Kommentar

Nerdenes hevn

Nå er vi alle bloggere.

digitlanaatid-g1EHKlNVCR.jpg

 • Mina Hauge Nærland

De fortjener en hyllest, og her kommer den. Til alle dere bloggere som har inspirert og kritisert oss journalister, som har utvidet norsk offentlighet i over ti år, fått oss til å sperre øynene opp i vantro eller le høyt, som har bygget en ny form for samtale vi ikke hadde tidligere:

Min tommel opp går til Dagens Onde Kvinner, Radiohode, Undreverset, Hjorthen, Fr Martinsen og Mihoe. Min hyllest går til Iskwew, Øyvind Strømmen og Bjørn Stærk, Fjordfitte, VamPus og Esquil. Jeg vil feire Førti, feit og ferdig, Ida Aalen, LordX, Lindkvist, Spaltet, Typisk Tor Andre og Androida. Kjempekudos går til Den Tvilsomme Humanist, Virrvarr, Mad Mullah Hastur, Eirik Newth, ~SerendipityCat~ og Vrangest.

«Bloggen er død»

Denne uken ble boken Gi meg en scene! Norsk blogghistorie – ti år med terror, traumer og dagens outfit lansert under et debattmøte på Litteraturhuset i Oslo. En rekke norske skribenter bidrar med sin blogghistorie.

Det er en anarkistisk samling stemmer, typisk for bloggosfæren. Det er kjølig medieanalyse og humor. Varme beskrivelser av fellesskap og hva det vil si å bygge en sterk identitet. Det er sykdom og tragedie, krangler og tåpeligheter, rosablogger på den ene siden og politisk aktivisme på den andre.

Det er historien til Heia Tufte -Martin, som endevender sin egen aspergerdiagnose, lar ulike alter ego-er blande seg inn i teksten og forteller oss hvorfor et googlesøk på «ting jeg kan stikke i rumpa» gir deg den raskeste snarveien til bloggen.

Gi meg en scene.jpg

Spørsmålet «Er bloggen død?» gikk igjen på Litteraturhuset. Ja, mener flere. Sosiale medier har tatt over, diskusjonene har flyttet seg til Facebook og Twitter. «Om ikke bloggen min er død, så er i hvert fall kommentarfeltet under dødt», sier flere. Det sterke miljøet av samfunnsengasjerte bloggere som fremhevet hverandre, er forsvunnet. Igjen står rosabloggene med enorme lesertall og et profesjonelt annonseapparat, interiør— og mammabloggene og en fragmentert samling av eksperter som skriver kommersielt, i noen tilfeller ideelt.

Alt er blitt blogg

For to uker siden la vi ned bloggene i Aftenposten. Ikke fordi vi ikke har tro på blogger, eller fordi vi ikke har tro på skribentene. Tvert om. Mange som har blogget hos oss deltar i debattene våre, og vi har hentet inn andre bloggere som faste spaltister. Årsaken er at alle fordelene med bloggformatet er ivaretatt i debatt- og artikkelformatene vi allerede har. Dialogen med lesere som er så karakteristisk for blogger, har vi i kommentarfelt og i sosiale medier. Den gode teksten er det viktigste, uavhengig av plattform og vignett.

Så nei, bloggen er ikke død. Det meste som publiseres på Internett låner fra bloggformatet. Man kan dele, mikroblogge og kommentere overalt. Facebook rendyrker det sosiale miljøet de tidlige bloggerne utviklet seg imellom. Lenker er fortsatt navet når vi skal orientere oss. De gode bloggdebattene er idealet vi forsøker å modellere nettdebattene etter.

Identitetene gjenoppstår

Mange av de tidlige bloggerne i Norge brukte nick og holdt identiteten sin skjult. I dag forsvinner nick-ene i stor grad som egne merkevarer, anført av Google og Facebooks uttalte kampanjer for å utrydde anonymiteten på Internett. Noen av de tidlige bloggerne har forsvunnet uten å gi seg til kjenne, de fleste kjenner vi nå det virkelige navnet til.

«Håper det er med noen fra min kategori i den boka: Folk som får hele livet forandra og nytt yrke fordi de har blogga?» skrev @bharfot på Twitter under lanseringen.

Nettopp det er tydelig i Gi meg en scene. Bloggerne, som i sin tid var så kritiske til «MSM» (Mainstream Media) som de kalte oss, er blitt kommentatorer, forfattere, eksperter på sosiale medier, akademikere og foredragsholdere.

Bloggerne vant, og de fortjener en større scene. Men folkens, pass på ikke å bli for streite nå da.

mina_n på twitter

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Ti år med sosiale medier viser at optimistene tok feil

 2. DEBATT

  Les hennes tre punkter til bloggere som ikke vil følge Sunn fornuft-plakaten

 3. KULTUR

  Det stormer rundt «Vixen Influencer Awards». Nå kan bøtlegging av bloggerne være rett rundt hjørnet.

 4. SPREK

  - Det er blitt en «sykdom» blant bloggerne å gi tips om ting de ikke har peiling på

 5. SID

  Til mine bloggkolleger: Slutt å lure leserne dine

 6. DEBATT

  Det er lite mimikk blant mange bloggere. Derimot er det mye Botox og fillers.