pris som ett av de dyreste militære flyene. Det reiser nye spørsmål.

En besøkende fotograferer på en utstilling som viser fremskrittene Kina har gjort innen militær robotteknologi under ledelse av Xi Jinping. Foto: Mark Schiefelbein / TT / NTB scanpix

Hva om «pakken» den lille, råbillige dronen leverer er eksplosiver? Hvordan forsvarer du deg mot en million bombedroner? Hva skal man med selvmordsbombere når man har intelligente, selvkjørende biler? Hva skal man med infiltratører når en liten, automatisert drone kan forgifte en krigsherre i sengen mens han sover og forsvinne uten å bli oppdaget? Hvorfor komme seg på skuddhold når en skarpskytterdrone kan gjøre jobben?

3. Propaganda

Kunstig intelligens kan brukes til å produsere falske TV-klipp. Ett eller flere fotografier kan brukes til å skape en troverdig 3D-modell med falske ansiktsuttrykk, falsk stemme og falske setninger. Denne teknologien vil få dagens utfordringer med falske nyheter til å fremstå som bagatellmessige. Tenk deg propagandaeffekten når rakettmannen i Nord-Korea kringkaster en TV-tale der en litt blekoransje Trump legger ansiktet i alvorlige folder i en tale til sine fellow americans, erklærer at han har undervurdert sin fiende og derfor kapitulerer.

En ny virkelighet

Kunstig intelligens er en av disse teknologiene som har kraft nok til å snu deler av verden på hodet i løpet av relativt kort tid. På godt og vondt. Den kan gi gjennombrudd i både medisinsk forskning og klimaforskning, for eksempel. Men den kan også være farlig. Derfor bekymrer teknologitenkerne seg, og derfor anbefaler Harvard-rapporten amerikanske myndigheter å sette seg et tredelt mål:

Å sikre fortsatt amerikansk lederskap i den teknologiske utviklingen, å støtte kommersiell og fredelig bruk, samt å redusere risikoen for katastrofale hendelser.

Uten å bli helt Valkyrien-Leif: Det virker intelligent, helt på ekte.

 • Vil du vite mer om hvordan det norske forsvaret forholder seg til teknologi? Les denne rapporten.

Les mer om

 1. A-TECH
 2. Teknologi
 3. USA
 4. Propaganda
 5. Russland
 6. Falske nyheter
 7. Vladimir Putin