Kommentar

Blogger sier stopp

 • Stil>
 • Forf><stil>journalist<
 • <forf>atle Syvertsen <

MOBBING. Svenske Linda Skugge slutter å blogge. Hun orker ikke mer anonym trakassering via nettet. Dette er bare ett av mange tegn på hvilken enorm søppeldynge Internett er blitt.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

SKUGGE (33) er mangeårig spaltist i avisen Expressen, og kjent for å provosere. For to år siden begynte hun også å blogge, og hun har vært flittigere enn mange andre i samme ærend. Det eneste avbrekket var da hun som snarest var innom en fødeavdeling for å slippe en ny svenske ut i verden.Mange gleder seg over at hun nå dropper bloggingen. Men selv om hun er kontroversiell, så er det likevel en vesensforskjell mellom hennes egne skriverier og endel av de tilbakemeldingene hun har fått fra hemningsløse lesere: Trusler mot henne og familiemedlemmer, sjikane og trakassering. Og det kommer anonymt, enten som e-post eller som kommentarer leserne skriver på bloggen på nettet. — Jeg er sjokkert, jeg orker ikke mer. Jeg blir et dårligere menneske av å blogge. All den anonyme mobbingen gjør meg sint og forbannet, og det merkes i mine tekster som også blir sure, skriver hun. Nettsjikanen stopper ikke ved bloggene, den florerer også når ulike nettmedier åpner for kommentarer til redaksjonelle artikler.

"Rødbrun burugle".

I Aftenpostens nettutgave karakteriserte en innskriver denne uken en statsråd som "ei rødbrun burugle". På Hegnar.no har en kvinnelig politiker måttet tåle utsagn som trolig er langt over grensen for hva folk flest vil akseptere. Og det er ikke noe problem å finne grovere eksempler enn disse. For redaktørene er lesernes mulighet til å kommentere artiklene en hodepine: Hvor skal grensen gå, hvor mye skal sensureres og hvor mye ressurser skal brukes på å redigere?Skittkastingen foregår også ved at anonym e-post sendes direkte til for eksempel journalister og folk som står frem i mediene. Så er det nettsamfunnet Facebook, der en navngitt norsk statsråd nylig ble uthengt som pedofil. Dette viser hvordan nettet flytter løgn, sladder og sjikane fra kantiner, puber og folks stuer og ut i det offentlige rom, blåser opp dimensjonene og bidrar til brutalisering og fordumming av deler av samfunnsdebatten.

Selvhevdelse.

Anonymitet og fravær av risiko lokker trolig dem som driver denne "sporten". Mangelen på både formell og uformell sosial kontroll på nettet gjør at man kan velte ut av seg det som i "real life" bremses av folkeskikk og jus. For noen har utgytelsene nok også elementer av selvhevdelse og mentalhygienisk renselse. Også den svenske utenriksministeren Carl Bildt har uønskede gjester på sin meget omtalte blogg: Etter hatske innlegg mot blant annet palestinere, har Bildt avstengt flere personer fra å kunne kommentere på bloggen. Innleggene er av en slik karakter at svensk påtalemyndighet nå vurderer å innlede etterforskning. Forfatteren og journalisten Jan Guillou får også mye rabiat e-post, og karakteriserer 15- 20 prosent av henvendelsene som hatefulle. "Skribentene er vanligvis unge menn som politisk står nær nazistene, Sverigedemokraterna eller Moderaterna", skriver Guillou.Linda Skugges arbeidsgiver Expressen mener på sin side at sjikanen av henne også er et spørsmål om kvinnehat. Analysebyrået Gartner har forlengst konkludert med at 2007 blir året da antallet blogger synker igjen, etter eksplosjonsartet økning i flere år. En årsak er trolig at ganske mange blogger er uinteressante for andre enn skribenten selv og vedkommendes nærmeste, og dermed ikke får lesere. En annen kan være sjikanen: Det er grenser for hvor mye folk vil ta imot.

Bøllereservat?

Spørsmålet er om nettsjikanen etter hvert fører til en mer polarisert samfunnsdebatt: De seriøse finner sine fora og holder seg der - og så herjer verbalbøllene som de vil i sine egne "reservater", men med minimal oppmerksomhet fra verden omkring. Øvelsen kildekritikk har forlengst spredt seg fra journalistutdannelsene og inn i grunnskolen. Nettkommunikasjonen gjør den bare enda mer aktuell. Denne uken ble presseveteran og Aftonbladets tidligere sjefredaktør Yrsa Stenius (62) ansatt som presseombudsmann og leder for svensk presses selvdømmeordning. Hun gir beskjed om at nettopp debattklimaet på nettet nå er den viktigste saken å ta tak i.- Her er det en hel del hets som man bør diskutere, sier hun. Hun uttaler seg om Sverige, men kunne like gjerne ha snakket om Norge eller andre land. Bloggene og nettkommunikasjonen rører ved noe av det mest besværlige ved ytringsfriheten, nemlig at den nødvendigvis også må omfatte ytringer vi selv ikke liker. Også derfor blir det interessant å følge tungvekteren Stenius når hun tar fatt i nettsjikanen.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Rett til ytringsfrihet møter rett til privatliv: Hvem har ansvar for kommentarfeltene? | Erlend A. Mehti

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Essay: Aftenposten har mange feil på samvittigheten. Den nest verste er forfølgelsen av Edvard Munch | Harald Stanghelle

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Da datteren fikk kreft, inviterte Ida Simonsen (56) hele Norge inn. Nå advarer helsepersonell mot å dele bilder av syke barn i sosiale medier.

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Disse tre kontroversielle redaktørene er enige om én ting: Norge er ute å kjøre

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Hun lokker nordmenn til å bli rike på nett-mynter

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Aksjonisme på autopilot