Engler til besvær

«Englene sang den, først for markens hyrder», synger nordmenn i juleglede og i sorg. Men når en prinsesse av Norge begynner å snakke om engler, blir det oppstyr, skriver Aftenpostens Bjørn Brøymer i denne kommentaren.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Les også:

Les også

Engler og prinsesser

Les også:

Da slår mediene til på papir og på nett. Det passer jo fortreffelig i agurktiden, hvor det ikke har vært engler i det høye som har stått på dagsordenen i det siste, men krig, fyll og regn og atter regn. I Norge er det tabu å gå offentlig ut med sine innerste tanker om abstrakte trosbegreper. Det prinsippet bryter prinsesse Märtha Louise bevisst. Spennende det da.

Sterk kost

Den hete nyheten om at prinsesse Märtha Louise har startet en skole ved navn Astarte Education som tilbyr opplæring i såkalt «reading», «healing» og «berøring» er veldig sterk kost for sarte luthersjeler. Det blir for meget at nordboere skal tilbys muligheten til å komme i kontakt med engler. Norge er et lite land der alle helst skal gå i takt og i flokk, elske sport, gå på ski, gå på tur, være lur. Sånn sett er prinsesse Märtha Louise en avviker. Spennende, som sagt. Passer det seg? Å komme med slikt? For en prinsesse? Hun burde kanskje heller ha utmerket seg i sport, i isdans for eksempel. Kanskje hun hadde fått plass i de olympiske vinterleker i Tromsø? Og fått gull. Det ville ikke ha vært måte på hyllest hun da ville blitt til del. «Det er typisk norsk å være god», sa Gro Harlem Brundtland om sitt folk.

Pietist-protest

Prinsesse Märtha Louise går sine egne utradisjonelle veier. Tidene endrer seg, det er ikke tid for prinsesseåpninger av basarer i Sanitetsforeningen og Sjømannsmisjonen lenger. Prinsessen har studert fysioterapi og rosenterapi og vært på vellykkede turneer som eventyroppleser over hele kongeriket. Hun har både charme og varme som representant for et lite kongehus. Men så kommer altså dette med engler. Det blir for meget for enkelte sportsnordmenn. «Prinsessen bør snarest melde seg ut av Den norske kirke», hyler informasjonsleder Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband. Dersom informasjonsleder Ottosen skulle bestemme hvem som skulle få æren av å være medlem av Den norske kirke, ville det ikke ha blitt så mange tilbake i de rekkene. Han tilhører sports-Norge, han også, men samtidig pietistNorge som forvalter den evige sannhet om Gud og engler og Luther. Og engler er visst ikke engler. Ottosens engler er nok de rette.

Går enda lenger

Engler er sterk kost for sarte flokkdyr. Finnes engler? Selvsagt finnes engler. Både i himmel og på jord. Men flest djevler er å se her på kloden. De ser vi hver eneste dag. Og natt. Mange troende har sin verneengel. Det finnes langt verre fenomener som omgir oss for tiden, fra drømmeferie i Bulgaria til gatefyll i Arendal. Hvis det er riktig at prinsesse Märtha Louise nå akter å åpne praksis med råd om engler, kan man si at hun går enda lenger på den uvanlige kongelige veien hun selv har valgt. Det vil koste litt å konsultere hennes skole. Men det er ikke noe galt å ta seg betalt for det arbeide man gjør.