Kommentar

Litt trangt for tiden? Spis østers!

 • Joacim Lund
  kommentator

E-lapp2-under kniven.jpg Borgen Ørn E

Siden sist har jeg fått så mye kjeft for å være en virkelighetsfjern jålekopp at jeg ikke tør annet enn å si at det beste i livet er gratis.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hører alle etter? Det beste i livet er gratis, OK?

Men alt hverken kan eller bør være gratis.

Det er vanskelig å forstå at billig mat er et problem. Det kan sikkert høres arrogant ut å si det også. Men det er altså slik at når vi alle krever billigst mulig mat, forplanter problemene seg bakover i kjeden, og i enden står bonden, toer sine hender og forsøker fortvilet å pønske ut hvordan de skal klare å levere mat til lavpriskjedene uten å tape penger.

Og så får vi et system som er menneskefiendtlig, dyrefiendtlig og miljøfiendtlig. Sett i det perspektivet er ikke økologisk kylling, laks eller usprøytet frukt og grønnsaker dyrt i det hele tatt. Det koster det det bør koste. Og vet du hvordan du skal bruke råvarene, blir måltidet uansett billigere enn drittmaten du pleier å kjøpe.

Men greit, det beste i livet er gratis. Det nærmer seg fellesferie og gratis luksusmat.

Norge er helt utrolig. Langs hele kysten kan du, på en helt vanlig sommerdag, bare hente fisk, blåskjell og krabber. I bøtter og spann.

En nyhet er den utsøkte og vanligvis svært kostbare delikatessen stillehavsøsters, som vi alle bør spise så mye vi kan av, fordi den fortrenger annet liv i havet.

Sjekk blåskjellvarselet; er det greit å sanke blåskjell der du er, er det bare å plukke østers og slurpe dem i deg også. På vei tilbake til hytta kan du plukke blåbær til desserten, og kanskje noen kantareller eller steinsopp, skulle de komme litt tidlig her og der.

Da snakker vi om kortreist og fersk mat. Mat i verdensklasse. Menneskevennlig, dyrevennlig og miljøvennlig. Helt gratis.

Er du virkelig opptatt av at maten skal være billigst mulig, forventer jeg å se deg med bøttene i fjæra i ferien. Så sparer du kanskje nok penger til at du kan kjøpe ekte mat resten av året også.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Slik sparer du VIRKELIG penger på julematen

 2. FOTBALL

  Full oversikt: Her er det dyrest og billigst å se eliteseriefotball

 3. ØKONOMI

  10 grep som kan kutte prisen på ferieturen

 4. A-MAGASINET

  Sjømatforskeren og kokebokforfatteren avskydde fisk som barn. Nå eksprimenterer han med utenkelige råvarer fra havet.

 5. OSLOBY

  28 jenter på russebuss har holdt seg langt vekk fra bråk

 6. KOMMENTAR

  Gratis skolemat er smør på valgflesk