Kommentar

Aksjonisme på autopilot

  • Knut Olav Åmås
    kultur- og debattredaktør

Det skulle ikke forundre meg om motstanderne av skulpturparken kan bli glad i den når den åpner, skriver Åmås. Foto: KJERSTI LØKEN STAVRUM

Taper alt. Motstanderne av skulpturparken i Oslo har tapt hver eneste klagesak. Kanskje på tide å gi seg?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den såkalte Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen har brukt alle tenkelige midler for å stoppe Oslo kommunes skulptur— og kulturminnepark i Ekebergåsen. Hver stein er snudd, hvert saksforhold vrengt inn og ut, hvert dokument gransket av offentlige klageinstanser. Et prosjekt som er et samspill mellom offentlig og privat, skal tåle grundig gjennomlysning og skarp kritikk.

Les også

Ingen klager førte frem

Vigelandsanlegget ble også sterkt kritisert før det sto ferdig — og ble omfavnet av hele Norge og halve verden. Selv er jeg blant dem som mener det er en god idé å virkeliggjøre parken med 80 norske og utenlandske skulpturer basert på en donasjon fra Christian Ringnes på 300 millioner kroner.

Naturvern og korrupsjonsjakt

Det er blitt et tydelig mønster nå: Folkeaksjonen forsøker å stoppe hele skulptur- og kulturminneparken, men taper hver eneste klagesak. Tidligere denne uken avviste Fylkesmannen i Oslo og Akershus i et 17 sider langt dokument et halvt dusin klager fra aksjonen og deres meningsfeller.

Et av de siste utspillene er en anmeldelse av mulig korrupsjon i kommunen. Det var bare det som manglet: Selvforståelsen til Folkeaksjonen, som ikke minst består av en hard kjerne av naboer på Ekeberg, er at de begynte som naturvernere og «har endt som korrupsjonsjegere».

Denne rollen mener de at de har måttet ta på seg fordi ikke bare politikerne, men også mediene, har sviktet i parksaken - til tross for at flere spaltekilometer er blitt brukt til hard kritikk av parkprosjektet enn til å støtte det.

Men vurdert ut fra beslutningene til alle de offentlige organene som etter hvert har tatt stilling til klagesakene fra parkmotstanderne, er det ikke hold i noen av anklagene - enten de gjelder naturødeleggelser, følger for Oslo-borgernes folkehelse, skandaløs saksbehandling eller skjulte kommersielle motiver.

Fortsetter det slik - og det må vi selvsagt håpe - er det muligens snart på tide for de relativt få parkmotstanderne å ta til etterretning at et politisk flertall i hovedstaden og et flertall av innbyggerne faktisk ikke er grundig lurt, slik aksjonistene mener. I motsatt fall blir det som startet som legitim, konstruktiv aksjonisme, til destruktiv kampanje, der fakta ikke får forstyrre de bastante meningene.

For flere enn naboene

Jeg tror Ekeberg skulptur- og kulturminnepark vil bli en attraksjon i Oslo og Norge - et eksempel på «berørt natur», reist på restene av den mer enn hundre år gamle folkeparken samme sted. Området blir nå tilgjengelig for langt flere enn naboene. 90 prosent av det store skogsområdet forblir uberørt og det ligger an til en forsiktig skjøttet balanse mellom friluftsliv, naturvern og kulturminner.

Det skulle ikke forundre meg om motstanderne av skulpturparken kan bli glad i den når den åpner, kanskje neste høst. Men det er nok mer sannsynlig at de vil fortsette å insistere på at alle andre involverte enn de selv er enten udugelige eller ført bak lyset.

Les også

  1. En skitten folkeaksjon

Les mer om

  1. Kultur