Kommentar

Verden vil ikke ta imot mer av Donald Trump | Ola Storeng

 • Ola Storeng
  Tidligere økonomiredaktør

Trumps aggressive handelspolitikk rammer nå også USAs tradisjonelle allierte. Det høres ikke smart ut, mener Ola Storeng. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

USAs allierte er rasende og lar seg lokke ut i en handelskrig. Erna Solberg bør advare dem.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bør Erna Solberg si Donald Trump et sannhetsord? Eller bør hun advare europeiske land mot å trappe opp konflikten med USA? Fredag får Solberg som første norske statsminister slippe inn på en (liten) del av toppmøtet mellom statslederne i Vestens syv mektigste land, G7.

Etter en uke som antagelig vil gå inn i i historiebøkene, kan vi være temmelig sikre på at møtet Solberg skal være med på, blir det mest dramatiske toppmøtet på flere tiår. Det blir etter alle solemerker alle mot Trump.

 • Les også: Trump innfører straffetoll mot EU. Unionen kan svare med toll på jeans, motorsykler og peanøttsmør

Fra ord til handling

1. juni innførte USA straffetoll på stål og aluminium fra Canada, Mexico og EU. Donald Trump og hans rådgivere har utpekt Kina som en trussel mot USA, både teknologisk og økonomisk. Men hans aggressive handelspolitikk rammer nå også USAs tradisjonelle allierte. Det høres ikke smart ut, og særlig ikke med begrunnelsen «hensynet til USAs sikkerhet».

Canadas statsminister Justin Trudeau skalv i stemmen da han minnet om at canadiske soldater har kjempet og falt sammen med amerikanske soldater i kriger gjennom mange år. Finansministrene i G7-landene var sist uke samlet for å forberede statssjefenes toppmøte fredag og lørdag. Alle (unntatt USA, selvfølgelig) stilte seg bak en erklæring som i realiteten var en høyst udiplomatisk fy-erklæring rettet mot Trump.

USA ble hengt ut ved navns nevnelse som en trussel mot det felles regelverket som i årtier har styrt internasjonal handel. G7 kan nå omskrives til G6+1, sa en fransk statsråd etterpå.

Mye mer enn handel

Noe lignende kan knapt ha skjedd etter den annen verdenskrig. USAs allierte danner en felles front mot amerikanerne. «Epoken hvor USA ledet både G7 og det internasjonale samfunnet i bred forstand, ser ut til å være i ferd med å nå slutten». Slik oppsummerer en av de fremste ekspertene på internasjonal økonomi, professor Eswar Prasad, situasjonen. Andre tungvektere har kommet med lignende vurderinger.

De fleste vestlige landene står nå øyensynlig nærmere Kina enn USA i synet på internasjonalt økonomisk samarbeid. Det er dramatisk. Varer det ved, er det vanskelig å tenke seg at det ikke også vil skade det militæret samarbeidet mellom NATO-landene.

Det kommer til å bli verre

Verdens handelsorganisasjon, WTO, som mange lenge oppfattet som et redskap for amerikanske interesser, er i full fart i ferd med å bli undergravd av USA. Trumps siste trekk er å be sitt handelsdepartement vurdere om ikke også stor import av europeiske biler kan være en trussel mot USAs sikkerhet.

USA misbruker med overlegg en unntaksregel i regelverket til WTO, som gjør det lovlig å innføre handelshindre når krig truer. Med andre ord: Trump velger en fremgangsmåte som avskilter WTO som politimann i handelskonflikter.

Felles regler erstattes av vill vest.

Handelskrigens absurde logikk

Vi er på vei inn i en ond sirkel. Både Canada, Mexico og EU forbereder i likhet med Kina nå straffetoll på et knippe amerikanske varer. Det er politisk forståelig, ja antagelig uunngåelig. Men det kan likevel være et feilgrep. For tollen er det EUs borgere og bedrifter som må betale. Slik er det også i USA når tollsatsene økes. Amerikanerne får svi.

Slik er handelskrigens absurde logikk. Det er ikke mulig å skade motparten uten å påføre en like stor skade på eget næringsliv og egne borgere.

De må betale.

Handelskrigen er i gang

Det EU-landene, Canada, Mexico og for så vidt også Kina nå gjør, er å ta imot Trumps invitt til handelskrig. Det er meningsfullt bare hvis det ender med seier. Og seier må her bety at Trump snur og innordner seg Verdens handelsorganisasjons regler – og forhandler uten å holde en pistol mot motpartens panne. Det er en dristig politikk. Trump er uberegnelig og impulsiv. Og han er ikke alene. De proteksjonistiske strømningene har økt i styrke i USA.

En epoke er over

Land som føler de har makt til å diktere andre, liker ikke å innordne seg internasjonale organisasjoner. Kanskje undervurderer nesten alle hvor heldige verden har vært i 70 år etter annen verdenskrig. Verdens mektigste land, USA, innordnet seg i hovedsak felles internasjonale regler for verdenshandelen og for
å løse handelskonflikter.

Nå er det nye tider.

Rivaliseringen med Kina forandrer USA. Kinas selvtillit og ambisjoner er også økende, og landet lar seg neppe diktere i fremtiden. Kanskje må andre land – inkludert EU – akseptere at de aller største landene vil bestemme mer i fremtiden. Derfor bør europeiske land tenke seg om før de svarer på Trumps provokasjoner.

Kanskje kan dette være en del av Erna Solbergs budskap i Canada.

Les mer om

 1. Handelskrig
 2. USA
 3. Donald Trump
 4. EU
 5. Internasjonal handel
 6. Toll
 7. Handel

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump innfører straffetoll mot EU. Unionen kan svare med toll på jeans, motorsykler og peanøttsmør.

 2. VERDEN

  Trump trekker USAs støtte til G7s slutterklæring

 3. VERDEN

  Syv ting du bør vite om straffetoll og Trumps handelskrig

 4. VERDEN

  Trumps helomvending etter G7-møtet vekker sterke reaksjoner

 5. VERDEN

  – Det er selvfølgelig leit, for det hadde vært bra å ha USA med

 6. VERDEN

  Kina lover å gjengjelde amerikansk toll