Kommentar

Ebola reiser når vi reiser

Både i Sverige og USA har forskere hevdet at ebola kan komme til landet via matvarer. Med dagens kunnskap er det kanskje den minst sannsynlige smitteveien som finnes.

Heller ikke Verdens helseorganisasjon anbefaler at land med ebolautbrudd skal isoleres. Foto: microstock

 • Inger Anne Olsen

DET ER MODERNE Å VÆRE VERDENSBORGER. Å reise til fremme land, og spise eksotisk mat. Finnes det kanskje innvandrerbutikker i Norge som selger flaggermuslår eller apebryst? Kan ebola komme til Norge via maten?

Flaggermus kan smitte, minner en epidemiolog fra Folkehelseinstituttet om i Aftenposten, og viser til at det store utbruddet antagelig startet med at et barn ble smittet under slakting eller tilbereding av småvilt.

Slik kan vi stanse ebola

I norske butikker?

Det var i Guinea. Men innvandrere flest lengter etter hjemlandets mat, og fryseboksene i Oslos afrikanske butikker er fulle av fisk og grønnsaker som er importert fra Afrika. Men en besøksrunde i flere butikker avdekker ikke tegn til småvilt. Ingen import av ferske, frosne eller tørkede kjøttvarer fra land som Guinea, Sierra Leone eller Liberia, der ebolaen herjer. Betjeningen vet godt at man nå bør avstå fra all kontakt med bushmeat – som afrikansk småvilt ofte kalles på engelsk.

Naturligvis kan noen ha tatt med seg småvilt tilbake fra familiebesøk i hjemlandet og puttet det i fryseboksen for et år siden, selv om det er forbudt å importere kjøtt. Men om advarslene mot å spise vestafrikansk småvilt har nådd inn hos noen, er det hos disse gruppene.

Det finnes ingen rapporter om at frosset eller tørket kjøtt har smittet.

Og viktigst for smittespredningen: All kjent smitte fra dyr til mennesker handler om ferskt, nyslaktet kjøtt. Det finnes ingen rapporter om at frosset eller tørket kjøtt har smittet.

Sprer frykt og raseri

Likevel valgte svenske Dagens Nyheter allerede i august å skrive at smittefarlig ebolainfisert småvilt kunne være smuglet inn i Sverige fra Vest-Afrika. Ifølge avisen smugles det daglig tonnevis av antilope, flaggermus, aper, rotter og elefantkjøtt til Europa, og noe av dette kan finnes i Sverige.

Omtrent samtidig publiserte Newsweek en tendensiøs coverartikkel som ga inntrykk av at USA oversvømmes av smittefarlig, innsmuglet «bushmeat».

Når seriøse medier sprer slik «informasjon», er det kanskje ikke rart at det har oppstått både frykt og raseri rundt den foreløpig siste ebolapasienten i USA. Mannens naboer i Dallas, Texas, skal ha opplevd å få knust vindusrutene av rasende steinkastere. Andre naboer skal ha mister jobben, fordi arbeidsgiverne er redde for smitte.

I Norge er vi mer sindige. Naboene til den norske helsearbeideren som nå kjemper for livet, kommer knapt til å oppleve slikt. Kunnskap om smittespredning, samt penger og utstyr nok til å ivareta sikkerheten, skal føre til at smitten ikke sprer seg.

Ikke nødvendigvis en dødsdom

Sykdom reiser med mennesker

Men hva hvis flyene fra vestafrikanske land, via Brussel til Gardermoen, fører med seg smittede mennesker, utenfor all kontroll? Bør vi forhindre at ebola sprer seg til Norge ved å kutte all kontakt med land der ebola-epidemien er ute av kontroll? Stenge grensene mot disse landene, og innføre forbud mot inn— og utreise for alle unntatt hjelpearbeidere?

Ebola er en sykdom som trenger mennesker for å kunne spe seg mellom kontinentene. Ifølge The New Scientist viser analyser av det lokale reisemønsteret at Ghana og Gambia er de land i Afrika som løper størst risiko for at spredning av ebola. Utenfor Afrika er det Belgia, Storbritannia og USA som skal være mest utsatt for smitte på grunn av reisevirksomhet.

Men ifølge WHO (Verdens helseorganisasjon) ville et reiseforbud i beste fall bare forsinke eventuell smittespredning med to-tre uker. Da Obama-administrasjonen mandag fikk spørsmål om ikke innreiseforbud ville vært en vei å gå, var svaret at for USAs del er et reiseforbud overhodet ikke på tale.

Farlige reiseforbud

Og Verdensbanken advarer om at slike forbud vil knuse økonomien i vestafrikanske land fullstendig. Næringslivet ligger nede. I august avlyste både svenske og norske Ving alle charterturer til vestafrikanske land. Uten at norske myndigheter har sett noen grunn til å utstede reiseråd mot andre enn de tre landene Guinea, Sierra Leone og Liberia.

Britiske turister flyr fremdeles til Vest-Afrika, men langt fra så mange som før. I forrige uke erklærte WHO at fall i turismen er hovedgrunn til at ti prosent av befolkningen i Gambia sulter. Også i Ghana og Senegal svikter turismen.

Riktignok er vi globetrottere, men ikke for enhver pris.

Men allerede for flere uker siden erklærte det belgiske flyselskapet Brussels Airlines at de kom til å fortsette å fly på de berørte landene. Det er en beundringsverdig standhaftighet, av selskapet, men også av besetningen på flyene.

I Norge er utfordringen ikke å la frykten spre seg.

Selv om risikoen for å bli smittet i Norge er nesten fraværende, er ebola skremmende. I Norge er utfordringen ikke å la frykten spre seg.

Kjendiser som Akon og Idris Elba har begynt å bære jakkemerker med oppfordring om å isolere ebola, ikke land. Politikere og forskere verden over advarer mot alle former for isolasjon av de berørte landene.

Ebola er de rikes plage og de fattiges pest

Les mer om

 1. Kultur
 2. Ebola

Relevante artikler

 1. VERDEN

  WHO erklærer ebolaepidemi i Kongo

 2. FOTBALL

  Spansk topplag krever vest-afrikaner hjem fra landslagsspill

 3. VERDEN

  Flaggermus antas å ha spredt Wuhan-viruset

 4. FOTBALL

  Vertsnasjon krever utsettelse av mesterskap - frykter ebola

 5. KOMMENTAR

  «Strenge-Raymond Johansen kan ikke holde Oslo stengt uten regjeringen i ryggen»

 6. FOTBALL

  «Vi er Vest-Afrikanere. Vi er ikke et virus»