Kommentar

Syria bebos av feil folk

Bare gale ledere dreper sitt eget folk, fastslår Syrias president, Bashar al-Assad. Han har helt rett, og bekjentgjør dermed for all verden at han er gal president på feil sted.

- Vi dreper ikke vårt eget folk. Ikke noen stat ville drepe sitt eget folk, hvis da ikke staten var ledet av gale mennesker, uttalte presidenten til den amerikanske fjernsynsstasjonen ABC onsdag i denne uken. BENOIT TESSIER

 • Halvor Tjønn

Mer enn fire tusen mennesker er blitt drept siden folket i Syria i mars begynte å demonstrere ute i gatene. Kravet om at president Bashar al-Assad skal gå av, er blitt møtt med soldater, stridsvogner og skarpe skudd.

Det er en pågående katastrofe som utspiller seg. Nå har riktignok ikke reaksjonene utenfor Syria vært altfor skarpe. Gaza-krigen omkring nyttår 2008–2009 kostet noe slikt som 1400 menneskeliv. Gatene i Vesten var da fulle av demonstranter. Snart vil tre ganger så mange være drept i Syrias, hvorav de aller fleste sivile. Knapt noe sted utenfor Syria er det noen som har gått ut på gaten med en eneste protestplakat. At tusener drepes i Syria, vekker ikke følelser noe annet sted enn i Syria selv.

For at den interne konflikten i Syria skal nå frem på avissidene i Vesten, må det dukke opp utspill av den typen som president Assad kom med denne uken: — Vi dreper ikke vårt eget folk. Ikke noen stat ville drepe sitt eget folk, hvis da ikke staten var ledet av gale mennesker, uttalte presidenten til den amerikanske fjernsynsstasjonen ABC onsdag i denne uken.

Gått for langt

Riktignok innrømmet presidenten i intervjuet at en del liv er gått tapt i Syria i det siste. Men de som er drept, er medlemmer av de væpnede styrkene i landet, hevdet han. Og så har man hatt enkelte problemer med medlemmene av sikkerhetsstyrkene som har vært for ivrige når de har opprettholdt lov og orden. De som har gått for langt, har fått sin rettmessige straff.

- Det er en forskjell mellom å ha en politikk der man slår ned på folket og der man har enkeltpersoner i maktapparatet som gjør noen feil. Vi har aldri sendt ut noen ordre om å drepe og være brutal, slo han fast.

Uttalelsene til Assad er blitt sitert i alle verdens nyhetsmedier, men egentlig er det heller ikke her noe nytt. Eneherskere har gjennom alle tider bedyret at det ikke er deres skyld hvis noen av deres underordnede gjør noe galt, som for eksempel å drepe noen som ikke skulle ha blitt drept. Mange diktaturer har da også aktivt klart å selge ideen om den gode hersker som er omgitt av dårlige, griske og onde rådgivere. Det som har vært nytt både i Syria og i andre arabiske land i revolusjonsåret 2011, er at folk flest stort sett gjennomskuet dette konseptet og sluttet mannsterke opp om kravet om at ikke bare rådgiverne, men også diktatoren må gå.

Komisk

Mange vil kanskje avfeie Bashar al-Assads utspill som ren propaganda av den typen som Saddam Husseins pressetalsmann, blant internasjonale nyhetsmedier døpt for komiske Ali, fremsatte da amerikanerne nærmet seg Bagdad i april 2003. De amerikanske styrkene er i ferd med å bryte sammen. De vil kollapse lenge før de når grensen til den irakske hovedstaten, sa han.

Alle husker vi hvordan det gikk. Sannsynligvis var ikke komiske Ali komisk med overlegg. Diktatoriske regimer har alltid en tendens til å isolere seg og skape seg en spesiell virkelighet. Når presidenten i Syria ser en amerikansk reporter inn i øyene og forsikrer at de eneste som er omkommet i Syria de siste månedene er medlemmer av Syrias væpnede styrker, kan det faktisk godt hende at han tror på det han selv sier. Det er et godt uttrykk for dette, nemlig manglende realitetssans. Det lover ikke godt.

halvor.tjonn@aftenposten.no

 1. Les også

  Assad: - Kun en gal leder dreper sitt eget folk

 2. Les også

  Syrisk opposisjon vil kutte bånd til Iran

 3. Les også

  FN: – Minst 4.000 er drept i Syria

 4. Les også

  Syria: Sanksjoner en «økonomisk krigserklæring»

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. VERDEN

  FN: Over 100.000 sover ute i Syria

 2. VERDEN

  Trump advarer Iran, Russland og Syria mot å angripe Idlib

 3. VERDEN

  Etter syv år med krig i Syria, øyner syrerne nå fred: – Vi ser at konflikten nærmer seg slutten

 4. VERDEN

  USA nekter å stå bak luftangrep mot militærbase i Syria

 5. VERDEN

  De har gjort grovjobben i krigen mot IS. Nå kan de bli ofre for Trumps Syria-retrett.

 6. VERDEN

  Aleppos fall er Assads største seier på seks år. Likevel kan det svekke ham.