Kommentar

Trendy tullekjøtt

  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke

Kjøtt slik veganere liker det best: Som et kunstverk i tekstil. Vegetarianeren Silvia Wald har sydd en hel slakterbutikk i Berlin, og selger «kjøttstykker» og "pølser" som puter og dekorasjon. Foto: Gero Breloer, AP

På tallerkenen ligger tilsynelatende klassiske kålruletter, naboen spiser noe som kunne ha vært et stykke av en oksestek. Jeg har kastet meg på den nyeste restaurantbølgen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da jeg for noen år siden oppdaget butikken som solgte veganske sko, ble jeg dypt imponert over hvilke nisjer som faktisk kan fylles i en stor by som Berlin. Siden har jeg observert både vegansk kaffebar, vegansk pizzarestaurant og veganske designerklær.

For uinnvidde: Vegansk kosthold betyr å unngå alt som kommer fra dyr, veganere er altså vegetarianere som heller ikke spiser egg, melkeprodukter eller honning, og klær og sko er produsert uten lær og ull.

De siste årene har veganere gått fra å anses som striekledde ekstremister til å betraktes som trendsettere: I 2011 utkom 12 vegankokebøker i Tyskland – i år er tallet 50.

En dansk kollega la gledestrålende ut om det ekstreme ølet hun hadde funnet på byens nye vegansupermarkedet Veganz: Økologisk, alkoholfritt og uten gluten.

Vegetar er vanlig

Veganz er forøvrig startet av en tidligere sjef i bilfirmaet Daimler, Jan Bredack, som ble utbrent og gjennomgikk en krise før han fant sin nye nisje i livet, skriver Manager Magazin.

Nå har kjeden åpnet butikker i en rekke tyske byer, og dessuten i Wien og Praha. Neste år planlegges avdelinger i London og Budapest. Kjeden selger forøvrig bare vegan mat som også er økologisk og produsert etter prinsipper for rettferdig handel.

Ingrid Brekke Foto: Signe Dons

Tyskland har lange tradisjoner for alternative livsstiler, og det er langt mer vanlig å være vegetarianer der enn i Norge (som en lærervenn av meg sa: I Norge synes elevene mine det er rarere at jeg er vegetarianer enn at jeg er lesbisk). Antallet vokser og anslås nå til ca. syv millioner, noe som gir seg utslag i at de fleste tyske spisesteder har vegetarretter på sin vanlige meny.

Tenker på dyrene

Det gjør det også enkelt å være deltidsvegetarianer, slik for eksempel bevegelsen for kjøttfrie mandager som nå også begynner å få innflytelse i Norge argumenterer for.

Etikk er tyskenes hovedmotivasjon for vegetarianisme, de er altså motivert av dyrevelferd og tanken om at kjøtt ikke er bærekraftig mat for en hel klode, viser en undersøkelse Universitetet i Göttingen har gjort, gjengitt av WDR. Men også matallergier og ønsket om å ta vare på egen helse oppgis som grunn.

Vegansk cocktailbar

Når vegetar er blitt så vanlig, er det ikke rart at veganismen skyter fart i alltid alternative Berlin.

Så her sitter jeg, med min liksom-kålrulett, laget av universalingrediensen tofu. Tilfeldighetene gjorde at jeg havnet på Kopps, en restaurant som spesialiserer seg på nettopp klassiske tyske retter. Jeg spiser gjerne tofu, ikke minst på asiatiske restauranter, men har stor forståelse for synspunktet mange vegetarianere har på vegantrenden: Hvorfor late som man spiser kjøtt?

Som en avrunding av trendutforskningen besøkte jeg også en vegansk cocktailbar med det vidunderlige navnet Chaostheorie. Der oppdaget jeg at ikke bare skal menneskene late som de spiser noe annet – her serveres «salami»— og «oste»-rundstykker – men også dyrene. Fra et gigantisk glass ved disken selges vakkert sjokoladebrune "svineører" til vegan-hundene.

Les også

  1. Holmås foreslår kjøttfrie mandager på Stortinget

Les mer om

  1. Verden i dag
  2. Kultur