Kommentar

Politisk julefred med bismak | Trine Eilertsen

 • Trine Eilertsen
  Trine Eilertsen
  Politisk redaktør

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Det borgerlige samarbeidet besto testen, men vil slite med senskadene.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ansiktsuttrykkene til de fire partilederne under pressekonferansen vitner om en inngang på adventstiden preget av blodslit. Spørsmålet er hvor dype sårene ble etter høstens basketak, og om de gror i tide til valgkampen.

Les også

Dette er de viktigste endringene i budsjettavtalen - og her skal de ta pengene fra

Plundrete budsjettmerknad

KrF og særlig Venstre leste fjorårets budsjettmerknad om at neste års budsjett skal føre til betydelige utslippskutt bokstavelig. Regjeringspartiene leste det ikke så strengt. Men de leste det strengt nok til at Frp brøt med en hovedstolpe i sin politikk: Kampen for lavere drivstoffavgifter. Partiet ble med på en historisk avgiftsøkning. Uenigheten med støttepartiene har da heller ikke handlet om nivået på drivstoffavgiftene. Den har handlet om innretningen på kompensasjonene til bilistene og fortolkningen av hva et grønt skatteskifte er. Legg til et ultimatum på toppen av den prinsipielle uenigheten, og vi fikk en budsjettkrise som kun var timer fra å ende i regjeringskrise.

Super uttelling for Hareide

Regjeringen måtte sannsynliggjøre større utslippskutt for å komme i mål. Den måtte også gi KrF en usedvanlig solid uttelling for å sikre partiets støtte. Knut Arild Hareide har fått mer enn sølvpenger i dette forliket. Venstre skal utfordres på at partiet likevel godtok ultimatumet om «bilpakken» fra regjeringspartiene. Men Venstre kan argumentere med at utslippskuttene øker, og viser dermed at det trumfer skuffelsen over regjeringspartienes råkjør for å redde Frps bilistære.

Les også

MDG-Hansson: Hatten av for Venstre og KrF

Vil de hverandre vel?

Enigheten bøter ikke på all skaden høstens bruduljer har påført samarbeidsprosjektet. I tillegg til ukevis med negativ oppmerksomhet, har tilliten mellom partiene fått en knekk. Uroen over om alle vil hverandre vel har plaget partiene, ikke minst Venstre og Frp. Vårens landsmøter vil vise om den endelige enigheten veier tyngre enn skuffelsen over høsten på grunnplanet i partiene.

Undervurderte Solberg utfordringen?

Alle skjønner at det har vært tungt for Erna Solberg å kombinere de vidt forskjellige interessene til Frp, som er på innsiden, og Venstre og KrF, som er på utsiden av Regjeringen. Lettelsen over enigheten må likevel farges av høstens konfliktfylte budsjettprosess. Erna Solberg har fått en debatt om sitt lederskap, som hun ikke trenger. Statsministeren må leve med et inntrykk av at hun undervurderte utfordringen denne gangen. På vei inn i en ny valgkamp på vegne av denne styringsmodellen må Solberg også erkjenne at uenigheten om veien til Paris-målene ikke er løst. Det er og blir en kronisk svakhet i dette samarbeidet. Biodrivstoffenigheten alene borger for store utfordringer i et eventuelt videre samarbeid.

Viljen var der

Det viste seg til slutt at det gamle uttrykket gjelder: Det blir ikke regjeringskrise med mindre noen ønsker regjeringskrise. Og, kan vi legge til, når budsjettrammen er så omfangsrike som den er for en norsk regjering.

Les mer om

 1. Statsbudsjettet 2017
 2. Regjeringen
 3. Statsbudsjettet
 4. Klima
 5. Kristelig Folkeparti (KrF)
 6. Venstre (V)
 7. Erna Solberg