Kommentar

Den blåblå regjeringen er tilgitt | Harald Stanghelle

  • Harald Stanghelle
    Harald Stanghelle
    Kommentator

Foto: Inge Grødum

Belønning og straff. Velgerne belønner regjeringspartiene etter budsjettforliket. Venstre og KrF straffes.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den første meningsmålingen etter budsjettforlik og finansdebatt viser at Erna Solbergs Høyre og Siv Jensens Fremskrittsparti ikke straffes av velgerne, tvert i mot. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

I den grad nordmenn flest har vært oppgitt over Erna Solberg og Siv Jensens håndtering av høstens budsjettkaos, ja, så tok det ikke lang tid før den blåblå regjeringen ble tilgitt. Snarere kan dagens meningsmåling tyde på at det er de to støttepartiene som sitter igjen med svarteper.

Velgerne tilgir?

Målingen fra Respons Analyse for Aftenposten, Adresseavisen og Bergens Tidende er den første som i sin helhet er tatt opp etter helgens budsjettforlik. Høyre går frem med 0,8 prosentpoeng (til 24,9) og Frp med hele 1,8 prosentpoeng (til 14,2 prosent).

Foto: Anne Gjertsen

Hvis denne trenden bekreftes av andre målinger tyder mye på at velgerne ikke har vært så oppgitt over Solberg-regjeringen som kritikken mot den skulle tilsi.

Kanskje velgerne tilgir (eller glemmer) raskere enn vi politiske kommentatorer tror? Muligens er ikke interessen for det politiske spillet så stor at det står i forhold til oppmerksomheten rundt det. For utsettelser, reforhandlinger, brudd og så endelig forlik har invitert til et par uker der budsjettdramaet har stått høyt på samfunnets dagsorden. Og ingen vil påstå at det som har foregått vil gå inn i læreboken som eksempel på en eksemplarisk og ryddig prosess. Men altså uten at de blåblå regjeringspartiene får svi av den grunn.

  • Slik svarer partiene på målingen.

Intet skulderklapp

Dagens måling kan imidlertid tyde på at velgerne gir Venstre og KrF hovedansvaret for høstens budsjettkaos. Sikkert er det i alle fall at begge partiene går markert tilbake på dagens måling. KrF med 1,1 prosentpoeng (til 4,4 prosent). Venstre med hele 2,1 prosentpoeng. Det store fallet kan nok skyldes at Venstre på oktobermålingen fra Respons lå uvanlig høyt, men uansett er dagens Venstre-notering på 4,7 prosent den laveste siden august. Det kan neppe tolkes som et klapp på skulderen fra velgerne til Trine Skei Grandes svært så profilerte håndtering av budsjettvirvaret. Bakgrunnstallene for denne målingen viser da også et markert fall i den lojalitet Venstre-velgerne fra 2013 nå kjenner for partiet.

Andre målinger som er offentliggjort i desember viser sterkt varierende oppslutning om flere av de viktigste partiene. Fremskrittspartiet svinger mellom lave 12 prosent på VGs måling og til hele 16,6 prosent på NRKs måling. Høyre får 25 prosents oppslutning hos NRK, mens i VG er resultatet elendige 19,9 prosent. Det eneste sikre er at disse motstridende tallene ikke kan være riktige - samtidig.

Styrket Frp

Et felles trekk ved samtlige ferske målinger er imidlertid at Fremskrittspartiet er kommet styrket ut av drakampen om budsjettet. Siv Jensen og hennes folk har gjennom hele den siste måneden fått mulighet til å markere seg som bilistenes beste politiske venn. Det er en posisjon både gamle og nye Frp-velgere kjenner igjen. Det gir åpenbart en viss velgergvinst. Et tegn på dette er en markert økning i velgerlojalitet fra 56 prosent i november til 69 prosent nå en måned senere. i følge bakgrunnsmaterialet fra Respons.

Venstre og spesielt KrF har fått betydelig gjennomslag for viktige hjertesaker i det endelige budsjettet, men det ser ikke ut som om velgerne oppdager disse. Det er da også håpløst for Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide å juble og være kritiske på samme tid. Resultatet blir at det utstråles en nokså grå mellomfornøydhet som ikke er egnet til å begeistre egne velgere. Slik illustrerer dette et dilemma de to sentrumspartiene ofte har kjent på kroppen de de siste årene.

Høstrekord for Sp

På dagens Respons-måling står Arbeiderpartiet fortsatt sterkt med sine 34,1 prosent (pluss 0,4), men Senterpartiet med 7,5 prosent (pluss 0,5) oppgår sitt beste resultat denne høsten. Under Trygve Slagsvold Vedums ledelse har partiet bitt seg fast på et nivå som ligger godt over resultatet ved 2013-valget og lite tyder på at en politisk formsvikt er i anmarsj. SV holder seg med 4,5 prosent over sperregrensen. Det er da også partiets hovedmål ved 2017-valget.

Foto: Anne Gjertsen

Det ville blitt regjeringsskifte hvis valgresultatet ble tilnærmet lik denne målingen. Men det er jevnt med 83 til dagens konstellasjon, mens 86 mandater ville gått til de øvrige partiene. I det siste tallet ligger et direktemandat fra Oslo til både Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt.

Meningsløs spekulasjon

Det er likevel nokså meningsløst allerede nå å spekulere i hvilken regjering som er mest sannsynlig etter valget neste høst. Til det er dette en ligning med altfor mange ukjent. Det skal små forskyvninger mellom partiene før bildet forandrer seg, så små at de ligger innenfor feilmarginene for målinger som dette.

En helt avgjørende faktor er dessuten om noen av dagens stortingspartier faller under sperregrensen på 4 prosent eller om MDG karrer seg over. Ut fra dagens målinger ser det ikke slik ut. Dette bildet vil nok likevel forandre seg en rekke ganger før vi får det endelige svaret i september.

harald.stanghelle@aftenposten.no

Les mer om

  1. Meningsmålinger
  2. Regjeringen
  3. Stortinget
  4. Politikk