Norsk kamp om esport

Både Telenor og TV2 vil ha spillere og seere til sine egne esport-ligaer. Begge ligaene vil by på oppgjør i det populære onlinespillet League of Legends.

Både TV2 og Telenor satser på egne esport-ligaer i år. Forhåpentligvis kan de to aktørene samarbeide om å gjøre aktiviteten mer seriøs.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. Les mer her.

Esport — kamper mellom to lag i et dataspill som kringkastes direkte til publikum - har opplevd en sensasjonell vekst de siste årene. Dette har resultert i at både Telenor og TV2 i år satser på egne direktesendte ligaer innen de mest populære dataspillene.

Telenor sponser esportligaen til spillnettstedet Gamer.no mens TV2 vil produsere sin egen liga i samarbeid med House of Nerds, et nylig oppstartet lokale for spillinteressert ungdom i Oslo.

Mer seriøst

Telenor og TV2 har helt sikkert fått med seg den voldsomme veksten innen esport de siste årene. Store internasjonale oppgjør blir sett av millioner av spillere. Muligheten til å nå ungdommer - som i stor grad har gitt opp tradisjonell TV i mediekonsumet sitt - er stor. At både TV2 og Telenor har valgt å samarbeide med seriøse aktører som har erfaring og kunnskap med esport lover godt for begge ligaene.

Samtidig er det lov å håpe at to såpass etablerte aktører også vil bidra til å gjøre aktiviteten i seg selv mer seriøs.

Jon Cato Lorentzen, spillanmelder

Esport er nemlig fortsatt en aktivitet preget av glade amatører, vilje over evne og barnslige intriger. I nyhetsbildet innen esport de siste månedene finner man historier om konkursslåtte festivaler, en heksejakt på en spiller som angivelig har utgitt seg for å være feil kjønn, hetsing mellom spillere, toppspillere som er tatt i juks og juridisk bråk rundt rettigheter og sponsoravtaler.Akkurat nå virker det som esport står på terskelen mellom gutterommet og offentligheten i ferd med å avansere fra amatørmessig hobbyliga til profesjonell toppliga.

Esport har sine røtter i et lite og lukket miljø for spesielt interesserte. Når aktører som Telenor og TV2 involverer seg og kringkaster sporten til hundretusener av potensielle seere er ikke lenger esport en lukket klubb. Det krever en ny grad av seriøsitet blant utøvere, lag, organisasjoner, produsenter, sponsorer og publikum.

Forhåpentligvis er ikke Telenor og TV2 bare interesserte i rask eksponering og merkevarebygging via ligasatsingen sin. Jeg håper begge vil gå inn i en aktiv rolle og rydde opp og sette seriøse standarder i sine respektive ligaer. Mangelen på en overordnet internasjonal esportorganisasjon har ført til cowboy-tilstander i bransjen. Om esport vil bli tatt seriøst som idrett krever det opprydding og profesjonalisering i alle ledd.