Full pupp fremover

  • Cecilie Asker
OPT_tacdbb3a_doc6o1oqjvb0ds6r3f9oox-OR3hW3zv9A.jpg

Toppblogger Sophie Elise Isachsens nylige puppestunt har skapt hodebry for mange samfunnsdebattanter og feminister. Det har vi ikke vondt av.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Det var ikke uventet at Norges største blogg, Sophie Elise, stakk av med prisen som folkets favoritt under Vixen Blog Awards på fredag. Den 21 år gamle bloggeren har det siste året ikke bare utmerket seg som landets mest populære formidler av stoff om sminke, klær og utseende, hun har også markert seg som en tydelig stemme i den offentlige samfunnsdebatten.

Med blogginnlegg som tar opp alt fra matvareindustrien til flyktningkrisen, har hun vært med på å skape nasjonale debatter, på helt nye måter. Hennes markante påvirkningskraft på unge kvinner – en gruppe som tradisjonelle medier, erfarne samfunnsdebattanter og politikere sliter med å nå — gjorde forøvrig at nettstedet Medier 24 kåret henne til Norges mektigste kvinne i medieindustrien på tampen av 2015.

Slik fikk hun folk til å boikotte påskeegg:

Så rødt, blottet brystet

Da Sophie Elise Isachsen skulle motta fredagens bloggpris, fikk en rekke syrlige bemerkninger om at hun hadde valgt å legge bh-en igjen hjemme den unge bloggeren til å se rødt. Etter å ha takket for prisen, dro hun like så godt opp genseren og viste frem den ene puppen. Reaksjonene lot ikke vente på seg, hverken i sosiale medier eller tradisjonelle medier. Både Twitter og Facebook rant over av meninger om det som hadde skjedd.

Derfor fikk hun prisen:

Delte meninger om puppestuntet

På bloggen sin forklarte hun dagen etter at hennes #freethenipple-stunt var en reaksjon på det kroppsfokuset hun mener kvinner i offentligheten blir utsatt for. Ved å vise puppen, ville hun vise at det ikke var så farlig. På sosiale medier ble det fort klart at debatten delte seg i to fraksjoner – for og imot. Redaktøren for feministmagasinet Fett, Hedda Lingaas, uttalte i VG at hun opplevde stuntet som et ” fuck you» til alle som seksualiserer kropper unødvendig”, mens lederen i Kvinnegruppa Ottar, Ane Stø, uttalte i samme sak at hun “oppfatter henne som en eksponent for pornokulturen”.

Ingen sliten og dradd ammepupp

Å vise naken kropp, og ikke minst puppene, i offentligheten har vært et kjent virkemiddel brukt av feminister i aksjon i årtier. Så hvorfor har feminister og samfunnsdebattanter totalt forskjellig oppfatning av det Sophie Elise gjorde? Svaret finner vi i selve puppen. Det var nemlig ikke en sliten og dradd ammepupp, et rynkete kvinnebryst, eller en halvfull a-kopp som ble vist frem på scenen. Isteden var det en struttende silikonpupp, som hverken måtte stå til rette for alder eller tyngdekraftens prinsipper.

Helle Vaagland: slik ser den norske hverdagskroppen ut:

Ingen klager på veltrimmede menn

Kontrasten mellom det man forventer at Sophie Elise utstråler med sitt utseende og de meningene som faktisk kommer ut av munnen hennes, har skapt hodebry for stadig flere feminister og samfunnsdebattanter. Det kan virke som mange sliter med at sminke, samfunnsengasjement og hår genuint kan oppta en og samme person.

Men skal samfunnsdebatten kun være forbeholdt dem som har det ”riktige” utseende og ”riktige” interesser? Det ville i så fall svekke mangfoldet og i verste fall være innskrenkende for demokratiet. I tillegg ville det også være sterkt kjønnsdiskriminerende. Når opplevde man sist at en mannlig samfunnsdebattant ble møtt med argumenter om at et velstelt utseende, veltrimmede hår og skjegg, eller en godt helsestudiotrent kropp, svekker argumenter hans i debatter?

Er ikke redd for å feile i offentligheten

Med sine usensurerte uttalelser, mange kontraster og rå ærlighet er Sophie Elise med på å representere en ny type stemme i den offentligheten, som vi ikke er vant til fra før. Istedenfor å holde kortene tett til brystet har hun gang på gang fortalt åpenhjertig om sin usikkerhet og sine feilsteg underveis, uten at hun inntar rollen som offer eller angrende synder av den grunn. Hun tilhører starten på en ny generasjon debattanter som ikke er redde for å feile eller utvikle seg mens de oppholder seg i rampelyset. Istedenfor å bli sittende fast i stereotype fordommer, krever de å bli tatt på alvor for hva de faktisk har å si. Det må sies å være noe forfriskende over akkurat det.

Sophie Elise frykter vanlige jenter, mer enn kjendiser:

Mer saltvann enn fett

Å hevde at slagkraften i Sophie Elises pupp er mindre enn en annen pupp fordi den inneholder mer saltvann enn fett, er ikke bare fordomsfullt, det er også bakstreversk. Samfunnsdebatten må utvikle seg i takt med samfunnet ellers, og det betyr ikke bare nye stemmer, det betyr også nye plattformer og nye kommunikasjonsformer. Vi må ha spillerom nok til å gi plass til disse. Når det er sagt så kan ikke Sophie Elise definere seg bort fra den makten hun har som Norges største blogger. I likhet med andre maktfaktorer i den offentlige debatten, eller medieformidlere generelt, vil hun alltid ha et sosialt ansvar for hva hun formidler til sine brukere.

Er dette kroppspress eller inspirasjon?

Trenger flere uredde stemmer

Ved siden av kampen for likelønn og kampen mot seksuell trakassering, er det enorme kropp— og utseendepresset kvinner utsettes for i hverdagen, blant de største strukturelle utfordringene i likestillingskampen i Norge. En generasjon oppvoksende jenter og unge kvinner har et sårt behov for uperfekte rollemodeller og uredde stemmer som tør tale de store markedskreftene midt imot. Det ligger både stor makt og et stort ansvar i å være en slik motstemme. Ved stadig oftere å vise sine brukere og fans at hjernen er den mest attraktive kroppsdelen, har Sophie Elise Isachsen potensial til å gjøre nettopp det. Tiden vil vise om hun er klar for å gi full pupp for feminismen.

Aftenposten Kultur oppsummerer året som har gått:

Trenger du serietips i det nye året? Her er noen som er verdt din tid: