Kommentar

Gubber og kjerringer, troll etter troll!

 • Joacim Lund
  kommentator

Denne ukens mest komiske politiske debatt: Jon Helgheim (Frp) og Linda Hofstad Helleland (H) i rollene som Gubben og Gamla!

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«(...) kjønnskvotering, fedrekvoter og andre tåpelige påfunn er meningsløst. Det er biologiske forskjeller som gjør at kvinner vil jobbe mindre enn menn».

Slik åpnet Fremskrittspartiets Jon Helgheim en Facebook-oppdatering i helgen. Bakgrunnen var en kommentar på TV 2, der Linn Wiik minnet om at mange kvinner jobber frivillig deltid. Det førte til en omfattende kortslutning i Helgheims hode, han kom til at det er tåpelig og meningsløst med politiske grep for å oppnå ønskede samfunnsendringer.

Likestilling kommer ikke av seg selv

I kommunal- og forvaltningskomiteen, der Helgheim jobber, sitter syv kvinner og syv menn, en oppsiktsvekkende likestilling dersom Helgheims biologiske teori holder vann. Og fedrekvoten ble akkurat justert opp igjen med Frp i regjering, etter et svært mislykket eksperiment med å justere den ned. Argumentet for å knipe inn i utgangspunktet var nettopp valgfrihet, og at vi nå som folk og samfunn er kommet så langt at fedre vil velge å være hjemme med barna sine uten å bli kvotert til det.

Det er ikke lenger noen levende politisk debatt om fedrekvoten. Erfaringene er for solide til det. Men fakta biter ikke på Helgheim.

Gubben og gamla

Det nesten komiske vendepunktet i debatten er det Linda Hofstad Helleland (H) som står for. Hun har markert seg som en ideologisk motstander av kvotering. I 2010 var hun den fremste forkjemperen for å skrote hele fedrekvoten. I dag har pipen en annen lyd. Nå er hun nemlig barne- og likestillingsminister, og hun kommenterer Helgheims utspill slik:

– Jeg vet at noen gamle gubber fremdeles har sånne forstokkede holdninger, men at det skulle komme fra en ung mann på 36 år, så jeg ikke komme, sier hun til Dagsavisen. Til det er det to ting å si:

For det første bør Helleland være klar over at det er synlig at hun snur kappen etter vinden. Den ideologiske, lite kunnskapsorienterte måten å forholde seg til moderat kvotering og fedrekvoten på er et trekk hun deler med Helgheim.

For det andre er gubberetorikken hennes uheldig. Å koble ytringer en (plutselig) er uenig i, med grupper en åpenbart ser ned på, er ikke noe statsråder bør holde på med. Jeg tror ingen, hverken politiske kommentatorer eller Hellelands politiske motstandere, ville tenkt på å sette henne i bås med «gamle kjerringer».

Les også

Hvorfor så stille, Julie Brodtkorb? | Jocim Lund

Politikk som virker

Moderat kvotering har vært en suksess på mange områder. I dag er det få som ser ut til å tenke noe særlig over at kvinner er i topposisjoner i politikken, eller at kjønnsbalansen er så noenlunde i utdanningssystemet og i offentlige råd og utvalg. Fedrekvoten er også en slags kvotering, den har vært en suksess for å gjøre kvinner mer attraktive i arbeidslivet. Det har vist seg at lite kommer av seg selv, og at kvotering – hvor urimelig det enn kan oppleves for noen – er et effektivt virkemiddel i mange sammenhenger.

Helgheim og Helleland i dragkamp om dette blir akkurat som sangen om Gubben og Gamla. De fikk ikke opp rota de heller.

Les mer om

 1. Likestilling
 2. Linda Hofstad Helleland
 3. Joacim Lund

Relevante artikler

 1. NORGE

  Frp-topp: – Biologiske forskjeller gjør at kvinner vil jobbe mindre enn menn

 2. SPORT

  «Hvis vi lager et lovverk som skal følges, må vi stå ved det, selv når det blir ubehagelig»

 3. SID

  Regjeringen er passiv i likestillingskampen

 4. KOMMENTAR

  «Er det på tide å erkjenne at denne omstridte kvoteringsloven var en placebokur uten virkning?»

 5. NORGE

  Likestillingsminister taus om abortdebatten

 6. NORGE

  Barneministeren: – Norsk barnevern går foran. Andre land vil komme etter oss.