Vaksineskeptikere spiller russisk rulett med barna. Hjelp dem ikke. | Ingeborg Senneset

Investor Øystein Stray Spetalen advarte mot HPV-vaksiner etter at datteren ble syk. Det startet en ny runde vaksinedebatt.

Vaksineskeptikere skal få ha sin ytringsfrihet og sine meninger. Men giften de setter i folk, koster flere liv enn den lille sprøyten på helsesøsters kontor.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. Les mer her.

«Min 12-årige datter har nå slitt i to måneder etter hun fikk vaksinen. De driver russisk rulett med våre barn», alarmerte investor Øystein Stray Spetalen til Nettavisen 3. desember.

Han var ifølge nettstedet i harnisk over at det norske helsevesenet gir jenter ned i 12-årsalderen vaksiner «uten å informere foreldre og foresatte mot alvorlige bivirkninger».

Uttalelsene, og de mange reaksjonene som fulgte, brakte mandag Spetalens meningsfelle på vaksineområdet, den «frittstående forskeren og vaksinemotstanderen» Hans Kristian Gaarder, i debatt i aktualitetsprogrammet Her og Nå.

Der møtte han overlege Sveinung Sørbye ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, som ved flere anledninger har tatt til orde for å utvide HPV-vaksinetilbudet.

Gaarder mener forskningen som er gjort på vaksinen, ikke er til å stole på, og at norske fagfolk er servile overfor det som kommer fra USA. Sørbyes argumenter ble lite verdt: Overlegens ærend er i Gaarders øyne «tåkelegging».

HPV-vaksinen virker, er trygg og lønnsom

Først: HPV-vaksinen er trygg, den virker, og den er samfunnsøkonomisk lønnsom. Bivirkningene som Spetalen og andre skeptikere frykter, er redegjort for i norske og internasjonale studier.

Debatten burde ikke handle om vaksinen er nødvendig, men om hva som kan gjøres for å redusere angst og uro hos feilinformerte personer.

I stedet ble den hypotetiske russiske ruletten tema da den «frittstående forskeren» og HPV-forskeren møttes.

Falsk balanse

Begge betegnes som forsker, og det er én mot én. Det til tross for at det reelle forskningsgrunnlaget hver av dem har bak sine standpunkter, er som påstander om at menneskeskapte klimaendringer ikke eksisterer mot et samlet klimapanel.

Lytterens problem er at de to debattantene blir presentert som likeverdige.

Om du er redd for at datteren din skal få det like ille som Spetalens datter utvilsomt har hatt det, hvem vil du da lytte til?

En fin syretest før dette panelet ble satt sammen kunne være om en som mente at klimaendringer er løgn ville blitt satt i debatt med en klimaforsker.

Det ville være veldig rart. Men mindre farlig.

Ja, det spilles russisk rulett

Uttalelser som Spetalen og Gaarders faller i god jord hos de mange som allerede er skeptiske til vaksiner.

I kjølvannet av Spetalens anti-vaksinepromotering forsvarte Nettavisens økonomiredaktør saken etter å ha møtt kritikk i fagbladet Journalisten. «Jeg har fått mange mailer fra folk som mener [Spetalen] har rett», sier han.

Det er mailer en redaktør bør ta på rammeste alvor. At Gaarder forteller at han «jevnlig holder foredrag om vaksiner», likeså.

For det er noen som driver russisk rulett med våre barn – men ikke de som setter vaksinene.

Såkalte skeptikere sprer frykt som ikke bare er unødig – men i ytterste konsekvens dødelig. Det kan ikke mediene hindre dem fra, men en bør vokte seg vel for å gi dem autoritet og mikrofonstativ.

Vaksineskeptikere skal i likhet med klimafornektere få ha sin ytringsfrihet og sine meninger. Men giften de setter i folk koster flere liv enn den lille sprøyten på helsesøsters kontor.

Twitter:@Ingeborgborg

Les også:

Viten:

Les også

Katolske biskoper i Kenya mente stivkrampevaksine gjorde kvinner ufruktbare

Debatt:

Les også

«Homeopater tror den livstruende sykdommen ebola kan behandles med sukkerpiller. Dette er ikke tvilsomt, det er dødelig umoralsk»

Kommentar: